Milli Görüş’ten 5 maddelik kardeşlik önerisi

Karacabey Saadet Partisi Yönetim Kurulu Üyesi Engin Pakdemir, çözüm sürecine ilişkin hükümet ve HDP’li vekiller tarafından açıklanan 10 maddelik yol haritasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, bazı maddelere kimsenin itiraz edemeyeceğini ancak genel itibariyle maddelerin birlik ve bütünlüğü bozacağı görüşünü dile getirdi.
Engin Pakdemir, kardeşler arasına sokulan nifakın giderilmesi için de çözümün Malazgirt ruhunda yattığını da kaydederek, açıklanan 10 maddeye karşı bütünleştirici, birleştirici 5 madde açıkladı.
SP Yönetim Kurulu Üyesi Engin Pakdemir, geçtiğimiz hafta hükümet ve HDP vekilleri tarafından çözüm sürecine ilişkin kamuoyuna deklare edilen 10 maddelik bildiriye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Pakdemir, açıklanan 10 maddenin dikkatle incelendiğinde kimsenin itiraz edemeyeceği başlıkların olduğunun altını çizerek, “Bugüne kadar hep soyut bir şekilde tartışılan çözüm süreci bu ortaya konulan maddelerle ilk defa hafiften somutlaştırılmış oldu diyebiliriz. 10 madde dikkatle incelendiğinde hiç kimsenin itiraz etmeyeceği birkaç talep ve çözümle, birkaç teklifin haricinde ana unsur olarak bu ülkeyi kaosa götürecek, birlik ve bütünlüğümüzü bozacak talepler olduğu aşikârdır” dedi.
Açıklanan maddelerin bazılarına itiraz eden Pakdemir, “Görünen o ki, bu çalışma, gerçek niyetlerin bazı beklentilerin içerisine yerleştirmek suretiyle ortaya çıkarılmış bir taslaktan ibarettir. Maalesef üzülerek ifade etmek gerekirse yine tüm bu maddelerden anlaşıldığı kadarıyla hükümet, devlet adına geçmişte hata yaptığını, geri adım atmayı ve taviz vermeyi kabul etmiş görünürken karşı tarafta bu anlamda hiçbir emare gözükmemektedir. Muhatap alınan tarafın öncelikle silah bırakmadan tüm bunların konuşulması doğru olmamıştır. Fakat görüyoruz ki hükümet her konuda olduğu gibi şaşkın, ne yaptığını bilmeyen, verilen ödevi yapmaya çalışan ve seçim odaklı hareket eden bir tavır içindedir” açıklamasında bulundu.
Pakdemir, sorunun çözümü için Malazgirt ruhuna bakılması gerektiğinin de altını çizerek, ortak tarih, ortak değer, ortak medeniyet vurgusu yaptı. Pakdemir, “Müslümanlık, ortak tarih, ortak medeniyet ve gaye birliği, Türklerle Kürtleri kardeş yapmıştır. 1071’de Malazgirt ovasında Alparslan Bizans’a karşı savaş açarken Kürt on bin askerle destek olmuştur. Bizler İstanbul’u beraber fethetmiş, Çanakkale’yi beraber savunmuş, Kurtuluş mücadelesini beraber vermiş ecdadın torunlarıyız.
O zaman Türkler, Kürtler ve bütün Müslümanlar ‘inananlar kardeştir’ esasına sıkı sıkıya bağlıydılar” dedi.
Asırlar boyunca tek vücut olarak yaşamış toplumların bu noktaya gelmelerinin temelinde başka sebep ve amaçların olduğuna dikkat çeken Pakdemir, “Asırlar boyu tek vücut olarak yaşadığımız halde ne oldu da bu husumet ortaya çıktı? Nedir bu Kürt meselesi ve çözüm süreci? Bu mesele Irkçı Emperyalizmin, Türkiye’yi bölmek, parçalamak, yumuşak lokma yapıp, kurmayı gaye edindikleri büyük İsrail’e vilayet yapmak için kardeşler arasına soktuğu bir fitnedir. Bu fitne terörle büyütülmüş, Kürt meselesi olarak derinleştirilmiş, Güneydoğu meselesi olarak da olgunlaştırılmıştır. Bizler Saadet Partisi olarak, Müslümanlar arasındaki kardeşliğin pekiştirilmesi, birlik ve bütünlüğün sağlanması, herkese tam ve kamil manada insan haklarının pazarlıksız bir şekilde temin edilmesi, dış güçlerin sürece müdahil olmalarının önlenmesi ve meselenin devlet millet kaynaşması yoluyla çözüme kavuşturulabileceğine inanıyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Saadet Partisi Yönetim Kurulu Üyesi Engin Pakdemir, açıklanan 10 maddeye karşın 5 maddelik kardeşlik açıklaması yaptı. Pakdemir’in açıkladığı maddeler ise şu şekilde sıralandı:
1. Bu ülke ve bölge üzerinde hedefi olan güçler tarafından oluşturulmuş bu sorun yine onların ortaya koymuş olduğu sözde çözümlerle ortadan kaldırılamaz.
2. Irkçı bir yaklaşımla oluşturulmuş bu sorunlar başka bir ırkçı yaklaşımla çözülemez.
3. Bu mesele sadece sorunlardan yola çıkılarak değil ancak ve ancak ortak paydalardan beslenerek (tarihimiz, dinimiz, örfümüz) çözülebilir.
4. Bir terör örgütünü muhatap alıp onu legalleştirmek var olan sorunu çözmek yerine daha da derinleştirecektir. Çünkü hem o bölgede hem bu ülkede yaşayan, farklı düşünen milyonlar var. Onlarsız birilerinin kendi aralarında çalıp oynaması bir anlam ifade etmez.
5. Yanlış teşhis, doğru çözüme götürmez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.