Milli ekonominin temeli tarımdır!

Karacabey Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Erdem, “Dünya Çiftçiler Günü” nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, milli ekonominin temelini tarımın oluşturduğunu belirtti.
Ülke tarımındaki üretimin her kademesinde alın teri akıttıklarına dikkat çeken Erhan Erdem, çiftçinin daha fazla ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
Tarımsal politikaların, istihdam ve sosyal politikalar çerçevesi içinde ele alınmasını isteyen Erdem, bunun kalkınmada önemli rol oynayacağını ileri sürdü.
Üretimdeki verimin arttırılmasını dile getiren Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, yaşam standartlarının yükseltilmesinin acilliğine vurgu yaptı.
Erhan Erdem, “Ürünlerimizin Dünya pazarlarına ulaştırılması öncelikli beklentimizdir. Her türlü zorluğa rağmen, Ülkemizin kalkınmasına, ekonominin büyümesine, soframıza ulaşan sebzeye, meyveye, tahıla ve ekmeğin üretimine alın teri akıtarak katkı sunabiliyoruz. Cefakâr ve vefakâr çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler gününü içtenlikle kutluyor, ürünlerinin bereketli ve gerçek değerini bulacağı iyi bir gelecek temenni ediyorum” dedi.
Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, bu konudaki basın açıklamasına şu şekilde devam etti: “14 Mayıs, 1984 yılında tüm dünyada üreterek ülke topraklarına değer katmaktan başka düşüncesi olmayan, çiftçilerin hatırlanma günü olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle çiftçi kardeşlerimin “Dünya Çiftçiler Günü” nü içtenlikle kutluyorum.
Tarımın, temel ihtiyaç maddelerinin üretildiği bir sektör olmasının yanı sıra, geniş istihdam yaratması, hammadde temini, tüketim harcamaları ve ihracattaki payı ile önemi çok büyüktür.
Türk çiftçisi olarak, artan dünya nüfusu nedeniyle, tarımın daha da önem kazanacağının bilinci içindeyiz. Türkiye ekonomisinin bel kemiği olan; tarım üreticisinin devlet tarafından daha fazla kollanması ve desteklenmesi kaçınılmazdır.
Tarım Kanunu’na göre, “Bütçe’den ayrılan kaynak, gayri safi milli hâsılanın yüzde birinden az olamaz” denilmektedir. Buna rağmen, halen istihdamın % 26’sından fazlasını taşıyan tarım sektörüne, kanunla verilmesi gereken asgari miktar bile verilmemektedir.
Dünya pazarlarında yüksek destekli ürünlerle rekabet etmeye çalışan sektörümüz için, en azından Tarım Kanunu’na uygun bir destek bütçesi oluşturulmasını istemek, çiftçimizin doğal hakkıdır.
Birleşmiş Milletler’in son raporunda; dünyada 805 milyon insanın hala yetersiz beslendiği, bazı Afrika Ülkelerinde ise dört kişiden birinin kronik açlık çektiği, Asya’da ise 526 milyon aç insanın bulunduğu açıklanırken, tarımın önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır.
Ülkemizde, zor koşullara rağmen yağmur, çamur demeden gecesini gündüzüne katarak üretimi devam ettirip en hayati ihtiyaç olan gıdanın sofralara ulaşmasını sağlayan çiftçimizin kıymetinin daha iyi anlaşılması gerekir. Onların binbir emekle ürettiği ürünleri israf etmeden tüketmeliyiz. Onların düzenli bir gelir elde etmelerini sağlamalıyız. Dünyadaki nüfus artışına karşılık oransal olarak, tarım alanlarının azalması çok üzücüdür. Üretimde artış ve çeşitlilik sağlayabilmek, tarımda en önemli sorun haline gelmiştir. Üretimde artışı sağlayabilmek için tarımın bilimle, teknolojiyle ve sermaye ile buluşturulması şarttır. Aynı tarım alanlarından, daha fazla ürün alınması zorunluluk halini almıştır.
Karacabey Ova’mızın; bereket ve cömertliğini zenginliğe dönüştürme kabiliyeti ve tecrübesi çiftçimizde mevcuttur. O zenginliği harekete geçirmek için beklenen tek şey, toprağın yoramadığı Türk çiftçisinin sırtından tarım dışı yüklerin kaldırılmasıdır.
Son yıllarda, ürünlerimizin gerçek değerinde pazarlanamaması nedeniyle çiftçimizin satın alma gücü iyice düşmüştür. Ürünlerimizin fiyatlarındaki artışlar, maliyet artışlarının çok gerisinde kalmaktadır. Fiyat artışları karşısında çok yetersiz kalan mazot ve gübre desteği zaman yitirilmeden arttırılmalıdır.
Tarımı güçlü, çiftçisi mutlu bir ülkenin; güneşi daha parlak olur. İnancımızı ve umudumuzu yitirmediğimizi ifade ederek, tüm üreticilerimizin “Dünya Çiftçiler Günü”nü bir kez daha içtenlikle kutluyor, sezonun bol kazançlı, bereket ve bolluk içinde geçmesini diliyorum.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.