MHP’den ‘Hazır beton tesisi” sorgusu

Karacabey Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Hüseyin Erol, Sanayi Sitesi yanında inşaat çalışmalarına başlanılan “Hazır beton üretim tesisi”nin ilçe halkında yarattığı tedirginliğe dikkat çekti.
Yatırıma karşı olmadıklarını, ancak çevreyi kirletecek, insan sağlığını olumsuz etkileyecek yatırım istemediklerini dile getiren MHP İlçe Başkanı Hüseyin Erol, tesisle ilgili birçok soru işaretinin bulunduğunu, bunların bir an önce açıklanması gerektiğini söyledi.
Hüseyin Erol, “İlçemize yeni bir ‘Hazır beton üretim tesisi’ yapılması planlanıyor. Büyümeye açık olan şehrimizde tesislerin artması bizleri sevindirir. Ekonomik bakımından sahip olduğumuz değerlere, değer katar. Ancak önceliğimiz insan sağlığı ve çevredir. Bir yatırma onay verirken olmazsa olmazımız da budur.
Bir tesisin faaliyetlerine izin verilmeden önce çevreye etkileri iyi araştırılmalıdır. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporları göz önüne alınmalıdır. Olumlu veya olumsuz yönleri iyi değerlendirilmelidir” dedi.
İnşaat çalışmaları başlayan tesisin ilçe halkında tedirginlik yarattığına dikkat çeken Hüseyin Erol, “Vatandaşlarımızın rahatsızlıklarımızı dile getirmezsek, yüklendiğimiz misyonun gereğini yerine getirmemiş oluruz” diyerek şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
“Sırabademler Mahallesi 258 ada 557 parselde faaliyete geçirilmesi planlanan tesise, imar kanun ve yönetmelikleri gereği ruhsat verilebilmesi için parselin yola cephe olması gerekmektedir. Bu parselin yola cephesi olamamasına karşın, hangi kanun ve yönetmeliğe dayanılarak ruhsat verilmiştir?
Eğer ruhsat verilmediyse, inşaat çalışması neden engellenmemektedir?
Bu konuda, söz konusu parselin batısında bulunan Dramalı Un ve Kar-Un ile güneyinde bulunan Elveren Zirai Aletler ve doğusunda bulunan 535 işyeri ile çeşitli sanayi dallarında hizmet veren Karacabey Sanayi Kooperatifi yöneticileri tarafından, kurulması planlanan ‘Hazır beton üretim tesisi’nin kendilerine zarar vereceği konusunda daha önce verdiği dilekçe nasıl göz ardı edilmektedir?
Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün bu konuda vermiş olduğu raporlarda, 5996 sayılı kanunun madde 1 (I) bendinde ‘Bu kanunun amacı, gıda ve yem güvenirliliği, halk sağlığı, bitki ve hayvan sağlığı ile hayvan ıslahı ve refahını, tüketici menfaatleri ile çevrenin korunması da dikkate alınarak korumak ve sağlamaktır’ ve madde 18/2-3’de belirtilen ‘Gıda ve yem güvenirliliği ile çevrenin korunması için genel hijyen kurallarına uymak ve gerekli tedbirleri almak zorundadır’ ibareleri bulunmaktadır. Bununla beraber gıda tesislerinden ayda birkaç kez un numuneleri alındığı belirtilmektedir. Bu husus nasıl göz ardı edilebilmektedir?
Batısında bulunan gıda fabrikalarının, hazır beton üretim tesisinin kendilerine vereceği zararı belirterek açtıkları dava devam etmektedir. Bu nasıl görmezden gelinmektedir?
Karacabey halkının bir an önce bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Biz hiçbir yatırma karşı değiliz. Ancak insan sağlığının ötelenmesine olanak sağlayacak girişimlere müsaade etmeyiz. Bizim yola çıkarken ki ilkelerimizden biri de Şeyh Edebali’nin, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ sözüdür.
Bu konuda ilgili yöneticilerin bizleri bilgilendireceğinden de şüphemiz yoktur.
Amacımız ve düşüncemiz yanlış uygulamalara mahal vermemek ve daha sonra bu kapsamda oluşabilecek taleplerde emsal karar niteliği taşıyarak yetkilileri ve halkımızı zor durumda bırakacak örnekleri yaşamamızdır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.