Mermerciler talana doymuyor

Mustafakemalpaşa’da doğal ve kültürel çevrenin dokusuna onarılmaz darbeler vuran mermer ocakları, şimdi de gözünü meyve bahçelerine dikti.
    Bir çok bölgede faaliyet gösteren mermerciler, Mustafakemalpaşa ekonomisine hiç bir yarar sağlamadığı gibi köylerde yaşayan vatandaşların bin bir zorlukla yetiştirdiği ve geçimlerini sağladıkları meyve bahçelerini talan etmeye başladı.
    Kösehoroz köyünden aldığı toprakları atık çöplüğüne dönüştürecek olan bir mermer ocağının yöredeki meyve bahçelerini tehdit etmeye başlaması şaşkınlık yarattı.
Köydeki vatandaşlar, köyün sınırları içindeki dereye sıfır noktada mermer atığı dökeceklerini belirledikleri bir fabrikayı Kaymakamlığa şikayet ettiler. Yüzlerce imzalı şikayet dilekçesini Kaymakamlığa veren köylüler, “Mustafakemalpaşa’nın en çok meyve yetiştiren köyü ne yazık ki mermercilerin sorumsuzluğu nedeniyle tehlike altında. Meyve bahçelerindeki ürünlerimiz, işletme ocağından çıkan mermer tozu nedeniyle mahsul veremeden yok olup gidiyor.” dediler.
    Kösehoroz köyünün mermercilerin çöplüğü olmasına izin veren yetkililere tepki gösteren Mustafakemalpaşalılar, “Böyle bir yere nasıl ÇED raporu verilebilir ki? Mevcut Maden Yasası bugünkü haliyle yaşadığımız cennet vatanı cehenneme çevirmeye yeter de artar bile.” diyerek sitemlerini dile getirdiler.
    Altın madeni, mermer ve taş ocaklarıyla birlikte Mustafakemalpaşa topraklarının giderek işgal altında bırakıldığını açıklayan çevreciler ise, yaşanan bu son olaya; “Bu ülke toprakları düşman tarafından silah zoruyla işgal edilse bile böyle bir doğa katliamı gerçekleşmezdi.” diyerek tepkilerini dile getirdiler.
    Çevreciler ve Kösehorozlu vatandaşlar, bu işletmelerin Kaymakamlık tarafından uyarılmalarına rağmen, atıklarını rasgele yol kenarlarına ve orman içine bırakmalarından, köylülerin tarlalarını ucuz bir şekilde almalarına kadar bir çok talana sebebiyet verdiklerini ve yaşanan doğa katliamının kamu vicdanını yaraladığını söylediler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.