Önürmen’den çimento itirazı

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Başkanı Adnan Önürmen, İl Genel Meclisi Başkanı Nurettin Avcı’yı ziyaret etti ve Yenişehir’e bağlı Burcun köyü yakınlarında kurulması planlanan çimento fabrikasıyla ilgili ayrıntılı bilgi verdi.
Çimento tesislerinin tarıma ve zeytinciliğe olduğu kadar havaalanına da dolaylı yoldan zarar vereceğini belirten Önürmen, Toprak Koruma Kurulu’nun “onay” kararına karşı yürütmenin durdurulması için dava açtıklarını dile getirdi.  Yargı süreci başladığı için kurul kararının İl Genel Meclisi’nde oylatılmadan bekletilmesini talep eden Önürmen, “Fabrikanın yılda en az 1.5-2 milyon ton çimento üretimi yapacağı ele alındığında, her yıl havaya 2 milyon ton karbondioksit salınacak ve akabinde yine 250 bin ton toz bulutu bitkilerimize hayvanlarımıza, insan sağlığına zarar verecek. Yargı süreci tamamlanmadan adım atılmamalı” dedi.
Bu ülkelerin kendi topraklarında tesis kurmayıp çimentoyu Türkiye’de üretmek istemesinin nedenlerini iyi araştırmak gerektiğini vurgulayan Önürmen, “Özellikle küresel ısınmanın kıskacı altındaki İznik bölgesinin koruma alanları ve zeytin ağaçlarının SİT kapsamında değerlendirilmesi şart. Bölgede on binlerce imza topladık ve kampanyamız devam ediyor. Yargı yoluna da başvurduk. Şu anda müdahil olarak kooperatifler, belediyeler, muhtarlıklar da hukuk sürecinde yerini alacak. İl Genel Meclisi Başkanlığı’nın da bu konulardaki duyarlılığını biliyoruz ve itiraz dilekçemizi sunuyoruz” diye konuştu.
İl Genel Meclisi Başkanı Nurettin Avcı da, konuyu basından takip ettiklerini belirterek, çimento tesislerinin oluşumuna karşı çıkan veya destek veren haberler okuduklarını ifade etti. GÜMÇED’in topladığı on binlerce imzanın, bölgedeki insanların bu girişim karşısındaki endişesini ve duyarlılıklarını ortaya koyduğunu anlatan Avcı, “GÜMÇED’in başvurusuyla İl Genel Meclisi konuya müdahil olmuştur. Önümüzdeki meclis oturumumuzda bu konuyu gündemimize alıp değerlendireceğiz. Aynı zamanda bölgeyi iyi bilen meclis üyelerimizle beraber çimento fabrikası yapılacak araziyi yerinde incelemek istiyorum. İl Genel Meclisi, Bursamız hakkında en doğru kararı verecektir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.