Meclis’ten güvensizlik tavrı!

Belediye Başkanı Ergün Koç’un 10 milyonluk borçlanma isteği kabul edilmedi:

*Belediye Meclisi, Başkan Koç’a güvenmediğini öne sürerek, Atık Su Arıtma Tesisi için borçlanma talebine onay vermedi.

Daha sakin geçtiği gözlenen toplantıda, Arıtma Tesisi için 10 milyona kadar borçlanma isteyen Başkan Ergün Koç’un talebi kabul edilmedi. Meclis üyelerinin çoğu Başkan’a güvenmediklerini öne sürerek borçlanmaya onay vermedi.

Ergün Koç başkanlığında bir araya gelen meclis üyeleri, gündem dışı gelen önerilerle birlikte toplam 21 konuyu karara bağladı. Toplantıya DP’li Burhan Sevinç katılmadı.

Boykot’a neden olan madde komisyona havale edildi!

İlk olarak geçtiğimiz Çarşamba akşamı yoğun tartışmaların ardından toplantının yarım kalmasına neden olan imar konusu ele alındı. Boykota neden olan söz konusu önerge, bir firmanın Sanayi Sitesi’ndeki yeni tesisinin inşası sonrasında gerek duyulacak yol açılması talebiydi.

Başkan Koç, bu konuda fikir kargaşası olduğunu belirterek, bir daha değerlendirilmek üzere Bayındırlık ve İmar Komisyonuna havale edilmesini talep etti. Yapılan oylamada MHP’li Vedat Mert ile Fahri Köfteci çekimser kalırken, söz konusu madde oy çokluğuyla komisyona gönderildi.

Borçlanmaya izin yok!

Toplantının en önemli ve en çok merak edilen konusu ise, Atık Su Arıtma Tesisi yapımı için Başkan Ergün Koç’a 10 milyona kadar borçlanma yetkisi verilmesiydi.

Başkan Koç, mevcut tesisin teknolojiye ve günümüz koşullarına yanıt veremediğini belirtti. Karacabey’in yeni bir Atık Su Arıtma Tesisi’ne ihtiyacı olduğunu vurgulayan Koç, mevcut tesisin kanunlara uygun olmadığını ve bu nedenle de Çevre Bakanlığı’ndan cezalar geldiğine dikkat çekti.

Yeni tesisin yasal kriterlere uygun olması gerektiğini ileri süren Koç, bu konuda projelerinin hazır olduğunu, onay geldiği takdirde Çevre Bakanlığına sunacaklarını söyledi.

Koç’un açıklamalarının ardından düşüncelerini ifade eden meclis üyelerinin çoğu, ‘pat’ diye meclise getirilen konunun kafalarda soru işaretleri bıraktığını dile getirdi.

Başkan Koç’a güvenmediklerini ileri süren muhalefet, özellikle Atatürk Kent Meydanı adı altında yapılan taş yığınına dikkat çekerek aynı hataya düşmek istemediklerini vurguladı.

CHP’li Meclis Üyesi Bülent Fıçıcı, projenin neden oylamaya bir dakika kala meclise getirildiğini sorguladı. Projeyle ilgili kendilerine ayrıntılı bilgi verilmediğini belirten Fıçıcı, “Teknik bilgimiz yok. ‘Evet’ demek istiyoruz ancak, neye göre oylama yapacağız? Pat diye önümüze böyle bir talep sunuyorsunuz?” dedi.

Mevcut tesisin baştan beri yanlış olduğunu vurgulayan CHP’li Kazım Ülker, “Mevcut tesis bu güne kadar doğru dürüst çalıştırılmamış. Böyle bir risk varken, nasıl evet diyelim?” diyerek borçlanmanın kabul edilemez olduğunu kaydetti.

AKP’li Meclis Üyesi Orhan Güzel, Karacabey’in yığınla sorunu varken, böyle bir tesisin çok mu gerekli olduğunu sorguladı. Güzel, “İlçenin birçok mahallesinde kanalizasyon sorunları var. Cadde ve sokak yollarının durumunu söylemeye gerek yok. Tüm bunlar çözüldü de iş Arıtma Tesisi’ne mi kaldı? Belediyemizin durumu belli. Borçlanma yapılırken, 53 bin Karacabeyli düşünülmelidir” ifadelerine yer verdi.

Son olarak görüş bildiren MHP’li Hüsnü Doğruoğlu ise, Atatürk Kent Meydanı’na işaret etti. Kent Meydanı’ndaki duruma düşmek istemediğini belirten Doğruoğlu, “Bu tesisin işletme maliyetleri çok yüksek. Böyle bir risk alınmaz. Ayrıca Atatürk Kent Meydanı’ndaki duruma düşmeyelim. O dönemde birçok proje çizildi, halka sunuldu. Ancak farklı bir yapı ortaya çıktı. Görüntü ortada. Aynı hataya düşmeyelim” diye konuştu.

Projeyle ilgili teknik bilgiler veren Çevre Mühendisi Beyhan Akınsal, 3,5 yıldır bu konuda çalışma içinde olduklarını kaydetti. 6,5 milyon Euro maliyete gerçekleştirilecek tesisin 13 metreküp su arıtacağını belirten Akınsal, 30 yıllık bir ihtiyacın karşılanacağını vurguladı.

Ancak Kazım Ülker’in, “Aylık işletme gideri ne kadar olacak?” sorusuna net yanıt veremeyen Akınsal, yine de projenin gerekliliğine dikkat çekti.

Projeyle ilgili birinci karar organının Çevre Bakanlığı olduğunu belirten Başkan Ergün Koç, “Projenin nasıl olacağı konusunda biz ne dersek diyelim, ne karar alırsak alalım önemli değil. Önemli olan projemizi Bakanlığın onaylamasıdır” dedi.

Konuşmaların ardından yapılan oylama sonucunda 14’e karşı 12 oyla Koç’un borçlanma talebi reddedildi.

 Bir hayli moralinin bozulduğu gözlenen Koç, ret oyu veren meclis üyelerine imalı bir şekilde, “Teşekkür ederim” demekle yetindi.

İçkili yerler aynı yerde toplanacak!

Gündemin önemli konularından bir de içkili mekanların yeniden düzenlenmesi ve aynı yerde toplanmasıyla ilgiliydi.

Bu maddede hemfikir oldukları gözlenen meclis üyeleri, konunun İçişleri Komisyonuna havale edilerek ayrıntılı olarak incelenmesini oy birliğiyle kabul etti.

Karacabey’de son günlerde üzücü olaylarla karşılaştıklarına dikkat çeken Koç, “Belediye Yazıişleri Müdürümüz ile Zabıta Müdürümüze yönelik hoş olmayan saldırılar meydana geldi. Bazıları devlet kurallarını hiçe sayarak, kendi kanunlarını uygulamaya çalışıyor. Ancak biz ne olursa olsun, görevimizi yerine getirmeliyiz.

Atık Su tesisi ve mezbaanın olduğu bölgede yaklaşık 20 bin metrakarelik bir alan var. İçkili mekanları bu alana taşımayı düşünüyoruz. İnşaatını da biz yapacağız. İlçemizdeki huzuru yeniden sağlamak istiyoruz. Bu konu her ne kadar birilerinin hoşuna gitmese de kimseden korkumuz yoktur.

Konunun ayrıntılı olarak incelenmesi amacıyla İçişleri Komisyonuna havale edilmesini talep ediyorum. Ayrıca şu bir aylık sürede kimseye içkili yer ruhsatı vermeyelim ve mevcut hak sahiplerinin devir işlemlerini kabul etmeyelim” şeklinde öneride bulundu.

Meclis üyelerinin destek verdiği madde Başkan Koç’un talebi doğrultusunda oy birliğiyle kabul edildi.  

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.