MARZİNC’e ÇED raporu verilmesi isyan ettirdi!

“İmza Kampanyası” başlatan Mustafakemalpaşa’daki Çördük kahramanları Marzinc için atakta:
*Mustafakemalpaşalı muhtarlar, ‘Antin-Kuntinle’ alındığını ileri sürdükleri ÇED raporunu iptal ettirmek için dün Çevre İl Müdürlüğü’ne başvurdu.
*OSB Başkanı Erhan Onar Mustafakemalpaşa’nın geleceğinin karartılmaması adına her türlü demokratik haklarını kullanacaklarını ve sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.
Mustafakemalpaşa’nın 6 aydır gündeminden düşmeyen Marzinc Baca Tozu ve Tufal Geri Kazanım Tesisi için Çevre ve Orman Bakanlığı’na sunulan ÇED Raporu’nun 23 Temmuz 2009 tarihinde Değerlendirme Komisyonu’nca kabul edildiği açıklandı.
            Çördük’te kurulmak istenen katı atık tesislerinden üç kat daha tehlikeli olduğu dillendirilen söz konusu projenin Mustafakemalpaşa’daki tüm sivil toplum örgütleri tarafından istenmemesine karşın komisyonca yeterli bulunması halkı ayaklandırdı.
            Mustafakemalpaşa halkının büyük tepkisini çeken Tehlikeli Proje ile ilgili geçen hafta imza kampanyası başlatan çevreciler dün Çevre İl Müdürlüğü’ne başvuru yaparak ÇED’in iptal edilmesini istedi.
            OSB Başkanı Erhan Onar, ‘Şok yaratan kararı beklemiyorduk. Bizim için büyük sürpriz oldu. Yasalar zorlanıyor. Marzinc’in Mustafakemalpaşa’da kurulmasının yasal olmayacağını en ince ayrıntılarıyla Çevre ve Orman Bakanlığı’na bildirmiştik. Beklemediğimiz gelişme karşısında çok şaşırdık. Ancak her şey bitmedi. Demokratik haklarımızı kullanarak her türlü mücadeleyi başlatacağız. Mustafakemalpaşa’nın geleceğinin karartılmaması için sonuna kadar halkla beraber olacağız” dedi.
            Onar, Marzinc’e karşı sürdürülen mücadelenin bundan sonra daha etkili olacağını belirtirken, ÇED Raporunu sessizce alan firma yetkililerinin bayram yaptığı dile getirildi.
            Trakya Ereğlisi ve Sakarya Kaynarca’dan kovulduktan sonra Mustafakemalpaşa’ya kolayca çöreklenen Marzincçiler’i içlerine sindiremediklerini ileri süren sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, ihanete çanak tutanların ergeç hesap vereceğini kaydetti.
            Marzinççiler ÇED raporunu alırken Kaymakam Adem Saçan ve OSB eski başkanı Adnan Gültaş dönemindeki kararları öne sürdü ve uygulama hükümlerini dayanak gösterdi.
            Marzinç yetkililerinin bakanlığa sunduğu dosyada, “Bölüm 2 proje için seçilen yerin konumu” başlıklı bölümde kurulacak “Geri Kazanım İşletmesinin endüstriyel tesislerden kaynaklanan hava kirliliği kontrol yönetmeliğine göre kirletici vasfı yüksek tesis kapsamında değerlendirildiği” açıkça belirtiliyor. Marzinc yetkilileri kirletici vasfı yüksek tesislerin Mustafakemalpaşa’ya kurulabilmesine gerekçe olarak da Bursa 2020 yılı 1/100.000 ölçekli çevre düzen planı kararları ve uygulama hükümlerini dayanak gösteriyor. Bu hükümlerde, “Bu alanda kirletici sanayi türlerinin yer alması esas olup” ibaresinin bulunduğunu, kendilerinin de kirletici sanayi türlerine izin verilen bu alanda kurulabileceklerini iddia ediyorlar.
            Oysa OSB yöneticilerinin Bursa Valiliği’ne yazdığı bir yazıyla daha önce ‘Antin-Kuntinle’ sehven şeklinde belirtilen sözcüğün ne anlama geldiği sorulduktan sonra bunun düzeltilerek, yanlışlıkla yazıldığı ve bölgede kurulacak kirletici sanayi türlerinin yer almamasının esas olduğu Valilikçe açıkça belirtiliyor.
            Tarım alanı olması gerekçesiyle özel bir koruma hükmüne tabi olan Mustafakemalpaşa’nın çevreyi kirletecek herhangi bir tesis için uygun bir alan olmadığı 2020 yılı Bursa 1/100.000 çevre düzeni planında açıkça yer alıyor.
            Yasalara ve yönetmeliklere aykırı bir şekilde Mustafakemalpaşa’da kurulmaya çalışılan Marzinc Baca Tozu ve Tufal Geri Kazanım Tesisi’nin bu cesareti nereden aldığı tartışılıyor. Yasaya göre bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?
1-ÇED kararı, halkın görüş ve önerilerini almak üzere İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Bakanlık’ta 10 (on) iş günü görüşe açılacak. Bu süreç 23 Temmuz 2009’da başladı ve 05 Ağustos 2009 Çarşamba akşamı sona erecek.
2-Bakanlıkça projeyle ilgili karar alma sürecinde bu görüşler de dikkate alınarak 3 (üç) iş günü içinde komisyon üyesi kadar çoğaltılması istenecek.
3-Çoğaltılan kesinleşmiş ÇED raporu 5 (beş) iş günü içinde bakanlığa sunulacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.