Malulen emekliye kademeli maaş

Malulen emekliliğin kapsamına 21 çeşit rahatsızlık eklendi, başvurular alınmaya başladı. Bin 800 prim günü olana 971 lira maaş bağlanacak. Prim günü arttıkça bağlanacak maaş da yükselecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kapsamını genişlettiği malulen emeklilik için başvurular 1 Eylül tarihinden itibaren alınmaya başladı. Aralarında şeker, sara, astım, kronik böbrek yetmezliği, kanser gibi 21 çeşit rahatsızlığın eklendiği düzenleme ile 4 bin 250 kişi daha emeklilik hakkına kavuştu. Malulen emeklilerin maaşları ise ödedikleri prim gün sayısına göre farklılık gösterecek.

NEREYE BAŞVURULACAK?

Bin 800 gün prim ödemesi olan malulen emekli, 971 lira maaş alacak. Bin 800 günden fazla prim ödemesi olanların emekli aylığı ise, ödenen prim gün sayısına göre kademeli olarak artacak. Yeni düzenlemeden yararlanmak isteyen emekli adaylarının rapor alması gerekiyor. Sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğü, vatandaşı üniversite, Sağlık Bakanlığı'na bağlı eğitim ve araştırma ile askeri hastanelerden birine sevk ediyor. Eğer bulunulan ilde, bu niteliklerde hastane yoksa devlet hastanelerine sevk yapılıyor. Sevkte belirtilen sağlık kurulu, çalışma gücünün en az yüzde 60'ının kaybedildiğine dair raporu düzenliyor. Vatandaş, raporu ve diğer istenen evrakları, sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne teslim ediyor. Bundan sonra kişinin malulen emekli olması için işlemler başlatılıyor, maaş hesaplaması yapılıyor. Düzenleme ile malulen emekli sayısı 114 bin 624'ten 119 bine yükselecek.

ESKİLER DE DÜZELTME İSTİYOR

Öte yandan, yeni düzenleme öncesinde malulen emekli olanlar, maaşlarının düşük kaldığını belirtip, düzeltme yapılmasını istiyor. Bu emekliler, halen 400-500 lira maaş aldıklarını belirterek, "Yeni düzenleme bize umut oldu. Maaşlarımız artırılmalı" dedi. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.