Lösemili yurttaşlarımıza bir umut da sen ol!

Kök Hücre Koordinasyon Merkezi Projesi, iyilikseverlerden yoğun ilgi görüyor. Türkiye’nin dört bir yanında il il, ilçe ilçe gezen Kızılay Tır’ı kök hücre bağışçılarıyla buluşuyor. Bu kapsamda TÜRKÖK Kızılay İşbirliğiyle iki haftadır Karacabey heykelde kök hücre bağışı sürdürülmektedir. ‘Haydi Karacabey Tüm Lösemililere Umut Olmak için Bu Defa sloganıyla’ TÜRKÖK, Kızılay Karacabey Temsilciliğiyle işbirliğiyle içinde heykelde konuşlanan Tıra ilçe halkı yoğun ilgi gösterdi.
Üç günde 65 kök hücre ve normal bağışı olarak 300 iyilikseverin kan verdiğini belirten Kızılay Tırı Hekimi Dr. Şakir Ültay bugün sona erecek kampanya için tüm ilçe halkını rekor kırmaya davet etti.
TÜRKÖK’ün ‘Kök Hücre Hayat Kurtarır, Onlara Umut Ol’ sloganıyla konuşmasına başlayan Güney Marmara Bölge Kök Hücre Kazanım Uzmanı Ramazan Çiçek de “Kök hücre formunu doldurup, 3 tüp kan vererek donör olmak için tüm Karacabey’lileri Kızılay Tır’ımıza bekliyoruz” dedi.
‘Öne çık hayat kurtar’ sloganını çok önemsediklerini belirten Çiçek, kök hücreyle hastalığından tamamen kurtulmuş çocukların, annelerin ve birçok insanın bulunduğunu kaydetti. İhtiyaçlı tüm insanların ilik nakliyle kurtulmasını arzuladıklarını belirten Çiçek,“Kök hücre vermek isteyen gönüllülerimiz, Kızılay Tırı’mıza gelerek örnek verebilir. Kök hücreyi de artık sadece Kızılay almaktadır. Unutmayın, kök hücre bağışı hayat kurtarır. Siz de kök hücre ve kan bağışında bulunun, hayat kurtarın.” ifadelerini kullandı.
TÜRKÖK Projesi faaliyetleri kapsamında, kemik iliği bekleyen hastaların beklentilerine cevap verebilecek çalışmayı Türkiye’nin her yerinde gerçekleştirdiklerini belirten Çiçek, “Bir eşleşme olursa bağışta bulunan vatandaşla diyaloğa geçiliyor ve vücudumuzda taşıdığımız bir hücreyi bağışlayarak bir insan hayatını kurtarma şansı gerçeklemiş oluyor. Bu kapsamda donör olmayı kabul etmiş bütün Karacabeyli vatandaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.” diye konuştu.
Kök hücre bağışı hakkında bilgilendirmeler de bulunan Çiçek, “Bağışçı olmak isteyen bir kişi;
1-18-50 yaş aralığında olmalıdır.
2- Sağlıklı bir kişi olmalıdır. (Hepatit B, Hepatit C ve Sifiliz hastalığı geçirmemiş olan, kronik hastalığı bulunmayan, kanser, HIV ( AIDS ) tanısı almamış olan kişiler)
Sistem Nasıl İşliyor?
Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı arasında yürütülen iş akışında Türk Kızılayı gönüllü bağışçı adayları bularak, bu adaylardan 3 tüp 10-20 ml kan alıyor. Alınan kan örnekleri üzerinde gerekli testler tamamlanarak, sonuçları uygun çıkan bağışçıların numuneleri Doku Tiplendirme Laboratuvarı’na yollanıyor. Uygun eşleşme gerçekleştiğinde bağışçıyla tekrar iletişime geçilip bağışçının nakil merkezine yönlendirilmesi de Türk Kızılayı tarafından gerçekleştirilecek.
Kök Hücre Tedavisi Uygulanan Hastalıklar
-Kemik iliği kanserleri
-Lenfomalar
-Çeşitli organ kanserleri
-Kemik iliğinin yetersiz çalıştığı veya çalışmadığı durumlar
-Kalıtsal anemiler
-İmmün yetersizlikler
-Kalıtsal metabolik hastalıklar
Kızılay Karacabey Temsilciliği Koordinatörü Ahmet Kırmızı da sağlığı yerinde olan ve kampanyaya destek veren herkese teşekkür etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.