“Lider ülke değil, köle ülke bütçesi”

Saadet Partisi Ekonomik İşler Başkanı Ferruh Kurtay, düzenlediği basın açıklamasıyla TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı’nı değerlendirdi…
Yeni bütçenin AKP iktidarının şampiyonluk bütçesi olduğuna vurgu yapan Kurtay, “Ama ne şampiyonluğu; faiz şampiyonu, borçlanma şampiyonu, vergi şampiyonu, işsizlik şampiyonu. Bütçe giderleri 570 milyar TL, merkezi yönetimin toplam borcu da 685 milyar TL olduğuna göre, bu hükümetin 2016 yılında bulması gereken para 1 trilyon 255 milyar TL’dir. Tabi bu rakamı yeniden borçlanmadan, vergileri artırmadan, zam yapmadan geliştirilecek kaynak paketleri ile gerçekleştirmesi gerekir” dedi.
Düzenlediği basın açıklamasında TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı’nı değerlendiren Kurtay, yeni bütçeye genel olarak bakıldığında giderin 570 milyar TL, gelirin ise 540 milyar TL olduğunu söyleyerek, “Yani hükümet daha başlarken 30 milyar TL açıkla başlıyor demektir. Yani denk bütçe yapılamamıştır, yapamamışlardır. Bu da ilave yeni borçlanma demektir. Yani eski borçlar ve faizleri için yapılacak borçlanmaya ilaveten yeni 30 milyar TL daha borçlanmak gerekecektir” dedi.
Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’nın 22 Şubat tarihli açıklamasına göre Merkezi Yönetimin toplam borcunun 685,8 milyar TL olduğunu hatırlatan Kurtay, “Bu miktarın ödenmesi ve bütçe açığının karşılanması için toplamda en az 715 milyar TL yeni borçlanma yapılacak ve yeniden faiz lobilerine, rantiyecilere milletin alın teri hortumlattırılacaktır. Bütçede ortaya çıkan bir başka husus ise faiz ödemeleridir. Bu kalem 56 milyar TL olarak kesinleşmiştir. Yani rantiyecilere, faiz lobilerine bu sene de milletin ödediği vergilerle devlet bütçesinden tam 56 milyar TL ödenecektir. Yani iktidar faiz lobisiyle sözde mücadeleye faiz ödeyerek ve ödettirerek devam etmektedir. Yani faiz lobisine var millete yok” dedi.
Bütçenin detaylarına bakıldığında ithalatın 211 milyar Dolar, ihracatın ise 155 milyar dolar olarak belirlendiğine vurgu yapan Kurtay, “Yani 55 milyar Dolar dış ticaret açığı bulunmaktadır. Dış ticaret açığı ise sanayileşmeyi öldürmek, ülkemizi yabancı ülkelere sömürtmek demektir. Kaldı ki ihracatın da önemli bir bölümü ithalata dayalı ihracattır. Bütçenin diğer kalemlerine de bakıldığında bu bütçe hakkında özetle şunları söylemek mümkündür. Bu bütçe borç, yeniden borç, bir daha borç demektir, Bu bütçe vatandaşın sırtına vergi, yeniden vergi, bir daha vergi yüklemek demektir. Bu bütçe faiz lobilerini ve rantiyeyi sevindiren, vatandaşı üzen bir bütçedir. Bu bütçe israf bütçesidir. Bu bütçe Türkiye’nin temel meselelerini çözmek yerine arttıran bir bütçedir. Bu bütçe dışa bağımlılığı arttıran bir bütçedir. Bu bütçe Türkiye’yi 60 yıldır olduğu gibi geri bırakan bir bütçedir. Bu bütçe sömürttüren, sürüngen hayata mahkum eden bir bütçedir. Bu bütçe küçük bir azınlığa hizmet etmektedir” diyerek yeni bütçeyi eleştirdi.
Bu yeni bütçe ile milletin gelecek yılların da mahvedileceğine dikkat çeken Kurtay, açıklamalarına şöyle devam etti: “Bu bütçe aslında klasik bir IMF bütçesidir. Aynen 60 yılın devamı. Bundan önceki dönemlerde IMF’ci, işbirlikçi, faizci hükümetler nasıl Türkiye’yi geri bıraktıysa, çalışkan milletimiz, zengin vatanımızda nasıl sürüngen bir hayata mahkûm edildiyse, AKP hükümetiyle de aynen devam edilmektedir. Onaylanan bu bütçeyle milletimizi sürüngen hayata mahkûm etmeye devam edeceğiz deniyor. Bu bütçe milletimizin gelecek senesini de önümüzdeki yıllarını da mahvedeceğim demektir. Bu bütçenin fecaati, iktidarın yanlış politikaları ile önümüzdeki yılları da tahrip etmesidir. Bu bütçe lider ülke bütçesi değil, köle ülke bütçesidir.”
“Bu bütçede vatandaş yoktur” diyen Kurtay, “Açlık sınırının bin 545 TL, yoksulluk sınırının 4 bin 143 TL olduğunu göz önünde bulundurursak; bu bütçede memur, asgari ücretli, emekli, köylü ve aile yoktur. Bu bütçeyle millet ezilmeye devam edecektir. Bu bütçeyle devlet yönetilemez. Bu bütçede istihdam ve yatırım yoktur. Bu bütçede kalkınma ve sanayileşme yoktur. Bu bütçede teknolojik atılım ve AR-GE yoktur. Bu bütçeyle işsizlik ortadan kaldırılamaz. Ancak milleti kiralık işçi yaparak köleleştirirsiniz. Bu hükümet iyi niyetle bir şeyler yaptığını zannediyor ama ne yaptığını bilmiyor. Bütçedeki bu rakamlar tükenmişliğin ve bitmişliğin göstergesidir” dedi.
Yeni bütçenin AKP iktidarının şampiyonluk bütçesi olduğunu kaydeden Kurtay, şunları kaydetti: “Ama ne şampiyonluğu; faiz şampiyonu, borçlanma şampiyonu, vergi şampiyonu, işsizlik şampiyonu. Bütçe giderleri 570 milyar TL, merkezi yönetimin toplam borcu da 685 milyar TL olduğuna göre, bu hükümetin 2016 yılında bulması gereken para 1 Trilyon 255 milyar TL’dir. Tabi bu rakamı yeniden borçlanmadan, vergileri arttırmadan, zam yapmadan geliştirilecek kaynak paketleri ile gerçekleştirmesi gerekir. AKP yetkililerine Milli Görüş kadroları olarak buradan seslenmek istiyoruz; Faizci, kapitalist ekonomik modelle bir yere gidemezsiniz. Milletimize huzur, refah getiremezsiniz. Ülkemizi kalkındıramaz, lider ülke olamazsınız. Tek çıkar yolunuz samimiyetle Milli Görüş’e dönmek ve Milli Görüş’ün Adil Ekonomik Düzen esaslarına dönmektir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.