Leylek dostluğu sınır tanımıyor

Karacabey’in Eskikaraağaç Köyü’nden dünyaya açılan “Leylek Dostu Köyler Projesi”, önceki gün Almanya Bonn Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde öğrenim gören 15 yüksek lisans öğrencisini ağırladı.
Dr. Holfer Hindorf ve Ms. Susanne Hermes öncülüğünde 8-12 Eylül 2008 tarihleri arasında Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde düzenlenen “Türkiye’de Sürdürülebilir Tarımın Yararları ve Sorunları” konulu seminere katılan öğrenciler, daha sonra Eskikaraağaç Köyü’nde leyleklere gösterilen özenli ilginin başarılı sonuçlarına tanık oldular. “Leylek Babası” olarak bilinen UÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr. İsmet Arıcı, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Bonn Üniversitesi Ziraat Fakültesi arasında 1985 yılından bu yana bilimsel işbirliği doğrultusunda ortak projeler geliştirildiğini bildirdi. Prof.Dr.Arıcı, son seminer nedeniyle dünyanın sekiz farklı ülkesinden 15 yüksek lisans öğrencisinin Bursa’ya geldiğini söyledi.
Seminerin ardından Eskikaraağaç Köyü’ndeki Uluabat Gölü Ziyaretçi Merkezi ve Kuş Gözlem Evi’nde ağırlanan konuklara Prof.Dr.İsmet Arıcı ve eşi Franzisca Arıcı ile UÜ Öğretim Üyelerinden Prof.Dr. İsmail Filya ve Yard.Doç.Dr. Orkun Barış Kovancı ve Köy Muhtarı Ahmet Koca eşlik etti. Nepal, Endonezya, Kolombiya, Ekvator, Çin, Guatemala, Almanya ve Zambiya’dan gelen genç beyinlere “Leylek Annesi” Franzisca Arıcı tarafından, AB destekli “Sulamada Su Tasarrufu ve Meraların Çevreci Kullanımı” ve Leylek Dostu Köyler Projesi’ne ilişkin ayrıntılı bilgi verildi.
Kendilerine tanıtılan her iki projeyi de beğendiklerini belirten yabancı konuklar, Arıcı çiftini coşkuyla kutladılar. Görüşlerini açıklayan genç öğrencilerden bazıları, Türk tarımında modern çalışmaların yapıldığını belirterek, tarımdaki çok çeşitliliğe hayran kaldıklarını vurguladılar. Leylek Dostu Köyler Projesi’nin dünyada örnek alınacak geniş kapsamlı bir etkinlik olduğuna işaret eden konuklar, diğer taraftan Uluabat Gölü çevresinde ekoturizminin yaratılmasının da bölgeye ve Türkiye’ye seçkinlik kazandırdığını ifade ettiler. Yabancı öğrencilerin bölge turu ise Karacabey’de SÜTAŞ fabrikası ile fide üreticisi Agromar firması ziyaretiyle son buldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.