Kuş Gözlem Günü’ne yoğun ilgi

Karacabey Uluabat Gölü ile Eskikaraağaç Köyü’nün çevresindeki su havzalarını, sulak alanları, bitki örtüsü, balık ve kuşları korumaya yönelik Bursa Valiliği’nce geliştirilen “Uluabat Gölü Yönetim Planı” ile “Leylek Dostu Köyler Projesi”nde çalışmalar sürüyor.
            Dev projelerde, Uluabat Gölü etrafında yer alan birçok köyde doğal arıtma ve çöp toplama sistemleri hizmete girdi. Bu köylerde elektrik hatlarının yalıtımlı hale getirilmesi sağlanırken,  ülkenin doğal yapısını koruyan faaliyetlere kamu ve özel sektörle birlikte sivil toplum kuruluşlarının da katkısı sağlandı.  
Çevrecilerin yüzlerini güldüren projenin yeni hedefi 2011 yılında Eskikaraağaç Köyü’nde düzenlenecek Uluslararası Leylek Şenliği’ne köyleri ve Bursalılar’ı hazırlamak. Önceki gün Eskikaraağaç’ta gerçekleştirilen “Kuş Gözlem Günü” etkinliği bu yönüyle 2011’in ilk provası özelliğini taşıdı.
            Yabancı konukları Türkiye’de en iyi şekilde temsil etmeyi düşünen Leylek Dostu Köyler Projesinin mimarları UÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Arıcı ve eşi Franziska Arıcı, çeşitli kurumların desteğiyle göl çevresindeki köylerde yaşayan kadınların  bir dernek çatısı altında toplanmasın sağladı.
            Eskikaraağaç Köyü Kadınları Çevre Koruma ve Kalkındırma Derneği (EKADER), geçtiğimiz Cumartesi günü köydeki  Uluabat Gölü Ziyaretçi Merkezi ve Kuş Gözlem Evi’nde düzenledikleri “Kuş Gözlem Günü’nde” doğa tutkunlarını ağırladı. Etkinlikte, DOĞADER, UÜ ULUKUŞ Gurubu ve Nilüfer Belediyesi Yerel Gündem 21 Ekibi’nin katkıları büyük takdir topladı.
Eskikaraağaç Köyü Muhtarı Ahmet Koca, organizasyona katılan kişi ve kuruluşlara teşekkür ederek, 2011 yılındaki uluslararası leylek şenliğine Bursa halkının tüm kurum ve kuruluşlarıyla tek vücut halinde destek vermesini istedi. “Bursa’mızı onurlandıracak tarihi sınava en iyi şekilde hazırlanmalı, şehrimizin ve ülkemizin bu büyük organizasyondan alnımızın akıyla çıkmasını sağlamalıyız.” diyen Muhtar Koca,  köy kadınlarının kurduğu EKADER’in hizmet kalitesini geliştirmesini de övgüyle karşıladıklarını belirtti.  
Temmuz ayını andıran sıcak bir sonbahar gününde köye gelen beşikteki bebekten, en yaşlı konuğa kadar tüm çevre dostları Kuş Gözlem Günü’nde doğayla iç içe doyasıya yaşama mutluluğunu yudumladı. EKADER üyesi kadınların hazırladığı el emeği, göz nuru yiyecek ve süs eşyaları ziyaretçilerin beğenisini topladı. Her konukla yakından ilgilenen Dernek Başkanı Güllü Bilgin ve Başkan Yardımcısı Nesrin Tunaboylu, köydeki kadınların kaliteli ürünlerle ve sevgiyle karşıladıkları ziyaretçiler için en kısa sürede yabancı dil kursunu bitireceklerini müjdeledi. Bilgin ve Tunaboylu, EKADER üyelerinin İngilizce öğrenerek yabancı konuklara hizmet vermesinin bölgedeki diğer köylere de örnek olacağını kaydetti.
Bosch firması tarafından köye armağan edilen Kuş Gözlem Kulesi, etkinlikte özellikle Uludağ Üniversitesi ve Bursa TED Koleji öğrencilerinin ilgi odağı haline geldi. Dürbünleriyle Uluabat Gölü’ndeki kuşların hareketlerini uzun süre keyifle gözlemleyen öğrenciler daha sonra gölde tekne turu yaparak günün tadını çıkardılar. Zevkli geçen saatler içerisinde konukların tepkisini çeken üzücü bir olay da yaşandı. Bir avcı gurubunun gölde kayıkla ördek avına çıktığı ve silahla ateş edildiği gözlenirken, köyde bulunan Jandarma timleri göl çevresindeki bu avcıların peşine düştü.
Eskikaraağaç Köyü’nde doğal güzellikleri yaşayan ve EKADER’in çabalarıyla unutamayacakları bir günü geride bırakan ziyaretçiler son olarak Uluabat Gölü Ziyaretçi Merkezi ve Kuş Gözlem Evi’nde kuşların dünyasına ilişkin birbirinden güzel filmleri izleme fırsatı buldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.