Kuş Cenneti, ‘Satılık’

Karacabey Uluabat Gölü kıyısında arazisi bulunan Mustafa Bilgiç, 35 yıl önce kurduğu kuş cennetini satılığa çıkardı.
Bursa’da, Uluabat Gölü kıyısında bu-lunan kuş cenneti satılığa çıkarıldı. Uluabat Gölü kıyısında arazisi bulunan Mustafa Bilgiç, 35 yıl önce avcıların avlanmasını engellemek için kurduğu kuş cennetini satılığa çıkardı.
Çevre ve Orman Bakanlığı’nın kuş cennetiyle ilgilenmediğini, kalifiye eleman bulmakta zorlandığını belirten Bilgiç, kuşların geleceği için kuş cennetini satacağını söyledi.
Gölün etrafına söğüt ağacı diktiği için 2 ay hapis cezasına çarptırılan 71 yaşındaki Bilgiç, tavus kuşlarının genetiği ile oynayıp beyaz renkte kuş elde etmesiyle tanınıyordu. Karacabey ilçesi yakınlarındaki Uluabat Gölü kıyısında avlanan avcılara tepki gösteren Bilgiç, 1974 yılında göl kenarında satın aldığı 20 dönüm araziyi kuş cennetine çevirdi. Kaçak avlanmaya karşı çıktığı için avcılar tarafından iki kez çiftliği kundaklanan Bilgiç, son olarak 32 metrekarelik mera alanına ağaç diktiği iddiasıyla 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Bu cezası paraya çevrilip ertelenmesine rağmen temyize başvuran Bilgiç, bürokrasinin kendisini bıktırdığını, çiftliğini satmaya karar verdiğini söyledi. Habeşistan, Hollanda, Belçika ve Almanya’dan getirttiği kuşlarla birlikte 60 türden bine yakın kuş besleyen Bilgiç, yeşil anne babadan çaprazlama yöntemle kar beyazı tavus kuşu elde ederek önemli bir başarıya da imza atmıştı.
Tabiatı ve hayvanları korumak için verdiği mücadelede bugüne kadar kimseden destek görmediğini, aksine herkesin kendisine engel olmaya çalıştığını söyleyen Bilgiç, “Kuş cennetine çevirdiğim arazim yabani kuşların göç yolu üzerinde bulunduğu için avcılar tarafından hiç rahat bırakılmıyor. Burası tapu kadastro yetkilileri tarafından defalarca ölçüldü. Mahkemelere gidip gelmekten usandım artık. Karacabey Asliye Ceza Mahkemesi son duruşmada beni mera arazisini işgal suçundan 2 ay hapis ve 343 YTL para cezasına çarptırdı. Ceza paraya çevrilip ertelendi” dedi.
Daha önce çeşitli internet sitelerine satılık ilanı verdiğini ve yurt dışından talipler çıktığını anlatan Bilgiç, “Burasını satmak istiyorum. Artık yaşlandım. çevre ve Orman Bakanlığı hiç destek vermiyor. Uluabat Gölü’nün etrafı doğal koruma alanı olduğu halde buraya devletin neden önem vermediğini anlamakta güçlük çekiyorum. Eğer alan olursa ben yine buradaki kuşlara sahip çıkmak istiyorum” dedi. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.