Kuruyan dere yatakları kaçakçılara yaradı!

Kuruyan dere yatakları kaçakçılara yaradı!
Kum çetesi yine iş başında
*Kaçakçıların aşırı kum çıkarmasıyla derelerin taban suyunun düştüğü ve yatakların aşağı doğru
oyulmasıyla ekolojik dengenin bozulduğu belirtildi.
Karacabey’deki inşaat sektörünün yaz aylarında hareketlenmesiyle “Kum çeteleri”nin çevre talanı artıyor.
Bursa İl Jandarma Komutanlığı Çevre ve Doğal Hayatı Koruma Ekipleri Çarık Köyü Karadere Mevkii’ndeki ocakta yaptıkları denetim sırasında binlerce ton kaçak kum çıkarıldığını belirledi.
Yasak olan vakum sistemi kullanıldığı belirlenen kum ocağının çevreye verdiği zarar nedeniyle faaliyeti durduruldu. İnşaat sektörünün hızlanmasıyla artan ruhsat dışı alandaki kum çıkarma işlemi de önlendi. Dere yataklarını bozan kaçak kumcular hakkında yasal işlem yapıldı ve düzenlenen tutanaklar Bursa Özel İdare Müdürlüğüne gönderildi.
Yetkililer, kum ocaklarının aşırı kum çıkarmasıyla derelerin taban suyunun düştüğünü ve dere yatağının aşağıya doğru oyulduğunu söyledi. Buna bağlı olarak derelerin toprak seviyesinden çok aşağıda akması nedeniyle tarım arazilerinin taban suyunun dere yatağına doğru kaydığı açıklandı. Kaçakçıların vakum sistemini kullanarak kum çekmesi dere altındaki yaşamı tehdit ederken, balık, midye, kurbağa ve diğer canlıları ise suyun dışına iterek ölmelerine neden olduğu ileri sürüldü. Ayrıca sudaki ekolojik dengenin bozulmasıyla derelerin fakirleştiğine dikkat çekildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.