Kurulmamış üniversiteden mezun “Usta”

Önceki akşam TV'den “Ustanın Hikayesi” yayınlanmış. Belki izleyeniniz olmuştur. Ben izlemedim. Ancak internet üzerinden “hikayenin” metnini okudum.

Usta kim? Biliyorsunuzdur. Ustalık belgesi, diploması var mı? Bilmiyoruz. Ama 2 yıl önce yapılan seçim sonrası kendini usta ilan etti.

“Usta” ile ilgili genellikle gençlik anıları olmadığı noktasında eleştiriler yapılıyor. Çocukluğunda babasının ayaklarından tavana astığını biliyoruz. Ama okul anılarını, okul arkadaşlarını, özellikle üniversite yıllarını ve arkadaşlarını hiç bilmiyoruz. Üniversite yıllarına ilişkin tek kare fotoğrafa rastlamadık.

Siyasetin bu kadar içindeki bir insanın tarihimizin en çalkantılı yıllarında üniversitede okuyup hiç anısının olmaması ilginç. Bitirdiği üniversitenin kapısında olsun çekilmiş bir fotoğrafı yok. Darbelere karşı olduğunu söylüyor. 12 Eylül darbesinde ne yaptığını bilmiyoruz.

Bazı insanların geçmişe ilişkin heyecan verici anıları olmayabilir. Bazı şeyleri unutabilir. Bazılarını da abartabilir. Bu doğaldır. Ancak bazı bilgiler vardır ki resmi belgelidir. Asla değişmez. Türkiye'de insanların doğum tarihleri konusunda karışıklıklar olabiliyor. Ancak resmi nikahlı ise evlilik tarihi asla değişmez.

Hele bitirdiği okulları resmi kayıtlarda değiştirmek olası değildir.

Bir insan kendisiyle ilgili her şeyi değiştirebilir. Adını, soyadını, evini, işini, eşini, oturduğu kenti, ülkeyi hatta şimdilerde cinsiyetini bile değiştirebilir.

Mezun olduğu okulu ise asla değiştiremez. O okulun adı sonradan değişse bile diplomada ne yazıyorsa odur…

“Usta”nın değişik yerlerde yaşam öyküsü yayınlanmış. Pek çok yerde yayınlananlar birbirini tutuyor. Tek karışıklık yüksek öğrenim bölümünde. O konuda da doğal olarak kendi söylediğine inanacağız.

26 Şubat 1954 tarihinde doğmuş. 1973 yılında İmam Hatip Lisesini bitirmiş. Eyüp Lisesinde fark sınavlarını vererek lise diploması almış. Belirli olmayan bir tarihte Marmara Üniversitesine girmiş. 1981 yılında da bitirmiş.

Bütün karışıklık da burada başlıyor. Bazı yerlerde bulunan özgeçmişlerde İktisadi ve Ticari İlimler Akademisini bitirdiği söyleniyor. Doğal olarak biz kendi söylediklerine bakıyoruz.

“Ustanın Hikayesi” belgeselinde kendi ağzından “Marmara Üniversitesine girdim.” diyor.

Burayı 1981 yılında bitirdiğine ve en az 4 yıl eğitim gördüğüne göre Marmara Üniversitesine 1973 ile 1977 arasında bir tarihte girmiş olmalı.

Peki…1973-1977 aralığında Marmara Üniversitesi adında bir üniversite var mı?

Bu konuyu çözmek için Marmara Üniversitesi resmi internet sitesine girip tarihçe bölümüne bakıyoruz. Üniversiteler yasa ile kurulur. Marmara Üniversitesi 1982 yılında çıkan yasa ile kuruluyor ve 1982-1983 öğrenim yılında öğrenime başlıyor. Bu arada İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi de bu yeni üniversite bünyesine katılıyor. “Usta” hariç…

Çünkü o tarihte “Usta” mezun olmuş.

Bu durumda “Usta” Marmara Üniversitesinden mi mezun olmuş oluyor?

“Usta” ustalık döneminde yüzlerce okulu İmam Hatip Ortaokulu ya da Lisesi yaptı. Daha önce o okullardan mezun olanlar İmam Hatip mezunu oldu sayılırsa “Usta” da Marmara Üniversitesi mezunu sayılabilir.

Bir insan okuduğu okulla ilgili “Mezuniyetimizden sonra Marmara üniversitesi bünyesine katılan İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi mezunuyum” derse çok daha dürüstçe olur ve hiçbir şey kaybetmez. İnsan adını söylemekten utanacağı okulda da okumaz.

Resmi belgelerde kayıtlı okulu ile ilgili konularda bile açık olmayan “Usta”nın  diğer konularla ilgili halka söyledikleri hakkında kuşku duymakta haksız mıyız?

Kurulmamış üniversiteden mezun olanın ekonomi rakamları, eğitim, güvenlik, adalet, dış politika gibi konularda söyledikleri ne kadar doğru?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.