Kurtulan ve Öztetikler yargılanıyor

Mustafakemalpaşa Belediyesi'ndeki ihaleye fesat karıştırma davası başladı!

Mustafakemalpaşa Belediyesi'ndeki ihaleye fesat karıştırma davasının ilk duruşması Perşembe günü yapıldı.

Üç ayrı dosyadan suçlanan Başkan Sadi Kurtulan, Kamil Ertuğrul ve Ayhan Dadak ilk duruşmaya katılmadı. Mahkeme, 17.04.2014 tarihine ertelendi.

İçişleri Bakanlığı izin verdi

İçişleri Bakanlığı müfettişleri kamu kurumunun zarara uğratıldığını, belediyenin yapmış olduğu ihalelerde rekabet ortamına aykırı hareket edildiğini ve iş bitirme belgelerinin istenilen şartlara uymadığını saptadı. Belediye Başkanı Sadi Kurtulan ile birlikte 10 belediye çalışanı, 26 meclis üyesi olmak üzere toplam 37 kişi hakkında görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle dava açılması istendi. Kurtulan ve beraberindekiler, Danıştay'a başvurarak itiraz etti ancak itirazları kabul görmeyince yargı süreci başladı.

Gündem dolmuş- taksi ihalesi

Savcılık iddianamesinde, eski başkan Hayri Öztetikler zamanında usulsüz yapıldığı anlaşılan dolmuş-taksi hatlarıyla ilgili ihalenin Sadi Kurtulan döneminde de devam ettiğini belirtti. 36 adet taksi dolmuş hattının usulsüz 10 yıl süreyle kiraya verilmesi Mustafakemalpaşa Belediye Meclisi'nden geçti. Ancak yapılan ihale sürecinin Bursa 3. İdare Mahkemesi'nin ortaya koyduğu ilkeler ile çeliştiği görüldü. Mahkeme, tahdit kapsamındaki (T) plakalı ticari taksilerden 36 adetine ihalesiz olarak (D) plaka verildiğini saptadı. Şehir içi taksi-dolmuş çalıştırma hakkı iptal edilmişken, Belediye (D) plakaları iptal etmeyerek sadece şehir içi taşımacılık için oluşturulan hatları ihaleye çıkardı ve bu şekilde eşitlik ve rekabet ilkelerine aykırı hareket edildiği ileri sürüldü.

Savcılık iddianamesindeki suçlamalar ciddi

Savcılık iddianamesinde yer alan ifadelere göre; "Rekabeti engelleyen  hususlar nedeniyle rantı yüksek olan bir ihalede katılımın düşük olmasına sebebiyet verilmiştir. Söz konusu ihalelerin yapıldığı dönemde Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı olan şüpheli Sadi Kurtulan, Başkan Vekili şüpheli Önder Sarı, Belediye Meclis üyeleri olan şüpheliler Sakıp Loyan, Betül Atakav, Mahmut Özgür, Mehmet Kokudal, Yaşar Köstereli, Ozan Yavuz, Ali Osman Sel, Ali Rıza Özkaraman, Belediye Meclis ve Encümen üyesi olan şüpheli Adnan Oğuz, Encümen üyeleri Kamil Ertuğrul, Mehmet Göçün, Ayhan Dadak ve Çiğdem Eğribaş'ın suç işledikleri belirtilmiştir. Süpheliler 2886 sayılı Devlet İhale Kanunundaki eşitlik ve rekabet kuralları ile İdare Mahkemesi kararlarına uymamıştır. Görevlerinin gereklerine aykırı hareket ederek gerçekleştirilen göstermelik ihalelerle belli kişilere hileli davranarak ayrıcalık sağlamıştır. İhaleye katılma koşullarına sahip olan kişilerin ihaleye veya ihale sürecindeki işlemlere katılmaları engellenmiştir. Böylece 37 kişinin 'İhaleye fesat karıştırma' suçu işledikleri anlaşılmıştır” denildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.