Kurtulan ile Öztetikler halka nasıl bakıyor?

Mustafakemalpaşa’da Hayri Öztetikler 10 yıl, Sadi Kurtulan 5 yıl belediye başkanlığı yaptı. Son 15 yılda ne değişti? İnsana yönelik yatırım görebiliyor musunuz?
Ne gezer!
İkisi de aynı. Yok birbirinden farkı. Kurtulan, Öztetikler’in biraz daha fazla savrulanı.
Bunları neden yazma gereği duyduğumu düşünüyorsunuz değil mi?
Uzatmadan konuya girelim.
Belediye başkanlığını halen sürdürmekte olan Sadi Kurtulan AKP’den yine aday. DSP ve ANAP’tan seçilerek iki dönem belediye başkanlığı yapan Hayri Öztetikler ise CHP’nin adayı Mehmet Küçükaşıklar’ın listesinden meclise girmek istiyor
Yeniden seçilmek istemeleri demokratik hakları da öncelikle, “Yıllardır o koltukta oturdum. Mustafakemalpaşa’ya acaba ne verdim” demeleri gerekmiyor mu?
Özeleştiri yapamayanların topluma katkı sunabileceklerine inanmıyorum.
Denendiler ve başarılı olamadılar.
Unutulmaması gereken, belediyelerin tatmin olma yeri olmadığıdır.
Mustafakemalpaşalıların birinci sıradaki en temel sorunu su!.. Halkın, kanseri tetikleyen asbestli borulardan akan suyu yıllardır kullanmak zorunda kaldıkları bilinmiyor mu?
Öztetikler ile Kurtulan’ın bunları bizlerden çok daha fazla bildikleri kesin.
Çarpık yapılaşma ve şehir içi trafık keşmekeşliği 15 yıldır insanın ruhsal yapısını bozuyor.
Nedense bizim belediye başkanları bir türlü görmüyor.
Evsel ve sanayi atıkları nereye gidiyor? Hiç arıtılmadan, doğrudan Kirmasti Çayı’na aktarılıyor.
Öztetikler ne yaptı? 10 yıl boyunca yan gelip yattı. Kurtulan ne yaptı? 5 yıl boyunca yan gelip yattı.
Kirmasti nereye dökülüyor? Uluabat Gölü’ne. Arıtılmadan Kirmasti’ye bırakılan zehirli atıklar, Uluabat Gölü’ndeki canlı yaşamı sıfırlamış durumda. Anlayacağınız, Uluabat Gölü, şimdi ölü!
Uluabat Gölü’nün 20 yıl sonra bölgemizin içme suyu havzası olarak düşünüldüğünü biliyor musunuz?
Doğru olmasını istemezdim ancak, okuduklarınız ne yazık ki gerçek.
Hani Başbakan’ın, “Montaj, şantaj” derken, Erciyes Dağı kadar gerçek çıkan gerçeklerden.
Bitmedi, Kirmasti’yi ve Uluabat’ı besleyen(!) zehirli atıklarla Mustafakemalpaşa çiftçileri tarlalarını suluyor. Sebzeleri ve meyveleri öncelikle Mustafakemalpaşalılar tüketiyor. Anlayacağınız, buğday, mısır, pancar, ayçiçeği, kavun, karpuz, domates, biber, patlıcan, salatalık gibi zehirle sulanan ürünler aracılığı ile insanoğluna kanser şırıngalanıyor.
Peki, belediye başkanlarının görevi nedir? Ne iş yaparlar?
Belediye başkanları seçildikten sonra, görevli oldukları yöresinde yoksa, öncelikle “Atık su arıtma tesisini” kurmak zorundadır. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, 2 yıl içinde yapacağını taahhütname imzalayarak verirler.
Tabi ki bu taahhütler seçmene verilen sözlere benzemiyor. Yerine getirilmeyince fatura kesiliyor.
Olması gereken yapılıyor. Öyle de oldu ve İçişleri Bakanlığı Kurtulan ile Öztetiklerin yargılanmalarını istedi.
Seçim meydanlarında atarken mangalda kül bırakmayan Kurtulan ile Öztetikler ikilisi halkı unuttular. Halkı, 5 yıl, 10, yıl boyunca masal anlatarak uyuttular.
Bu arada verdikleri sözleri yerine getirmediler.
Çıkmışlar şimdi de utanmadan, “Bi daha, bi daha” demezler mi?
Soruşturma açıldı
Kurtulan ile Öztetikler’den önce görev yapan başkanlar hakkında soruşturma açıldığını pek duymadık. 15 yıl önce mi mertlik bozuldu? diye gel de düşünme.
Sık, sık soruşturma geçiren Kurtulan ile Öztetikler ikilisinin yakasına bu kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapıştı. Söz konusu bakanlık, “Atık su arıtma tesisi” kurmadıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
İçişleri Bakanlığı, 09. Ekim. 20013 tarihide, Hayri Öztetikler ile Sadi Kurtulan hakkında görevlerini ihmal ettikleri gerekçesiyle soruşturma açılmasını istedi. Yazı meclis üyelerine, 5 ay geciktirilerek 06. Mart. 2014 günü iletildi.
İçişleri Bakanlığının gerekçesi şöyle: “Bakanlığa verilen İş Termin Planı süresinin 13. 05. 2012 tarihinde dolduğu; evsel ve sanayi atıklarının hiç arıtılmadan doğrudan Kirmasti Çayı’na verildiği; Mustafakemalpaşa İlçesinin temel geçim kaynağının tarım olduğu ve büyük miktardaki arazinin kirletilmiş Kirmasti Çayı’ndan temin edilen suyla sulandığı, elde edilen ürünlerin Türkiye’nin dört bir yanına pazarlandığı, konunun TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN BÜYÜK RİSK OLUŞTURDUĞU; Bursa İli sınırları içinde bulunan ve Uluabat Gölü’nü besleyen en büyük kaynağın Kirmasti Çayı olduğu ve Uluabat Gölü’nde canlı yaşamın sona ermek üzere olduğu, başka temiz su kaynaklarından temin edilen suyun Uluabat Gölü’ne verilmesi suretiyle Gölün hayatiyetinin sürdürülmeye çalışıldığı; İş Termin Planının Bakanlığa sunulduğu dönemden ön inceleme tarihine kadar (2011 yılı Aralık toplantısı hariç) eski ve mevcut belediye başkanları tarafından arıtma tesisi yapımı ile ilgili konunun belediye meclisi gündemine getirilmediği;
Böylece, 2872 sayılı Çevre Kanununun geçici 4’ncü maddesi hükmünün ihlal edildiği anlaşıldığından;
Olayda sorumlulukları bulunan Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan ile eski Belediye Başkanı Hayri Öztetikler hakkında “Soruşturma izni çıkarılmasına” karar verildi. İçişleri Bakanı 09.13.2013.”
Ne yazık ki acı gerçekler böyle.
İşte Öztetikler ile Kurtulan’ın halka bakış açısı. İkisi de ne kadar sorumluluk taşıyor (!) değil mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.