Kurşunlu’da kalkınmanın en güzel örneği

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçtiğimiz Cumartesi günü ziyaret ettiği Karacabey’in Kurşunlu Mahallesi’nde defne hasadına katıldı ve bal sağımı yaptı. Defne dallarını elektrikli testereyle kesen Pakdemirli, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Bakan Pakdemirli’nin Kurşunlu ziyaretine; Bursa Valisi Yakup Canbolat, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman, AK Parti Karacabey İlçe Başkanı Ertem İşcan ve AK Parti Bursa milletvekilleri de eşlik etti.
Defne hasadının mahallenin geçim kaynaklarından biri olduğu bilgisini alan Pakdemirli, çalışmalara katılan işçileri de ziyaret ederek sıkıntılarını dinledi. Daha sonra yine Kurşunlu’da bulunan ‘Ihlamur, Kestane, Bal Ormanı’na gelen Pakdemirli’yi burada köylüler karşıladı. Ardından mahallede vatandaşlarla yemek yiyen Pakdemirli’ye kemençe eşliğinde maniler söylenmesi herkesi gülümsetti.
Yılda 300 ton bal üretiminin yapıldığı ormanı gezen Pakdemirli, kovanları ve bal üretimi için kullanılan ürünleri de inceledi.
Konuyla ilgili yapılan bilgilendirmede, Karacabey’de kırsal kalkınmanın güzel bir örneğinin yaşandığına vurgu yapıldı. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, “Karacabey’de ormanlık arazilerdeki defneler, Orman Genel Müdürlüğü’müz eliyle rehabilite edilerek yaprak verimi artırılmakta ve köylülerce ormandan toplanan defne yaprakları Kurşunlu’daki Defne Tesisi’nde işlenerek ihracat için İzmir’e gönderilmektedir. Tesiste özellikle kadınlar, ormanda da erkekler istihdam edilerek önemli bir gelir sağlanmaktadır. Bu geliri sağlayan defne üretimi sayesinde köy nüfusunun % 80’i şehirden köyüne yeniden göç etmiştir. Köylünün esas geçim kaynağı defne – ıhlamur üretimi, ormancılık ve bal üretimi gibi Orman Tali Ürünleri’nin köylüye sağladığı faydanın tipik bir örneği yaşanmaktadır.” ifadelerine yer verdi.
Yine Kurşunlu’daki Ihlamur – Kestane Bal Ormanı’nda köylülerce yapılan bal sağımı ile ilgili verilen bilgilerde; “Kurşunlu’daki Ihlamur – Kestane Bal Ormanı; 2013 yılında 240 hektar alanda kuruldu. 2019 yılında 2 milyon TL yatırım ile iyileştirme çalışmaları yapıldı. Karacabey-Kurşunlu peş peşe çiçeklenebilen zengin ağaç, ağaççık ve otsu bitkilerin bulunduğu, 6 ay nektar akım dönemine sahip bir ekosistemdir. Bal ormanında çiçeklenme dönemini uzatmak için 2.000 lavanta, 1.000 adaçayı, 1.000 biberiye, 1.000 kekik, 4.000 kadife çiçeği dikildi. 2023 yılına kadar çiçekli bitki dikimi devam edecek. Ayrıca tıbbı aromatik bitki çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışma yapılmakta.
Sabit ve gezginci arıcılara, 13 ayrı noktada 10.000 kovan kapasite ile hizmet vermekte. Bal Ormanı’nda 300 ton/yıl bal üretimi yapılmakta ve arıcılara 15 milyon TL/yıl gelir sağlanmaktadır. İçinde arıcıların her türlü ihtiyacını karşılayabileceği tesisler bulunmaktadır. (Bal Sağım Yeri ve Makineleri, GES Elektrik, Cansuyu Havuzları, Kamelyalar, Orman Çeşmeleri, Eğitici Levhalar, Pergoleler, Özel Petek Koyma Izgaraları, Yol Altyapısı ve Sanat Yapıları, Arıcı Kulübeleri, Yağmur Sundurmaları) Kurşunlu Bal Ormanı, Türkiye’de Ihlamur ve Kestane Balı Üretilen nadir yerlerden biridir.” denildi.
Ayrıca, Kurşunlu’da faaliyette olan Defne Tesisi’ne de dikkat çeken Bursa Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, “Kurşunlu’daki köylülerinin ORKÖY, TKDK ve BEBKA Destekleri ile kurdukları, 2000 m2’lik kapalı alanı olan Defne İşleme ve Kurutma Defne Yağı Tesisi yine köylülerin istihdamı ile işletilmektedir. Köylüler için önemli bir geçim kaynağı olan tesiste 30-40 köylü kadın işçiler çalışmaktadır.” bilgilerini paylaştı.
Öte yandan Bakan Pakdemir Fatma Bana başkanlığındaki Kurşunlu Kadın Girişimciler Derneği’ni de ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.