Kurban Bayramı’nda hayvan hastalıklarına dikkat!

Karacabey Tarım Müdürlüğü, Kurban Bayramı nedeniyle artan hayvan hareketlerine dikkat çekerek, çeşitli uyarılarda bulundu.
            Doğu ve Güneydoğu’dan diğer illere önemli miktarda hayvan sevkinin olduğu bildirilirken, artacak hayvan hareketleri nedeniyle bulaşıcı ve salgın hastalıkların tüm yurtta yayılmasının önlenmesi, hastalıksız bölgelerin korunmasının büyük önem taşıdığı kaydedildi.
            Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarları dışında satış yerlerinin çoğaldığına dikkat çeken Tarım Müdürü Erdoğan Ceylan, farklı bölgelerden birçok hayvan bir araya gelmesiyle bulaşıcı ve salgın hastalıkların yayılma riskinin artabileceğine işaret etti.
            Bu tür hayvan hastalıklarının önlenmesi amacıyla alınacak önlemleri sıralayan Tarım Müdürü Erdoğan Ceylan, şunları söyledi; “İl ve ilçeler arası kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmeden önce menşe şahadetnameleri dikkatlice kontrol edilecek. Usulüne uygun bastırılmayan, okunaksız, silintili, mühürsüz veya mühürleri okunaksız olanlar işleme koyulmayacaktır.
Gelişi güzel hayvan kesmeyin!
İl ve ilçeler arası sevki talep edilen ancak, küpelenerek tanımlanmamış, veri tabanına kaydedilmemiş ve yanlarında pasaportları bulunmayan kurbanlık sığır cinsi hayvanların sevklerine izin verilmeyecektir.”
            Kurbanlık hayvanların kesiminde ve kesim yerlerinde dikkat edilecek hususları da sıralayan Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Kurbanlık hayvanlar, şehir ve kasabalarda çalışma izni almış mezbaha ve kombinalar ile Kurban Hizmetleri Komisyonları’nın önceden belirlediği yerlerde kesilecektir.
            Vatandaşlarımız, kurbanlık hayvanlarını köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler. Ancak cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır.
            Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan artıklar ile özellikle kist hidatitli karaciğerler ve akciğerler kesinlikle kedi ve köpeklere verilmeyecek, uygun şekilde hazırlanmış, kedi ve köpekler tarafından çıkarılmayacak derinlikte çukurlara gömülerek imhası sağlanacaktır.”
            Sığır cinsi hayvanların kulak küpe ve pasaportlarının toplanması ve bilgisayar destekli veri tabanından kayıtlarının silinmesine yönelik alınacak önlemlerle ilgili de bilgiler veren Tarım Müdürü Erdoğan Ceylan, “Kurbanlık hayvan satış yerlerinde sığır cinsi hayvan satan yetiştiriciler, sattıkları hayvanlara ait pasaportun kendilerinde kalacak satıcı ile ilgili kısmına ‘Kurbanlık olarak satıldı’ ibaresini yazarak pasaportun bu kısmını en yakın İl ve İlçe Müdürlüğüne teslim edeceklerdir.
            Mezbaha ve kombinalarda kesilen kurbanlık sığır cinsi hayvanların kulak küpe ve pasaportları, ‘Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması’, ‘Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği’ ile Uygulama Talimatının ilgili hükümleri çerçevesinde toplanacak, pasaportlar İlçe Müdürlüğüne teslim edilecektir.
            Kurban Hizmetleri Komisyonu’nun belirlediği yerler dışında ve köylerde kesilecek kurbanlık sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportları vatandaşlarımız tarafından doğrudan en yakın mahalle veya köy muhtarına teslim edilecektir. Mahalle veya köy muhtarları kendilerine teslim edilen kulak küpeleri, pasaportları ve kulak küpe numaralarının listesini bağlı bulundukları yerdeki İl/İlçe Müdürlüklerine teslim edeceklerdir” diye konuştu.
TURKVET veteriner bilgi sistemi
İlçe Tarım Müdürü Erdoğan Ceylan, yetiştiricilerin her türlü hayvan alım ve satım işlemlerinde bağlı bulunduğu İl ile İlçe Müdürlüğüne ilgili evraklarla ( Veteriner Sağlık Raporu/Menşe Şahadetnamesi, Hayvan Pasaportu v.s. ) birlikte yönetmeliğe uygun olarak 7 (yedi) gün içinde başvurmaları gerektiğini bildirdi.
            Yetiştiricilerin bağlı bulunduğu ilçe dışından getirtecekleri hayvanlar için Veteriner Sağlık Raporu istediklerini anlatan Ceylan, “Hayvanları veri tabanı üzerinden nakilleri ancak Veteriner Sağlık Raporu alınan İl/İlçe Müdürlüklerinden gerçekleştirilmektedir. Veteriner Sağlık Raporu ile getirilmedikleri takdirde yetiştiricilerin işletmelerine hayvanların kaydedilemeyecektir. İşletmelerinde kaydı olmayan hayvanların daha sonraki sevklerinde belge alamayacakları desteklemelerden yararlanamayacakları ve belgesiz hayvan sevki nedeniyle idari para cezası uygulanacağının bilinmesini isteriz” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.