Kuraklık sofrayı da etkiledi

Kuraklık sofrayı da etkiledi
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, kuraklık nedeniyle buğday, domates, biber, mısır, karpuz, ayçiçeği ve fasulyede büyük rekolte kayıpları yaşandığı bildirildi.
Karaca, “Ürünler çiçek halindeyken aşırı sıcaktan zarar gördü. Su ihtiyacı da karşılanamadı. Bu yıl domateste kuraklık nedeniyle yüzde 30-40 zarar var. Türkiye`nin salçalık domates ihtiyacının yüzde 40`ını sağlayan Karacabey ovası, geçen yıl yaklaşık 50 bin dekar alanda domates ekimi yaptı. Dekar başına da 10 ton verim elde edildi. Bu yıl ekim alanı 40 bin dekara düşerken 6-7 tonluk verim bekliyoruz.
Fabrikalar ürünü tarladan hala 5 sene öncesinin fiyatları ile alıyorlar. Böyle giderse gelecek yıl Karacabey`de üretim yapmamayı planlıyoruz. Salça piyasasında dünya çapında bir fiyat artışı oldu, fabrikalar bundan yararlanıyor, ama bunu üreticiye yansıtmıyorlar“ dedi.
İlçede bir diğer önemli ürünün de mısır olduğunu anlatan Karaca, “Geçen yıl 150 bin dekar alanda ekimi yapılan mısırın ekim alanları, bu yıl 110-120 bin dekara düştü. Bu üründe ortalama dekar basına 1 ton verim elde ediliyor. Birinci ürünlerde 1 ton olan verimin, kuraklık nedeniyle ikincide 500-600 kilograma düşmesi bekleniyor. Çoğu yerde de ikinci ürünler, su yokluğu nedeniyle tarlada kaderine terk edildi” diye konuştu.
Karacabey Ovası’nda çeşitli ürünlerin ekili bulunduğu 4-5 bin dekar tarlanın, susuzluk nedeniyle terk edildiğini belirten Karaca,”Aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle rekoltesi düşen ürünler, tüketiciye yüksek fiyattan ulaşıyor. Artışlar bazı ürünlerde yüzde 100`ü buluyor. Domates, biber ve fasulyenin pazar fiyatı iki katına çıktı. Tüketici bunun üreticiden kaynaklandığını sanıyor. Kuraklık nedeniyle fırsatçılar üreticiden düşük fiyata aldıkları ürünleri pazara yüksek fiyattan sürüyor. İlçe pazarında domates tezgahta 50 kuruş ile 1 YTL arasında satılırken, İstanbul’da domatesin fiyatı 2 2.5 YTL’ye kadar çıktı” diyen Karaca, sofraların da kuraklığın etkisi altında kaldığını ifade etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.