Kuraklık korkutmaya başladı

Kuraklık korkutmaya başladı
Avrupa Konseyince “A” sınıfı diplomayla ödüllendirilen dünyaca ünlü Manyas Kuş Cenneti Kocaçay’ın kurumasıyla büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kaldı. Küresel ısınmanın getirdiği aşırı sıcaklar sonucu yağış olmaması Manyas Kuş Gölü’nde olağandışı buharlaşma yarattı.
İvrindi ilçesindeki Madra Dağı’ndan doğan ve çevredeki derelerle birleşerek Manyas Kuş Gölü’nü besleyen tek kaynak konumundaki Kocaçay’ın tamamen kurumasıyla Kuş Gölü’ndeki su seviyesi alt sınıra dayandı. Devlet Su İşleri (DSİ) 25. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, 690 milyon 960 bin metreküp kapasiteli Kuş Gölü’nde geçen ay 141 milyon 100 bin m3 olan suyun bugün 102 milyon 800 bin m3’e ve doluluk oranının ise, yüzde 20’den 15’e düştüğünü bildirdi.
Göl kotunun 14.30’a gerilediğini açıklayan yetkililer, Manyas ve Karacabey ovalarına su verilmesinin durdurulmasının gündemde olduğu kaydedildi. DSİ yetkilileri, Manyas Kuş Gölü ve Kuş Cenneti Milli Parkı varlığının korunması amacıyla bir dizi önlemler alındığı belirterek, “Balıkesir Valiliği, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu temsilcileriyle yapılan ortak toplantıda alınması ve uygulanması gereken önlemler belirlenerek protokol imzalandı. Bu kurum ve kuruluşların aldığı ortak karar doğrultusunda Manyas Kuş Gölü’ndeki su kotu 14.20’ye düştüğünde kapaklar kapatılarak Manyas ve Karacabey ovalarına su verilmesi durdurulacak”dedi.
Kuş Gölü’ndeki su seviyesinin düşmesi sonucu daha önce de, Manyas ve Karacabey ovalarındaki çeltik üreticilerinin Kocaçay ve Kuş Gölü’nden sulama yapmaları yasaklanmış ve çeltik ekimine sınırlama getirilmişti.
Bu arada, su ürünleri yönünden Türkiye’nin en zengin gölleri arasında yer alan Kuş Gölü’ndeki Sazan, Yayın, Turna ve Tatlı Su Kefali ve İstakozu gibi ticari değeri olan balık ürünlerinde de önemli oranda azalma olduğu belirtildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.