Yeraltı suyuna hücum

Yeraltı suyuna hücum
Karacabey Ovası’nın ortasından geçen dereler aşırı sıcaklardan etkilenerek kuruma noktasına geldi. Ovadaki binlerce dönüm araziye hayat veren Karadere,Canbalı, Hanife Dere, Gölecik Deresi ve Koca Dere kuruma tehlikesiyle karşı karşıya.
 Manyas Gölü’nün ve ovadaki dere sularının azalması çiftçilikle uğraşan bölge halkını olumsuz yönde etkiledi. Kuraklık nedeniyle zor durumda kalan çiftçiler, tarlalarda kuyu açarak su bulmaya çalışıyor.
 Çiftçinin açtığı binlerce kuyu yüzünden ova delik deşik oldu. Yağışların azalması, aşırı sıcaklar ve bilinçsiz su tüketimi nedeniyle ovada büyük bir doğal felaket yaşanıyor.      
Böyle giderse Türkiye büyük bir ekonomik değerini, on binlerce ailenin geçim kapısını kaybedecek. Ovanın altında, Türkiye yeraltı sularının önemli bir bölümü yatıyor. Yeraltından aşırı çekim yapılması bu kez de su seviyesini giderek derinleştiriyor.
 Yeraltı suyunun azalması sonucunda, yerüstündeki doğal denge de giderek bozuluyor. İddialara göre mevsimler kurak giderse ve herkes su çekmeye devam ederse, yeraltı suları bir süre sonra tamamen çekilecek. Bursa’nın su varlığı da böylece yok olacak. Önümüzdeki 10 yılda büyük su sıkıntısı yaşanacağı belirtilirken, Belediye tasarruf için reklâmlara başladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.