KTSO’dan Mesleki Yeterlilik Belgesi bilgilendirmesi

Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası, Mesleki Yeterlilik Belgeleri hakkında bilgi verdi.
Mesleki Yeterlilik Belgeleri’nin Türkiye’de ilk olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi (MEYBEM) tarafından Karacabey TSO kanalıyla verileceği duyuruldu.
KTSO ve MEYBEM işbirliği ile verilen Mesleki Yeterlilik Belgeleri hakkında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından kurulan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen TOBB – MEYBEM tarafından “Mesleki Yeterlilik Belgesi” sınavları, Karacabey TSO işbirliği ile Karacabey’de gerçekleştirilmektedir.
TOBB tarafından tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde sınav ve belgelendirme yapmak üzere kurulan TOBB – MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri; İnşaat, metal, asansör ve makine sektörlerinde, toplam 19 dalda Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan sınav ve belgelendirme yetkisi almıştır.
Karacabey TSO işbirliği ile TOBB – MEYBEM tarafından Karacabey’de gerçekleştirilecek sınavlarda başarılı olanlar “Mesleki Yeterlilik Belgesi” almaya hak kazanacaktır.
5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenecek tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların ve çalışmak isteyenlerin mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunlu hale gelmiştir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan 2015 / 1 sayılı Tebliğ ekinde yer alan 40 meslekte ve 2016 / 1 sayılı Tebliğ ekinde yer alan 8 meslekte (Mesleki Yeterlilik Belgesi Gerektiren Meslekler) mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale getirilmiştir. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde “Mesleki Yeterlilik Belgesi” olmayan kişilerin çalıştırılması halinde idari para cezası uygulanacaktır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğde belirtilen 48 meslekte, sınav ücretleri İşsizlik Sigortası Fonundan sağlanacaktır.
Sınavlar, TOBB – MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri tarafından gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda Teorik ve Mülakat sınavları Karacabey TSO’da, Performans sınavları ise saha ortamında (atölye, fabrika, şantiye vb.) düzenlenecektir.
TOBB – MEYBEM tarafından sınav ve belgelendirme hizmeti verilen alanlar şunlar;
*İnşaat Grubu; Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Betonarme Demircisi Sv. 3, Betoncu Sv. 3, Duvarcı Sv. 3, İskele Kurulum Elemanı Sv. 3, Sıvacı Sv. 3, Seramik Karo Kaplamacısı Sv. 3, Isı Yalıtımcısı Sv. 3, Panel Kalıpçı Sv. 3, Düz İnşaat İşçisi Sv. 2
*Asansör Grubu; Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 3-4
*Metal Grubu; Metal Sac İşlemeci Seviye 3-4, Çelik Kaynakçısı Seviye 3
*Makine Grubu; CNC Programcısı Seviye 4-5, Makine Bakımcı Seviye 3-4
Özellikle inşaatlarda iş kazalarının yoğun olarak yaşandığı düz, vasıfsız işçi (İnşaat İşçisi Seviye 2) grubunda Mesleki Yeterlilik Belgesi Türkiye’de ilk olarak TOBB – MEYBEM tarafından Karacabey TSO kanalıyla verilecektir.
Ankara’da TOBB İkiz Kuleler içerisinde ofisi bulunan TOBB – MEYBEM’e başvurular Karacabey TSO üzerinden alınacaktır. Ayrıntı ve sorular için (224) 671 85 50 numaralı telefondan Karacabey TSO’ya ulaşılabilmektedir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.