KTSO ve KTB’nin Bosna çıkartması!

15.Uluslararası Mostar Ekonomi Fuarını ziyaret etmek ve ikili görüşmelerde bulunmak üzere Saraybosna’ya giden heyet, ilk olarak Saraybosna Büyükelçisi  Ahmet Yıldız’ın konuğu oldu. Büyükelçi Yıldız’ın ardından Bosna’nın ekonomisi ve yatırım konularında bilgi alan heyet, buradaki ziyaretin ardından Büyükelçi’ye günün anısına iğne oyası tablo hediye etti.

Saraybosna’da yaşanan savaşın izlerini şehir turu ile yerinde inceleyen KTSO ve KTB heyeti, yaşanan acıya ortak oldu. 1992 ile 1995 yıllarındaki Bosna savaşında kilit rol oynayan Boşnak lider Aliya İzzetbegoviç’in ve bu savaşta yaşamını yitirenlerin kabrini ziyaret eden heyet Mostar’a gitmek üzere Saraybosna’dan ayrıldı.

15.Uluslararası Mostar Ekonomi Fuarı açılışından sonra Bursa Ticaret ve Sanayi Odası standında hatıra fotoğrafı çektiren heyet, kendi sektörlerine göre fuarda stant açan firmaları da gezdi. Ülkemizdeki üretim şartları ve piyasalar ile diğer ülkelerdeki ekonomik şartlar ve üretim şartları üzerine genel görüşmeler gerçekleştirildi.

Hırvatistan Ekonomi Odası standında mola veren heyet, Başkan Yardımcısı Sime Vidulin ve Genel Sekreter Milan Vandura ile tanışma olanağı buldu. KTSO ve KTB yöneticileri, Hırvatistan’ın genel ekonomisi, AB üyeliği ve ülkedeki yatırım teşvikleri konusunda bilgiler aldı. Türkiye’nin son yıllarda Avrupa’da ekonomik gücü ile ön plana çıktığını kaydeden Vidulin, kendi düşüncesine göre AB’ne girmeyi hak ettiğini, Türk girişimcileri kendi ülkelerinde görmekten mutlu olduklarını dile getirdi.

Fuar alanından ayrılan heyet, daha sonra Mostar Konsolosu Tolga Bermek’i makamında ziyaret etti. Bosna Hersek için Türkiye’nin ve özellikle Bursa’nın çok önemli olduğunu belirten Bermek, Bursa’nın da ilçelerine kadar, Bosna’ya sahip çıktığını, bununda kendilerine çalışma azmi ve gücü verdiğini söyledi. Mostar’ın ekonomisi hakkında da bilgiler veren Bermek, Türk girişimci sayısının Bosna’da artmasını istediklerini söyledi.

Mostar Konsolosumuz Sn. Bermek ile Saraybosna Ekonomi Odası Mostar Şubesini ziyaret eden heyete Bayan Zeljana Bavenda genel bilgiler verdi. Firma yapılarını ve çalışma şekillerini anlatan Bayan Bavenda’ya ilçemiz hakkında bilgiler veren KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı ile Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Murad Bertan, Bosnalı işadamlarını Karacabey’e davet etti. Ziyaretin bitiminde KTSO ve KTB yöneticileri, Bermek’e ve Bayan Bavenda’ya iğne oyası tablolarından hediye edildi.

Temasların ardından tarihi kent olan Mostar gezen ve Mostar Köprüsü üzerinde anı fotoğrafları çektiren heyet, ardından dönüş için Karadağ’a geçti.

Ziyaretlerin herkes için farklı anlamları olduğunu belirten KTSO Başkanı Özer Matlı, katılan tüm mesai arkadaşlarına ve Ticaret Borsasına teşekkür etti.

KTB Başkanı Murad Bertan da, Bosna’nın Türkiye için öneminin ayrı olduğunu, buraları görmenin mutluluk verdiğini belirterek, KTSO’na bu gezide öncülük yapmasından dolayı teşekkür ediyorum dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.