KTSO ve bankalar kredi kullanımını masaya yatırdı

KTSO ve bankalar kredi kullanımını masaya yatırdı
Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası ilçemizde faaliyet gösteren banka müdürleri ile global krizin etkilerini değerlendirdi.
Bankaların, Karacabey’deki esnaf ve iş adamlarına kredi kullandırmadıkları yönünde gelen duyumlar üzerine gerçekleşen toplantı Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşti.
Toplantıya, KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, KTSO Meclis Başkan Yardımcısı Fethi Toprak, meclis üyeleri ve ilçede faaliyet gösteren banka müdürleri katıldı.
KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı yaptığı açılış konuşmasında ekonomik krizin bu kez mali sektörü değil, reel sektörü etkilediğini, sistemin kilitlenmeden çalışması için bankaların reel sektörü desteklemesi gerektiğini söyledi. Özer Matlı, toplantının amacının son dönemde basında çıkan haberler ve üyelerden gelen şikâyetler doğrultusunda, bankaların krizi bahane ederek kredi vermediği yönündeki söylentiler nedeniyle ilk ağızdan bilgi almak için düzenlediğini belirtti.
Bunun üzerine sırayla söz alan Ziraat Bankası, Denizbank, Vakıfbank, Halk Bankası, Akbank, Şekerbank, TEB müdürleri ile İşbankası, Yapı Kredi Bankası ve Garanti Bankası yetkilileri bu söylentilerin dedikodudan ibaret olduğunu ifade etti. Ülke de bankacılık yapısının mali anlamda güçlü pozisyonda bulunduğunun altını çizen banka müdürleri, kriz sonrası faizlerin biraz yükseldiğini, ancak teminatlar ile kredi şartları yerine getiren firma ve şahısların kredi kullanmaya devam ettiğini kaydetti. Banka müdürleri, Karacabey’de hiçbir banka şubesinde kredilendirme konusunda problem bulunmadığını sözlerine ekledi.
Özer Matlı, daha sonra kriz etkisinin azalması için çözüm önerilerinin masaya yatırılmasını istedi. Banka müdürleri, Karacabey’in bir tarım ve hayvancılık şehri olduğunu ifade ederek, bu nedenle ilçede yaşanan nakit akışı sıkıntısının zirai ve hayvansal üretimdeki arz talep ilişkisinden kaynaklandığı yönünde ortak görüşlerini ortaya koydu.
Ziraat Bankası Müdürü Ahmet Akpınar, süt desteklemelerinin düşmesi, çiftçinin henüz 2008 desteklemelerini alamaması gibi konuların piyasaya nakit girişini engellediğini, 2008 yılında şubelerince ödenen destekleme tutarının 2007 yılında ödenen miktarın henüz yarısı olduğunu söyledi. Bu konuyla ilgili girişimlerde bulunacağını belirten KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, konuyu Bursa Milletvekillerine ileteceğini söyledi.
Toplantının sonunda katılımlarından dolayı banka müdürlerine teşekkür eden Özer Matlı, KTSO üyesi şahıs ve firmaların gerekli şartları yerine getirdiği takdirde kredi başvurusunda sorun yaşarlarsa durumu KTSO’ya bildirmelerini, Oda’nın da bankalar nezdinde girişimde bulunacağını belirtti.
Ayrıca, tüm üyelerine seslenen Matlı, TOBB kaynaklı düşük faizli kredi için Halk Bankası’na başvuruların başladığını söyleyerek, 2005 yılında olduğu gibi bu olanaktan Karacabey’in yüksek oranda yararlanması için üyelerin gerekli evrakları bir an önce Halk Bankası’na teslim etmesini istedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.