Krizin çözümü, esnafı desteklemek

Krizin çözümü, esnafı desteklemek
Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Kooperatifleri Birliği (BESOB) Başkanvekili Hüseyin Köse, piyasada çok ciddi sıcak para sıkıntısı yaşandığını söyledi.
Küresel krizin Türkiye’yi henüz tam olarak etkisi altına almadığını, önümüzdeki aylarda kendisini göstereceğini ifade eden Hüseyin Köse, BESOB bünyesinde bulunan 67 meslek grubuna üye esnaf sanatkârın kredi bulmada zorluklar yaşadığına dikkat çekti. Köse, “Piyasada para darlığı baş gösterince esnaf yine eski defterini müşterisine açtı” dedi.
Köse, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’a esnaf ve sanatkârın içinde bulunduğu sorunlara ve yaşanan krizden çıkılabilmesi için önerilerde bulunduğunu da hatırlattı. Köse, “Türkiye’nin ve piyasaların krizden etkilenmemesi için öncelikle tüm esnaf ve sanatkâra 5 yıl vadeli, faizsiz ya da çok düşük faizli 20 bin YTL vermesini önerdik. Son günlerde verilen 350 milyon YTL KOBİ’lere yönelik. 2 milyon 800 bin esnaf var. Bu iki milyon esnafa, 20 bin YTL uzun vadeli kredi sağlanırsa kriz çözülür. Bu gün bir işsize, iş alanı yaratmak için 150 bin YTL’ye ihtiyaç var. Ama esnafa verilecek 20 bin YTL kredi binlerce işsize iş imkânı sağlar. Bu durumda devletin üzerindeki yük de azalır” diye konuştu.
Hüseyin Köse, 2001 krizinde çok sayıda esnafın çek ve senetlerini ödeyemediği için bankalar tarafından kara listeye alındığını, 2003 yılında çıkartılan Sicil Affı’nın bu güne kadar uygulanmamasından yakındı. Köse, esnaf ve sanatkârın sicil affı beklediğini de kaydetti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.