Koyuncu; Çin, Türk süt üreticilerini harekete geçirdi

Koyuncu; Çin, Türk süt üreticilerini harekete geçirdi
Türkiye Süt Üreticileri Birliği Genel Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, Çin’de, hükümetin ilköğretim okullarında eğitim gören öğrencilere her gün bir bardak süt içme zorunluluğu getirmesinin ardından AB ülkelerinden ciddi anlamda süt almaya başladığını, bu nedenle Avrupa’da süt fiyatlarında artış olduğunu söyledi.
Almanya’da 27 sent olan bir litre sütün fiyatının, Çin’den gelen talebin ardından 67 sente yükseldiğini dile getiren Koyuncu, diğer Avrupa ülkelerinde de süt fiyatlarında çok ciddi artış yaşandığını belirtti. Koyuncu, Türkiye’de henüz AB standartlarında süt ve süt ürünü üretimi yapılamadığını, özellikle hijyen konusunda ciddi yatırımların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, Çin pazarının cazibesinin Türk süt üreticilerini harekete geçirdiğini vurguladı.
Türkiye’nin Çin pazarından önemli bir pay elde edebilmesi için üretimin artırılması, pazarlamanın da bir bütün olarak ele alınması gerektiğine işaret eden Koyuncu, bu konuda çok ciddi çalışmalar yaptıklarını, Türkiye’deki üreticilerin hayvancılık ve süt üretimiyle ilgili AB fonlarından yararlanabilmesi için girişimlerinin sürdüğünü kaydetti. Koyuncu, hijyenik şartlarda süt üretimi yapılabilmesi için ciddi yatırımların yapılması gerektiğine dikkati çekerek, “Türkiye, AB standartlarında üretim yapamadığı için süt ve süt ürünleri ihracatı
yapamıyor. Çin’deki talep patlaması dünyadaki tüm süt üreticilerinin iştahını kabartıyor. Eğer, hijyenik şartlarda süt üretimine geçebilirsek, Çin pazarında ciddi bir yer alabiliriz” dedi.
Türkiye’deki süt üreticilerinin ufkunu açmak, modern süt üreticiliğine geçebilmek için birlik adına önemli projeler hazırladıklarına değinen Koyuncu, bu anlamda dünyanın süt üretiminde önde gelen İsveç ve Almanya gibi ülkeleri mercek altına aldıklarını belirtti. Koyuncu, İsveç’teki çalışmaları yerinde incelemek üzere birlik üyeleri ile tarım il müdürlüklerinden oluşturulan uzman bir heyeti bu ülkeye gönderdiklerini anlatırken, “Heyet, bu ülkede 15 gün süreyle süt ve hayvancılık konularında araştırma yaptı. Bu araştırmaları, Türkiye’nin AB’ye girişi sürecinde süt üretiminde AB’ye entegrasyon açısından çok önemli buluyoruz” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.