Köylü yeniden ‘Milletin efendisi’ olmalı!

Karacabey’in gündemine şu sıralar yoğun bir şekilde meşgul eden domatesteki sıkıntı çiftçiyi kara kara düşündürüyor.
Bu yıl kavun ve karpuzdan umduğunu bulamayan ve çiftçinin tek umudu haline gelen domatesteki sıkıntı önceki gün masaya yatırıldı.
Kültür Evi’nde Ziraat Odası tarafından düzenlenen toplantıda fikirlerini paylaşan çiftçiler, kısa vadede domates fiyatlarının beklentilerinin altına düşmemesini, uzun vadede ise, planlı bir üretim politikası için devlet desteğine ihtiyaç duyulduklarını ifade etti.
Toplantıya AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, Belediye Başkanı Ali Özkan, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cemer Erken, AK Parti İlçe Başkanı Murat Erol, CHP İlçe Başkanı Gönül Avil, MHP İlçe Başkanı Hüseyin Erol, Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Naci Güncü, Ticaret Borsası Başkanı Murad Bertan, Ova Köyleri Sulama Birliği Başkanı Sami Özseçen, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
Konu ile ilgili birçok üreticinin düşüncelerini paylaştığı toplantıda sorunun kısa vadede çözümü adına komisyon kurulmasına karar verildi. AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı başkanlığındaki komisyonda, Belediye Başkanı Ali Özkan, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cemer Erken, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Naci Güncü, Ticaret Borsası Başkanı Murad Bertan, Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Ova Köyleri Sulama Birliği Başkanı Sami Özseçen, Çiftçi Temsilcileri adına AK Parti Belediye Meclis Üyeleri Ertem İşcan, Faruk Çakır ile AK Parti’den Hakan Pullu, CHP’den Murat Coşan ve MHP’den Ferruh Artan yer aldı.
Karacabey’de her yıl yaşanan domates sorunu ve kurulan komisyonların bu yıl nasıl etki yaratacağı, sorunu çözüp çözmeyeceği merak konusu oldu.
Ziraat Odası’ndan ‘domates’ bildirisi
Karacabey Ziraat Odası Belediye işbirliğinde son günlerin önemli konusu domates fiyatlarına dikkat çekmek amacıyla bildiri hazırladı.
Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, önceki gün Belediye Başkanı Ali Özkan’ı ziyaret ederek hazırlanan bildirinin detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Başkan Ali Özkan’ın da görüşmede imzaladığı bildiride; sanayici ve üreticinin karşılıklı menfaatleri koruma altına alınmalı, bugün yaşanan ve yaşanması muhtemel olumsuzlukların ortadan kaldırılması için herkesin payına düşeni yerine getirmesi vurgusu yapıldı.
Öte yandan Karacabey Belediyesi tarafından sosyal medya ve şehrin dört bir yanındaki açık hava ilan panolarında yayınlanan domatesi konulu reklam çalışmasında, “Sürdürülebilir Tarım Tek Taraflı Olmaz” başlığı altında “Sanayiciyi insafa davet ediyoruz. Domates Karacabey’in marka değerleri arasındadır. Domatesi ve üreticisini koruyalım.” mesajına yer veriliyor.
Tonlarca domates yerlerde
Domates fiyatlarındaki sıkıntının yanı sıra yoğun ekim nedeniyle fabrikaların ürünleri ‘tozlu ve çürük’ bahanesiyle almaması çiftçiye bir darbe daha indirdi. Büyük bir şok yaşayan Karacabey çiftçisi, fabrikaların ürünlerini almaması sonrası tonlarca domatesi yerlere dökmek zorunda kaldı.
Ovaesemen Mahalle Muhtarı Habib Ozar, konuyla ilgili sert tepki gösterdi. Muhtar Ozar, çiftçiye ‘güçlü örgütlenme’ çağrısında bulunurken, örgütsüz ve tek başına mücadelenin sıkıntıları da beraberinde getirdiğini vurguladı. Ozar, “Aklımızı kullanalım. Çiftçimizde ne ekim planlaması var, ne de örgütlenme isteği var. Örgütlenelim, diyoruz onu da beceremeyen insanlar yüzünden zahmet çekiyoruz. Ne kendimize yön verebiliyoruz, ne de siyasetçiler derdimize çare bulabiliyor. Zamanında kurduğumuz Üretici Birliği’ni profesyonelce yönetemediğimiz için başarılı olamadık. Bugün o birlik dev bir örgüt olabilirdi. Çiftçinin alın terini hiçe sayan ve çiftçinin yıkılması halinde bile üzülmeyecek insanlara karşı birlik ve beraberlik içinde olmalıyız, bunun yolu da örgütlenmekten geçer. Aksi halde Karacabey çiftçisine her şey müstahaktır dedirtmeyelim.” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.