KOSGEB, büyük kolaylık getirecek!

KTSO üyeleri ile esnafın dikkatine:
Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası, KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) üye işyerlerine sıfır faizli, 3 ay geri ödemesiz, 15 ay eşit taksitle ödemeli 25 bin TL’ye kadar tüm işletme sahiplerine, 30 bin TL’ye kadar da tüm bayan işletme sahiplerine destek kredisi verdiğini duyurdu.
            Sanayi Bakanlığı’na bağlı KOSGEB’in 100 bin işletmeye sağlanacak 2.5 milyar liralık krediye ilişkin başvuruların 4 Kasım 2009 Çarşamba günü başlayacağını açıklandı.
            KTSO Genel Sekreteri Fehmi Yıldız, krediden yararlanmak isteyenlerin, KOSGEB Veri Tabanı’na kayıtlı işletmelerin, anlaşma yapılan 17 bankaya direkt başvuruda bulunabileceğini bildirdi.
            Yıldız yeni teknoloji kullanımı, yeni iş yerine taşınma, işlerini büyütme, yeni yatırım, hammadde alımı, üretim ve pazarlama, eğitim ve danışmanlık, yurtdışı pazarlara açılım ve geliştirme, ihracatın finansmanı ve münferit projelerin finansmanı amacı ile başlatılan Yeni Kredi Destek Programı’ndan yararlanmak isteyen KOBİ’lerin, KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı olmaları ve mutlaka krediyi hangi amaçla kullanacaklarını beyan etmeleri gerektiğini kaydetti.
            Başvuru sonuçlarının KOSGEB ve bankalarca belirlenecek kriterlere göre değerlendirileceğine dikkat çeken Fehmi Yıldız, “Kredi Destek Programı çerçevesinde bankalar, işletmelerden kullandıracağı kredi için hizmet bedeli olarak 500 TL’den fazla, ayrıca ipotek alınması halinde ekspertiz masrafı olarak da 750 TL’den fazla masraf talep edemeyeceklerdir. Bankalar, işletmeden her ne ad altında olursa olsun başkaca bir bedel talep edemeyecektir. Teminat sıkıntısı yaşayan işletmelerimiz Kredi Garanti Fonu (KGF) veya TESKOMB’a bağlı Kredi Kefalet Kooperatifleri’nden yararlanabileceklerdir. Ayrıca vergi ve SGK borcu olan işletmelerimiz, borçları kredi desteğinden mahsup edilmek suretiyle krediyi kullanabilecekler. Yeni Kredi Destek Programı’ndan yararlanmak isteyen KOBİ’lerin, mutlaka KOSGEB Veri Tabanına kayıt olmaları gerekiyor” dedi.
            Fehmi Yıldız, veritabanına kayıt işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için aşağıda belirtilen hususların yerine getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi;
1-Web sitesine girilmelidir; http://destek.kosgeb.gov.tr
2- Sayfada ”KOSGEB’e İlk Başvuru” linkine giriş yapılır. Bilgiler eksiksiz girilerek, KAYDET tuşu ile sisteme yüklenir. Form doldurulurken Faaliyet Konusu (NACE Kodu) işletmenizin üretim veya ticaret konusuna uygun olarak dikkatle seçilmelidir.
3- Başvurunun doldurulmasından sonra işletmenize tanımlanan kullanıcı adı ve şifre bu aşamadan sonra KOSGEB Veri Tabanındaki tüm işlemlerde kullanılacağı göz önüne alınarak kaydedilmeli ve unutulmamalıdır.
4- http://destek.kosgeb.gov.tr  adresinde ”Kayıtlı Üye Girişi” linkinden bu şifre ile giriş yapıldıktan sonra; Başvurulacak birim “Bursa İşletme Geliştirme Merkez Müdürlüğü” seçilmeli ve “2008 yılı için KOBİ BİLGİ BEYANNAMESİ” doldurulmalıdır.
 
KOBİ BİLGİ BEYANNAMESİ DOLDURURKEN İZLENECEK YOL
– Doldurulacak beyanname yılı : 2008 olarak seçilmeli ve İLERİ tuşuyla sonraki sayfaya geçilmelidir.
-Yeni sayfada işletmenin herhangi bir Büyük Ölçekli İşletmeye veya Holding’e ortaklığı yoksa Bağımsız İşletme seçeneği seçilip alt başlıklardan da tümü işaretleyerek, İLERİ tuşuyla sonraki sayfaya geçiniz. (2009 yılında kurulmuş işletmeler ”Yeni Kurulduğumuz İçin Onaylanmış Muhasebe Kaydımız Yoktur” seçeneğini işaretlemelidirler.)
Açılan sayfada;
– İşletmenin Mali ve Çalışan Bilgileri;
            Toplam Çalışılan gün sayısı: Aylık SSK tahakkuk fişinde belirtilen o ay için çalışılan gün sayılarının 2008 yılının  12 ayı için toplamı yazılmalıdır. (Ocak 2008 Aralık 2008)
            Net Satış Hâsılatı: Gelir-Gider tablosundaki Net Satışlar hanesi girilmelidir. (TL)
            Mali Bilânço Toplamı: Bilânçonuzdaki aktif toplam girilmelidir. (TL)
-İşletmeye Ait Bilgileri başlığındaki bilgiler kontrol edilmeli varsa değişiklikler yapılmalıdır.
– Yetkili Personel bilgileri girilmelidir.
– Faaliyet Konusu (NACE Kodu) işletmenizin üretim veya ticaret konusuna uygun olarak dikkatle seçilmelidir.
            Doldurma işlemi bittikten sonra sağ alt köşedeki KAYDET tuşuyla bilgiler kaydedilmeli ve sonraki sayfaya geçilmelidir.
5-Raporlar bölümünden KOBİ Bilgi Beyannamesi ve KOBİ Bilgi Dokümanının çıktısı alınmalı ve işletme imza yetkilisi tarafından kaşelenip imzalanarak aşağıda belirtilen evraklarla birlikte dosya halinde Merkez Müdürlüğümüze teslim edilmelidir.
KOSGEB’e getirilecek belgeler :
-KOBİ Bilgi Beyannamesi (imza ve kaşeli)
-KOBİ Bilgi Dokümanı (imza ve kaşeli)
-Ticaret/Esnaf Sicil Gazetesi fotokopisi
-Oda Kayıt Belgesi (son 1 yıl tarihli)
-İmza Sirküleri fotokopisi
            BİLGİ BEYANNAMESİ formu ve ek evrakları ulaştırıldıktan sonra Merkez Müdürlüğümüzce işletmeye atanacak uzman tarafından işletmenin beyannamesini onaylanır.
            Bu aşamada KOSGEB Veri Tabanına kayıt işleminiz Yeni Kredi Faiz Desteği Programından yaralanmak için tamamlanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.