Koç’tan tehlikeli tahliye oyunu

Sayıları 40’ın üzerindeki Belediye Tahıl İşhanı kiracıları isyan etti:
Koç’tan tehlikeli tahliye oyunu
 
Karacabey’de uzun süredir yıkımı gündemde olan Tahıl Dükkanları için Belediye Başkanı Ergün Koç, yeniden tahliye talebinde bulundu.
Belediye Başkanı Ergün Koç’un, Tahıl Dükkanlarını yıkarak yerine otopark yapma girişimi üzerine geçen yıl yargıya başvuran esnafların bir çoğu  açtıkları, davaları kazanmalarına karşın Koç’un  yeniden tahliye istemiyle şaşkına döndü.
2007’nin Kasım ayından bu yana süren davalarda mahkemeler öncelikle 15 gün içinde geçici olarak yürütmeyi durdurma kararı vererek, esnafın mağdur olmamasına hükmetti. Yaklaşık 1 yıldır süren davaların çoğu esnafın lehine sonuçlandı. Bursa 3. İdare Mahkemesi, 8 ay önce aldığı kararla, esnafları 15 gün içinde tahliye etmek isteyen Belediye Başkanı Ergün Koç ve Kaymakam Dursun Balaban’ın talebini hukuka aykırı bularak reddetti.
Daha önce açılan davalarda Bursa 3. İdare Mahkemesi gerekçeli kararında, Karacabey Belediyesi’nin uyuşmazlık konusu taşınmazın 6570 sayılı Yasanın 7. maddesinin c fıkrasında belirtilen esasla inşaat ve tamirata ilişkin somut hususun ortaya koyulmadığı gibi bu konuda açılmış bir tahliye davası bulunmadığı yönünde kiracılar lehine karar verdi. Mahkeme, esnafın 2007 yılı kira bedellerini düzenli olarak ödemesini de dikkate alarak, ecrimisil uygulamasının söz konusu dahi  yapılamayacağını karara bağladı.
AKP Bursa Milletvekili Ali Koyuncu’nun 19 Kasım 2007 tarihinde ziyaret ettiği esnafa, “Tahıl İşhanı’nın yıkılması ve yapılması düşünülen proje esnafı mağdur etmektedir. Biz esnafın yanındayız. Açıkçası halkın istemediği hiçbir şeyi yapmadık, yapmayız da. Belediye Tahıl İşhanı esnafı rahat olsun” diye konuşarak, AK Parti İlçe Başkanı Halit Türkkan’la birlikte kiracılara açık destek verdi.
Bir yıl sonra mahkeme kararlarını ve verilen sözleri unutan Belediye Başkanı Ergün Koç, partisinin Tahıl Dükkanlarının yıkılmasını istememesine karşın yaptığı girişimle büyük tepki çekti.
Belediye 12.12.2008 tarihli 08/1284 sayılı encümen kararıyla 01.01.2009 tarihinden itibaren kiracıların 15 gün içinde işyerlerini tahliye etmesini istedi. Belediye’nin tebligatıyla büyük şok yaşayan kiracılar, mahkeme süreci devam ederken Belediye’nin tahliye girişiminin art niyet taşıdığını vurguladı.

MHP, “Tahıl Dükkanlarından kimse kalmayıncaya kadar çıkmayız”
Milliyetçi Hareket Partisi Karacabey İlçe Başkanı İsmail Tezcan, Belediye’nin tahliyeyi ne amaçla yaptığını açıklamasını isteyerek, duydukları rahatsızlığı dile getirdi.
Tezcan, Ergün Koç’un tutarsız davranışlarından artık Karacabey’in bıktığını belirterek, Belediye Meclisi’nde görüşülmeden ortaya atılan projelerle esnafı mağdur etmenin tutarlı bir yanı olmadığını söyledi. Tezcan, “Bu karda kışta ve ekonomik krizin iyice hissedilmeye başladığı bir sırada esnafı durmadan rahatsız etmek anlaşılır gibi değil. Kriz yüzünden canı burnuna gelen esnafın bu dönemde iş yeri değiştirecek ne zamanı ne de parası var. MHP olarak Tahıl Dükkanı esnafının sonuna kadar arkasındayız. Bizim bulunduğumuz yerden çıkmak veya kalmak gibi bir sorunumuz yok. Ancak biz Tahıl Dükkanlarında bir tek esnaf kalmayıncaya kadar buradayız. Ayrılmayı düşünmüyoruz. Burasını en son biz terk ederiz” dedi.
Tezcan, Tahıl Dükkanlarının bulunduğu yer ve etrafındaki esnaf yapısıyla canlı bir ticaret merkezi olduğunu belirterek, bu yapının bozulmasının ekonomik bedellerinin de olduğunu vurguladı. Özellikle 2 No.’lu Sağlık Ocağı’nın Tahıl Dükkanları içinde oluşuyla Belediye iş hanının etrafında çok sayıda eczane, kahvehane, lokanta ve çabuk yemek işiyle uğraşan esnafın olduğunu belirterek, buradaki ekonomik yapıyı bozmanın “Darbe” niteliği taşıyacağını sözlerine ekledi.
 
Esnaf durmadan tahliye tebligatı almaktan bıktı
Tahıl Dükkanı esnaflarından Feyzullah Çınay, krizin iyice hissedildiği bir dönemde siftah dahi yapmadan dükkan kapattıklarını belirterek, Belediyenin hukuk süreci devam ederken tahliyede ısrar etmesinin büyük huzursuzluk yarattığını kaydetti.
Çınay, dört kez randevu aldıklarını ancak hiçbir zaman kendisiyle görüşemediklerini ifade ederek, Başkanın sürekli kendilerinden kaçtığını belirtti. Belediye’nin kendilerine yaklaşmak için bir kere dahi görüşme talebinde bulunmadığının altını çizen Çınay, “Kriz ortamında ve kış ayında esnafı mağdur etmek iş değildir. Kriz nedeniyle esnaf zaten burnundan soluyor. Diğer yandan kazanılmış davalar var. Hukuk süreci hala sürüyor. Bunda ısrar etmenin anlamı ne? Seçimler yaklaşırken yapılanları bu halk unutmaz. Bırakın yargı son sözü söylesin. Arıca, bizim yargıya güvenimiz tam. Yargı, tahliye talebi verirse, bizde burada durmayız. Giderayak AKP’ye geçen Koç’un yaptıkları zulüm değildir de nedir?” dedi.
Hüseyin Kırma adında bir esnaf ise, 29 Mart 2006 tarihinde iş yeri devir alarak Tahıl Dükkanlarına geçtiğini belirtti, Üç ay sonra tahliye tebligatıyla karşılaştığını belirten Kırma, o günden bu yana tedirginlik içinde mücadele ettiğini belirtti.
Kırma, tebligat almaktan bıktıklarını belirterek, işlerine yatırım yapamadıkları gibi huzurlarının da kalmadığını vurguladı. Çoğu esnaf arkadaşlarının acaba beni ne zaman kapı önüne koyacaklar diye yatırım yapmaktan çekindiğini ifade etti. Kırma, sorunun giderek büyüdüğüne işaret ederek, “29 Mart 2006’da Tahıl Dükkanlarına geçtim. Aynı yıl Haziran ayında tahliye tebligatı yapıldı. 2006 Kasımı’nda da Belediye bana İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı verdi. Bu ne biçim bir iş anlamış değilim. Madem burayı yıkacaktınız devir alırken neden müdahale etmediniz? O kadar masraf ettik, toz parası adı altında ödeme yaptık.
Ben burayı almadan önce iş hanı içindeki bir çay ocağının devrini yaptırmadınız ve ruhsat vermediniz. Bu çelişki değil mi? Sürekli rahatsız edilmekten ve avukat masraflarından bıktık. Bu iş inatlaşmayla çözülmez” diye konuşarak sıkıntısını dile getirdi.
Adının açıklanmasını istemeyen bir diğer esnaf ise, Belediye’nin sürekli olumsuz tutumu nedeniyle çok rahatsız olduklarını dile getirerek, iş yerlerine uzun süredir yatırım bile yapamadıklarını vurguladı. 
“Kriz ortamında aile ve çalışma huzurunun bozulmasından iş yapamayacak dereceye geldik” diye konuşan esnaf, Belediye’den hizmet beklerken, sürekli köstek olmasından bıktıklarını söyledi.
Tahıl Dükkanları etrafında bulunan esnaflar ise, ticaretten uzak araç mezarlığına dönüşecek bir proje istemediklerini söyledi.
Yıllardan beri buranın tahıl ticaret merkezi olarak anıldığını, mevcut müşteri potansiyelinin de buna göre belirlendiğini belirterek, Belediye’nin tutumundan son derece rahatsız olduğunu dile getirdi.
Uzlaşma kültürünün olmadığı bir yerde ilerlemenin mümkün olmadığını belirten Karacabey Esnaf Odaları Yöneticileri, Belediye’nin Tahıl Dükkanı esnafıyla anlaşması gerektiğini belirtti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.