Kişi başına yeşil alan fakiri Bursa!

Daha önce Mustafa Bozbey söylemişti:

“Bursa’da otobüslere binen yüzlerce, binlerce insan Eskişehir’e gidiyor, geziyor, geliyor.”

Benzer bir değerlendirmeyi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bursa hemşeri derneklerinin üst çatı örgütü BİLDEF’le kurduğu canlı bağlantıda ifade etti:

“Bursa, beton Bursa oldu. Bursa’yı alacağız ve Eskişehir’de yaptığımız gibi yeşili biz getireceğiz.”

Duruma Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’tan itiraz geldi. Başkan Aktaş, aynı eleştiriyi Mustafa Bozbey ile Turgay Erdem’e yönelterek şunları söyledi: 

Ne kadar yeşil alan ürettiniz, ne kadar Bursa’ya örnek olacak parklar yaptınız, ne kadar Millet Bahçeleri yaptınız, ne kadar büyük yeşil alanları Bursa’ya kazandırdınız? Kusura bakmayacak, ama Nilüfer’in öyle mahalleleri var ki okul alanı bulamıyoruz, öyle mahalleri var ki park yapacak alan bulamıyoruz. Hepsi imara açılmış.”
 *** 
En yanlış cümleyi de sona bırakmış Başkan Alinur Aktaş:

Şunu da iddialı olarak söylüyorum, Bursa Türkiye’nin hala yeşil konusunda en iddialı şehirlerinden bir tanesidir.”
 *** 
Peki söyledikleri doğru mu?

Sırayla ele alalım…

Başkan Alinur Aktaş şunun farkına varmalı ki, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer dahil bütün Bursa’dan sorumludur.

Nilüfer’de yeşil alan eksikliği varsa, betonlaşma artıyorsa bunun sorumlusu sadece Nilüfer Belediyesi değildir.

Büyükşehir Belediyesi’nin bir üst organ olarak duruma müdahale edebilecek sorumluluğu, hatta yetkileri vardır.

Nasıl ki, Nilüfer metro istasyonu yanında kimseyi rahatsız etmeyecek, tek katlı binası olan ‘enbursa.com’u yıkmak için buldozorleri gönderdi veya Turgay Erdem’e ait olduğu iddia edilen villayı yıktı, diğer yeşil alanları korumak da Bursa Büyükşehir’in görevi değil mi?
 *** 
Kaldı ki, Nilüfer’i (İhsaniye hariç) betonlaştıran Recep Altepe döneminde alınan 0.50 katsayı kararıdır.

Altında Alinur Aktaş’ın da imzası olan bu karar kötüye kullanılmış, 5 katlı binalar 15 katlı binalara dönüştürülmüş, yeşil alanlar yok edilmiştir.

İhsaniye meydanının betonlaşmasının sorumluluğu ise Mustafa Bozbey’dedir ve bu köşeden pek çok kez eleştirilmiştir.

Başkan Aktaş’a Ankara’ya giderken Eskişehir içine uğramasını öneririm.

Gitsin görsün, 13, 5 yıl bizzat yönettiği Uludağ’ın eteğinde kurulan İnegöl ile dağı olmayan Eskişehir’e baksın, bir karşılaştırma yapsın!

İstanbul, Ankara ve Bursa hafta sonları Eskişehir’e akıyor, sanat-kültür gezisi yapıyor, müzeleri tavaf ediyor, yeşil alanlarında boy gösteriyor.
 *** 
Kemal Kılçdaroğlu’na sorduğu soruyu kendisine sorayım:

Bursa için “Ne kadar yeşil alan ürettiniz, ne kadar Bursa’ya örnek olacak parklar yaptınız, ne kadar Millet Bahçeleri yaptınız, ne kadar büyük yeşil alanları Bursa’ya kazandırdınız?”

Cevap veriyorum hiç!

Sıfır mı desem acaba?

Zaten yeşil alan olan, Millet Bahçesi yapılmadan önce Atatürk Stadı olan, iki kez masraf edilerek israf rekoru kırılan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı Kültürpark’ın yanındaki ucube yeri kimse bana yeşil olan olarak yutturmasın!

Erdem Saker Botanikpark’ı yaptı, büyük Atatürk’ün mirası Merinos’ta Hikmet Şahin’in katkısı var; Saker’in taşkın alan bıraktığı Hüdavendigar park Altepe döneminde yapıldı.

Alinur Aktaş döneminde ne yapıldı?

Ne yazık ki Alinur Aktaş’ın söylediğinin tersine Bursa, kişi başına düşen yeşil alan miktarı bakımından Türkiye’nin en fakir şehirleri arasındadır.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin de ortakları arasında bulunduğu “Akıllı Şehirler” araştırmasına göre kişi başına düşen yeşil alan miktarı 8 metrekare…

O araştırmada karşılaştırılan diğer şehirlerde bu oran 20 metrekare…
 *** 
TMMOB İl Koordinasyon Sekreteri Feridun Tetik, 2013 yılında yapılan ancak yürürlüğe girmeyen 2030 Çevre Planı’nda bu oranın kişi başına 4.3 metre olduğunu söyledi.

Yıldırım 0.3 ile sanırım dünyada en kötü sıralamaya girecek şehirler arasında…

Peki Nilüfer’de bu oran ne?

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin resmi rakamı 6.39 metrekare…

Ancak Nilüfer eski Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu oranın 12 metrekare olduğunu söylemişti geçmişti.

Öyle olsa bile Nilüfer oranı Bursa’nın ortalamasının hayli üstünde, Yıldırım ve Osmangazi ve hatta İnegöl’le karşılaştırılmayacak ölçüde…

Feridun Tetik, 2040 Çevre Düzeni Planı’nda kişi başına yeşil alan miktarını sorduklarını ancak yanıt alamadıklarının altını çizerek, “Yeni sanayi bölgeleri ve artan nüfus nedeniyle kendi sitelerinde yazan kişi başına 4.3 yeşil alan miktarının daha da düştüğünü tahmin ediyoruz. Oysa Bakanlık bu oranın 10 metrekarenin altında olmaması gerektiğini açıklamıştı. Bakalım bunlar ne yapacak?” dedi.

***

Bu yazının dipnotu: Yeni edindikleri ve maaşa bağladıkları kalemlerin savunması da Alinur Aktaş’ı kurtaramayacak. Bursa her bakımdan kötüye gidiyor.

Eski dostlar bir arada!

İçişleri eski Bakanı Mehmet Gazioğlu, Bursaspor eski yöneticilerinden Osman Nuri Biçer, DYP Nilüfer eski İlçe Başkanı Ömer Seymen, İYİ Parti kurucu İl Başkanı Yüksel Yılmaz, Mehmet Karadağ, Diş Hekimi Muammer Kasapoğlu, Gazeteci Okan Tuna ile Yüksel Baysal, Bülent Aydemir’in konuğu olarak pandemi önlemleri çerçevesinde bir araya geldik.

Bol bol güldük, siyasetin eski renkli günlerini ve Bursaspor’u konuştuk. Yediklerimiz, içtiklerimiz bizde kalsın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.