Kış lastiği takmak için kar yağmasını beklemeyin!

Karacabey Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Ramazan Bay, Bursa Valiliği’nin ‘kış lastiği’ ile ilgili aldığı karara dikkat çekerek, “Ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık’ta başlıyor. Bu tarihten itibaren kış lastiği takmayan her ticari araca 715 TL ceza yazılacak. Tabii bu ceza miktarı sadece Aralık ayı için geçerli. Son günü beklemeden bir an önce lastiklerin değiştirilmesi gerekmektedir.” dedi.
Başkan Bay ayrıca, 1 Aralık 2018 tarihi itibariyle mahalle aralarında ve caddelerde kaldırımlara araç park etme cezasının da 350 TL olarak belirlendiğini bildirdi.
Bursa Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı’nın Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile ilgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği ile ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda, her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanılması zorunluluğu getirilmiş olup; İlimiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren yolcu ve eşya taşınmasında kullanılan ticari araçlarda da 01 Aralık 2018- 1 Mart 2019 tarihleri arasında kış lastiği uygulaması yapılacaktır.” denildi.
Bursa Valiliği’nin yapılan bilgilendirmeye dikkat çeken Karacabey Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Ramazan Bay ise, şu ifadelere yer verdi:
“Belirtilen tarihlerde;
1-Kamyon, çekici,tanker,otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin, kamyonet, minibüs ve ticari otomobillerin tüm lastiklerinin; ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerinin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması gerekmektedir. Kış lastiği bulunmayan araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilecektir.
2- Trafik İdari Para Cezası karar tutanağının tebliği işletene yapılacağından, lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerini temin etmek amacıyla araç sürücüsüne güzergah ve yerleşim yeri bilgilerini de içeren izin belgesi verilecektir. Ayrıca, izin verilen yerleşim yerinin adı trafik idari para cezası karar tutanağında da belirtilecektir.
3- Kış lastiği kullanması zorunlu olduğu halde kullanmayan işletenler için, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A maddesinde belirtilen para cezası uygulanacaktır. İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, trafik ekipleri ve belediyeler tarafından gerekli denetimler yapılacak, kurallara ve alınan kararlara aykırılıkların tespiti halinde yasal işlem uygulanacaktır.”
Kaldırımlara park edenler de yandı!
Öte yandan, 1 Aralık tarihi itibariyle mahalle aralarında ve caddelerde kaldırımlara araç park etme cezasının 350 TL olarak belirlendiği bildirildi. Bu yeni düzenlemeye de dikkat çeken Karacabey Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Ramazan Bay, “Tek teker bile kaldırımda olsa 350 TL ceza yazılacak. Mahalle bekçilerine de yetki verildi. Sivil polis, zabıta, trafik polisi, jandarma ve EDS ekipleri ceza yazmaya başlayacak.” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.