Kırsal kalkınmaya Sütaş dopingi

Ottan sofraya sloganıyla bir yandan sütü mutfaklara taşırken bir yandan da kırsal kalkınmaya destek olan Sütaş, köylüyü kaliteli üretim için teşvik ediyor. Şirket 17 yılda 27 binden fazla girişimci ve üreticiye danışmanlık verdi
Türkiye’de kalkınmanın sadece kentte değil kırsalda da sürdürülebilir hale gelmesi, topyekûn gelişim için olmazsa olmaz şart. Aslında sürdürülebilir büyümenin temeli olan bu yaklaşımı iş stratejisinin odağına alan şirketler sayesinde onbinlerce köylü kente göç etmekten kurtuluyor. Bu şirketlerden biri de Sütaş. Bursa ve Aksaray’daki çiftliklerinde 12 bin büyükbaş hayvan yetiştiren şirket, yılda 700 milyon litre süt işliyor. Ancak bu miktarın tamamını kendi fabrikalarından elde etmiyor. Sürdürülebilir desteğin tam da bu noktada devreye girdiğini anlatan Sütaş Yönetim Kurulu Üyesi Saffet Karpat, yereldeki üreticilerden de standartlara uygun şartlarda süt alımı yaptıklarını belirtiyor. Sürdürülebilir Markalar Konferansı’nda konuşan Karpat, Sütaş’ın “Ottan Sofraya” sloganıyla yürüttüğü sürdürülebilir iş modelini anlattı. Karpat, entegre iş modeliyle Sütaş’ın süt değer zincirinin her aşamasına hâkim olarak toprakta yeşeren ottan sofralara kadarki süreçte doğal değerlerin korunduğuna vurgu yaptı. Karpat, “Bu mucizevi değeri en doğal haliyle tüketicilerle buluşturuyoruz. Bu aşamada yerel üreticiler de zincirin bir halkası oluyor” dedi.
28 bin üreticiden süt toplanıyor
Karpat’ın verdiği bilgilere göre Sütaş, 28 bin üreticiden topladığı sütü, Süt Ürünleri Üretim ve Ar-Ge Merkezi’nde analiz ediyor. Günde ortalama 9 bin analizle onaylanan sütlerden sekiz kategoride 70 çeşit ürün elde ediliyor. Ürünlerin 12 saat içinde dağıtıldığını vurgulayan Karpat, “Yeminden toplama ve dağıtım sürecine kadar doğal zincir bozulmuyor. Tam organik yapı için 5 bin dekarlık alanda yem bitkisi üretiyoruz. 12 bin dekarlık alanda da sözleşmeli tarım yapıyoruz. İki yem fabrikamızda yıllık 180 bin ton doğal, GDO içermeyen yem üretiyoruz” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.