Kirlenen göllere, yakın köylere arıtma tesisi

Kirlenen göllere, yakın köylere arıtma tesisi
Bursa İl Özel İdaresi, İznik, Uluabat Gölleri ve Nilüfer Çayı’na yakın 24 köye daha doğal arıtma tesisi kuracak. İller Bankası’ndan alınan 6 milyon 250 bin YTL’lik kredinin 24 arıtma tesisi için kullanılacağı öğrenildi.
Bursa İl Özel İdaresi tarafından köylerdeki atık suları arıtmak amacıyla kurulan Doğal Arıtma Tesisleri Projesi 24 köyde daha gerçekleştirilecek. Konuyla alakalı bilgi veren Bursa İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Altuntaş, İller Bankasından bekledikleri kredinin çıktığını belirterek, 24 köye daha Doğal Arıtma Tesisi kurulacağını ifade etti.
Altuntaş, 6 milyon 250 bin YTL tutarında kredinin İznik, Uluabat Gölleri ve Nilüfer Çayı’na yakın olan köylere Doğal Arıtma Tesisi kurmak için kullanılacağını söyledi.
Bursa’da değişik bölgelere daha önce arıtma tesisi kurduklarını hatırlatan Altuntaş, şunları söyledi: “İller Bankasından çıkan kredi ile 24 köye daha Doğal arıtma tesisi kuracağız. Daha önce de değişik köylere bu tesisleri kurduk. Fakat şimdi aynı bölgede bulanan köylere kuracağız. Özellikle İznik, Uluabat Gölü ve Nilüfer Çayı’na yakın köyler proje kapsamına alındı. Bu sayede su kaynaklarımızın kirlenmesini önlemek istiyoruz”
Aslında köylerin atıksu açısından su kaynaklarına çok fazla zarar vermediğine dikkat çeken Altuntaş, bu çalışmayla kirli sularını su kaynaklarına akıtan büyük fabrikalara mesaj vermek istediklerini belirtti. Hedeflerinin Bursa’nın var olan kaynaklarını koruma altına almak olduğuna değinen Altuntaş, göllerin ciddi bir tehditten kurtulacağını söyledi.
Bursa İl Özel İdaresi’nin alt yapı sorununun çözümü adına gerçekleştirdiği projeler arasında yer alan doğal arıtma tesisleri köyleri çiçek bahçesine çeviriyor. Bursa’ya bağlı köylerde gerçekleştirilen projede kanalizasyon şebekelerine arıtma tesisi kurularak bu alanlar çiçeklendiriliyor. İl Özel İdaresi, Bursa’nın yapısal sorunlarına köklü çözümler üretmek için gerçekleştirdiği projeleri bir bir hayata geçiriyor.
Geçtiğimiz sene çalışmalarına başladığı doğal arıtma tesisleri ile İl Özel İdaresi, hem Bursa’daki köylerin çehresinin değişmesini sağlıyor hem de doğal güzelliklerin korunmasına katkıda bulunuyor. Çevreye duyarlı olma özellikleri ile dikkat çeken doğal arıtma tesisleri çiçek bahçesine dönerken köylere görsel bir güzellik de katıyor. Kanalizasyon şebekelerine entegre olarak kurulan arıtma tesislerinin yüzeyde kalan kısımları çiçeklendirilerek görsel bir nitelik kazandırılıyor.

DOĞAL ARITMA NEDİR?
Doğal arıtma sistemi, özel olarak tasarlanan yataklarda yetiştirilen bitkiler vasıtasıyla atık suyun arıtılması esasına dayanıyor. Atık suyun bir havuzda toplanarak yüzen bitkilerle arıtılması gibi alternatif uygulamaları da olan bu yöntemin küçük yerleşim birimlerinden, büyük şehirlere, hatta endüstriyel atık suların arıtılmasına kadar bir çok uygulama alanı bulunuyor. Sistemin çalışmasında en önemli faktör bitkilerin arıtma kapasitesidir. Havadan aldıkları oksijeni kökleri vasıtasıyla atık suya ileten bitkiler, aynı zamanda kökleri vasıtasıyla suda istenmeyen kirletici maddeleri besin olarak kullanarak suyun arıtılmasını sağlıyor. Doğal arıtma tesislerinden çıkan su Türkiye ve AB normlarında belirtilen üst değerlerin daha altındadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.