“Kimsenin hayvancıları mağdur etmeye hakkı yok!”

Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği 3. Mali Genel Kurulu’nu önceki gün gerçekleştirdi. Mali Genel Kurul’da ilçedeki çiftçinin ve hayvancının sıkıntılarına çareler bulunması gerektiğine dikkat çeken Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca, mezbaha sıkıntısının üreticileri çok zor durumda bıraktığını bir kez daha yineledi. Belediye ve Ziraat Odası’nın böylesine önemli bir soruna neden sessiz kaldığını sorgulayan Karaca, “Kimsenin hayvancıları mağdur etmeye hakkı yok” dedi.
Nuri Karaca başkanlığında Karacabey’de 2014 yılından bu yana hizmet vermeye başlayan Kırmızı Et Üreticileri Birliği’nin yıllık Mali Genel Kurulu’nda yer alan 19 madde oy birliğiyle kabul edildi.
Birlik Binası’nda yapılan Mali Genel Kurula; Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Erdoğan Ceylan, Bakanlık temsilcileri ile birlik üyeleri katıldı.
S.S. Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hasan Karahasanoğlu öncülüğündeki Divan Heyeti’nde; Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hamit Bakırtaş, Süt Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Gürsel Arslan (Katip) ile Süt Üreticileri Birliği Muasip Üye Serdar Usluer (Katip) yer aldı.
Et üreticilerinin menfaatleri ve hayvancılığın kalkınması adına hizmet verdiklerini belirten Birlik Başkanı Nuri Karaca, bu dönemdeki sıkıntılarını üyeleriyle paylaştı. Özellikle ithal hayvanlara besi desteği verilmemesinin kendileri açısından da büyük sorun olduğunu vurgulayan Karaca, “Yerli hayvanlara 200 lira destek veriliyor, ancak ithal hayvanlara hiç destek verilmiyor. İthal hayvanlara da yerlinin yarısı kadar destek verilmeli ki, bizim gibi Birlik’ler ayakta kalabilsin. Bu durum açıkçası bizim belimizi büküyor. Bu iş nereye kadar gider bilemiyoruz. Bu Birliğin yaşaması gerekir. Bizler işimizi iyi yapıyoruz, icmallerde de mağduriyetimiz yok.
Ayrıca Euro ve Dolar’daki artış hayvan fiyatlarına da olumsuz yansıyor. Kar etmek imkânsız hale geldi. Artık ithalata bir son verilmeli. Bunların yanı sıra, Karacabey’imiz daha 10 yıl önce Türkiye’de tarımda olduğu gibi hayvancılığın da bir numaralı merkezi olarak görülüyordu. Ancak Karacabey’e özgü cins hayvanlarımızı da kaybettik. Sorunlar her geçen gün büyüyor. Ülke gündemi boş şeylerle meşgul ediliyor. Çiftçinin ve hayvancının sıkıntılarına çareler bulunmalıdır.” dedi.
Belediye ve Ziraat Odası neden sessiz kalıyor?
Karacabey’de kasap ve besicilerin hayvanlarını kestirecek yeterlilikte bir mezbahanın bulunmaması yönündeki eleştirilerini Mali Genel Kurul’da da sürdüren Başkan Nuri Karaca, “Geçtiğimiz ay bu konuda kamuoyuna basın açıklaması yapmıştım. Ancak Belediye Başkanımızdan ses seda çıkmadı. Ziraat Odası’ndan da ‘tık’ yok. Bu sorun gerçekten büyük. Çare bulunması gerekiyor. Komşu ilçe Mustafakemalpaşa’da 3 mezbaha var. Karacabeyli hayvancılar, hayvanlarını dışarıda kestirmek zorunda kalıyor. Bu Karacabey’in ayıbıdır. Kimsenin hayvancıları mağdur etmeye hakkı yok.
Belediye ile birlikte Ziraat Odası da ne iş yapıyor? Niye böylesine önemli bir soruna sessiz kalıyor? Çiftçinin ve hayvancının yanında olması gereken bir kuruluş, adeta iktidarın yandaşı gibi davranıyor. Sizin ‘Gasilhane’ ile ne işiniz var? Asli görevinizi unutmayın.” ifadelerine yer verdi.
Kırmızı Et Üreticileri Birliği’nin faaliyetleriyle ilgili yapılan bilgilendirmede, şu ifadelere yer verildi: “Değerli üyelerimiz; 2014 yılında 19 üye ile kurmuş olduğumuz birliğimizin faaliyetlerine her geçen gün, üye sayısı ve faaliyetler anlamında artırmayı ve ilçemizde yaygın olan hayvancılığı gelişmesi için üyelerimizin menfaatlerini savunmak, sorunlarını çözmek için özveri ile çalışıyoruz.
Son dönemlerde ilçemizde hayvan kesimlerinin azalması, büyük damızlık işletmelerinin besiciliği bırakması, büyük besi işletmelerinin ithal canlı hayvan getirmesi nedeni ile birliğimiz üzerinden destekleme kapsamında kesilen hayvan sayısında önemli ölçüde bir azalma meydana gelmiştir. 2013 yılında desteklemeye tabi kesilen hayvan sayısı 5 bin 963 adet, 2014 yılında 4 bin 825 adet, 2015 yılında 3 bin 995 ve 2016 yılında bu sayı 2 bin 116’ya düşmüştür. Birlik olarak 2016 yılında 1. Dönem’de 75 örgütlü ve 67 örgütsüz toplam 142 yetiştiriciye 1,560 adet hayvan için besi desteklemesi ödedik. 2016 yılı 2. Dönem için 56 örgütlü 37 örgütsüz müstahsil için 556 adet başvuru yapılmıştır.
2017 yılı desteklemeleri için merkez birliğimiz önderliğinde besi desteğinin arttırılması için yoğun bir çaba sarf etmekteyiz. Değerli üyelerimiz; ortak menfaatlerimiz konusunda kurulan bu örgütümüzü ve yapılan bütün çalışmalarımızı desteklemenizi umuyoruz.”
Öte yandan gündemin 11. maddesinde yer alan yıllık aidat ve bağış olarak; 1-15 baş arası 200 TL, 16-30 arası 400 TL, 31 baş ve üzeri ile tüzel kişiliklerden 880 TL, örgütsüz müstahsilden ise hayvan kesimlerinde hayvan başına 30 TL alınması kararlaştırıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.