“Kimsenin bayramını acıya dönüştürmeyin”

Karacabey Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Ramazan Bay, Kurban Bayramı dolayısıyla bayram ziyaretlerine ve tatile gideceklere uyarılarda bulundu. Vatandaşların araçlarının bakımlarını yaptırmadan yola çıkmaması gerektiğini söyleyen Bay, “Bakımsız aracın yola çıkması demek, kazaya davetiye çıkarmak demektir. Özellikle araçların lastikleri ve motor aksamı kontrol edilerek bakımların yapılması gerekir. Arife gününden birkaç gün önce sürücülerimiz uzun yola çıkmaya başlayacaktır. Bayramın ilk gününe kadar yollarda aşırı derecede bir trafik yoğunluğu oluşacağı için sürücülerimiz dikkatli olmalıdır” dedi.
Bay, “Özellikle öndeki araç ile takip mesafesinin korunması olası bir kazanın önlenmesi için büyük bir role sahiptir. Zincirleme kazaların yüzde 80’i, öndeki araç ile takip mesafesinin korunmaması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Zincirleme kazaya davetiye çıkarmamak için bu hususa dikkat edilmesi gerekir. Uzun yola giden sürücülerimiz mutlaka her iki saatte bir mola verip, elini yüzünü yıkamalı ve uykusu varsa en az yarım saat uyumalıdır. Yollardaki trafik levhalarına ve trafik ışıklarına da uyulmalıdır. Yapılan bir kural ihlali kendi canınızın yanı sıra trafikteki diğer sürücülerin hayatlarını da tehlikeye sokabilir. En son olarak ise, yola çıkacak olan sürücülerimizin uykusuz olarak direksiyon başına geçmemelerini ve mümkünse gece yerine sabah saatlerinde yola çıkmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.
Emniyet şeridini kimse kullanmasın
Her bayram tatilinde 100’ün üzerinde can kaybına neden olan trafik kazalarını minimuma indirebilmek için her türlü önlemin alındığının altını çizen Başkan Bay, yola çıkacak sürücülere 3 önemli uyarıda bulundu:
“1- Kazaların en önemli sebebinin aşırı hız olduğunu hepimiz biliyoruz. Sürücülerimiz mutlaka hız kurallarına uymalıdır.
2- Sürücülerimizin dikkat etmesi gereken bir başka kural da trafik işaret ve işaretçilerine uyulmasıdır.
3-Yola çıkacak sürücülerimize en önemli uyarılarımızdan birisi de emniyet şeritlerini kesinlikle kullanmamalıdır. Sağlık ve güvenlik ekipleri ile bakım araçları için ayrılan güvenlik şeritlerinin tıkalı olması çok üzücü sonuçlara neden olabilmektedir. Bir kazaya müdahale için giden bir sağlık ekibi, ambulans, güvenlik ekibi ya da bakım araçlarının kapalı olan güvenlik şeridi nedeniyle olay yerine ulaşamaması can ve mal kayıplarını artırabilir.”
Teknolojiden faydalanın
Trafik yoğunluğunun daha az olduğu noktaları tercih edebilmek için sürücülerin gelişen teknolojiden de faydalanabileceğini belirten Bay, “İstanbul’dan Akdeniz yönü için Afyon üzeri, Ege yönü için de Bursa Balıkesir üzeri tercih ediliyor. Ancak sürücülerimiz gelişen teknolojiden faydalanarak, trafik yoğunluğunu gösteren mobil telefon uygulamalarını kullanarak alternatif güzergahları da tercih edebilirler” diye konuştular.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.