Kent Konseyi 8 Mart’da kadınları bir araya getirdi

Karacabey Kent Konseyi Kadın Meclisi, önceki gün ilçedeki siyasi partilerin kadın kolları yönetimini ve kadın sivil toplum örgütü başkanlarını bir araya getirerek ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Çelek sunumu, İstiklal Marşı’nın okunması ve Kaymakam Dr. Yusuf Gökhan Yolcu ile Belediye Başkanı Ali Özkan’a yapılan ziyaretle son bulan etkinlik büyük beğeni topladı.
Cumhuriyet Alanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunum töreni ile başlayan etkinliğe; Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Vural, Kent Konseyi Başkanı Mahmut Çayır, CHP İlçe Başkanı Murat Tanrıverdi, AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Hamiyet Özenli, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Nuriye Kılıçarslan, MHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Zuhal Kahraman, Ticaret Borsası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Pınar Kuzu, Dayı Karacabey Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Yalazı, Tavşanlı Mahalle Muhtarı Süleyman Sarın, Birlikspor As Başkanı Fahrettin Dengiz, ADD Karacabey Şube Başkanı Haluk Aka, AK Parti ilçe yöneticileri ve gençlik kolları yönetimi ile siyasi partilerin ilçe kadın kolları yöneticileri katıldı.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Fatma Özkan gerçekleştirdi. İlk olarak geçmişten bugüne Kadınlar Günü’nün tarihçesine değinen Özkan, “Dünya Emekçi Kadınlar Günü adı ile 1921 yılından itibaren Türkiye’de de kutlanmaya devam eden 8 Mart ilk olarak 1975 yılında yaygınlaşmaya başladı. ABD’nin New York eyaletinde çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen tekstil fabrikasındaki işçilerin iş bırakma eyleminden sonra çıkan yangında 120 kadın işçinin hayatını kaybetmesine üzerine tüm dünyadan tepkiler geldi. Daha sonra birçok ülkede bu günün kadınlara özel bir gün olarak anılması kararı alındı. Ülkelerin kararlarına tepkisiz kalamayan Birleşmiş Milletler ise 1977 yılında yaptığı oylamadan sonra 8 Mart’ı dünya kadınlarına armağan etti. ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ 1921 yılından itibaren de Türkiye’de de kutlanmaktadır. Fabrikada yanan işçilerin anıldığı, dünya üzerinde bulunan kadınların daha özgürlükçü yaşam şartlarına kavuşmasının istenmesi üzerine her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamaktayız. Kadınların artık toplumdaki gerçek kimliğine kavuşması gereklidir. 3 yıl önce Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda eşitlik maddesinde kadınlara pozitif ayrımcılık hakkı tanındı. Artık kadınların sesi daha gür çıkmakta ve en temel hakları ellerinde bulunmaktadır. Mecliste daha çok temsiliyet hakkı verilmiş, sosyal, kültürel ve miras konularında da en temel haklar kadınlara sunulmuştur. Ama kadınlara yönelik yapılan birçok pozitif ayrımcılığı çok sayıda kadınımız bilmemektedir. Farkındalık yaratarak kadınlarımıza bu haklarını göstermeliyiz. Tüm kadınlarımız artık her konuda hakkını aramalı ve bu toplumdaki gücünün farkına varmalıdır. Kadınlar günü eşittir, kadın haklarının bilinmesi ve çoğaltılması adınadır. İş, ev ve toplum hayatında kadınlar haklarına sahip çıkmalıdır. Kadına şiddet her anlamda son bulmalıdır. Unutulmasın ki erkekleri doğuran bir kadındır. Kadına saygı ve sevgi gösterilmelidir. Özellikle erkeklerin bu konuda çaba sarf etmelerini istiyor ve bekliyoruz. Bu anlamlı günümüz kutlu olsun.” dedi.
Heyet daha sonra Kaymakam Dr. Yusuf Gökhan Yolcu ve Belediye Başkanı Ali Özkan’ı ziyaret etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.