Karahasanoğlu Ankara’ya çıkarma yaptı

Bursa Ziraat Odaları Bursa İl Koordinasyon Kurulu ve Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, başta Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu olmak üzere, Osmangazi, Nilüfer, Mudanya, Kestel, Mustafakemalpaşa, Orhangazi, Yenişehir, Gürsu, İznik ve İnegöl ilçe Ziraat Odası Başkanları ile TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyelerini ziyaret ederek sıkıntıları aktardı. Meclis’ten beklentilerini dile getiren çiftçi temsilcileri ayrıca, zeytin, üreticilerinin sorunları ve yeni otoyol çalışmaları hakkında da görüş bildirdi.
Çiftçi temsilcileri, AKP Bursa Milletvekili Önder Matlı ve Bedrettin Yıldırım ile CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz’ün de yer aldığı bir toplantıya katıldı.
Oda başkanlarının sorunlarını paylaşırken öncelikli olarak “zeytine prim desteği verilmesi” ile “mazottaki ÖTV ve KDV’nin kaldırılmasına” yönelik taleplerinin olduğunu aktaran CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, zeytinde çiçek zamanı ortaya çıkan hasarın da sigorta kapsamı içine alınmasının önemli bir istek olduğunu ifade etti.
İstanbul-İzmir Otoyol projesinin Bursa’dan geçecek bölümüyle ilgili tartışmalara dikkat çeken Oda Başkanları, otoyol güzergahının kuzeyden değil güneyden geçmesini istedi.
Orhangazi ve Gemlik Ziraat Odaları Başkanları projede öngörülen güzergahın yapılması halinde yaklaşık 136 bin zeytin ağacının kesileceğini, güzergah değiştiğinde ise kesilecek zeytin ağacı sayısının 2-3 bin civarında kalacağını kaydetti.
Diğer taraftan yeni otoyolun kuzeyden geçmesi halinde Karacabey’de bulunan tarım arazilerinin, su kaynaklarının ve ağırlıklı salça üretiminin gerçekleştiği sanayinin çok olumsuz etkileneceğini ve büyük kayıplara neden olacağı yönünde görüş bildirildi.
Tüm bu olumsuzluklar nedeniyle otoyolun güneyden geçmesinin daha uygun ve az zarara neden olacağını belirten çiftçi temsilcileri, isteklerinin dikkate alınmasına işaret etti.
Toplantıda bugüne kadar çiftçilikle hiç ilgisi olmayan holdinglere teşvik ve destekler sağlanarak büyük çaplı üretim yapmalarının sağlandığına dikkat çeken Ziraat Odası Başkanları, bunun geçimlerini çiftçilikle sağlayan milyonlarca üreticiyi olumsuz etkilediğini dile getirdi.
Oda Başkanları, Ağustos 2011’de gübre fiyatının 50 TL iken, bugün 86 TL’ye yükselmesinin şaşkınlığını yaşadıklarını, milyonlarca çiftçinin bu zor koşullarda üretim yapmaya çalıştığını sözlerine ekleyerek, bu sıkıntılara çare bulunması gerektiği üzerinde durdu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.