Karacabeyli domates üreticisi isyanda!

Bir kilo domatesin maliyetine 23 ile 26 kuruş arasında harcama yapıldığını belirten üreticiler, fabrikaların fiyatları 22 kuruşa indirmesine tepki gösterdi. Bezelyeden ve soğandan darbe yediklerini belirten üretici, fabrikaların tek taraflı sözleşmeden doğan yaptırımlarını etik kullanmadıklarını ve “Altta kalanın canı çıksın” politikası izlediklerini söyledi.
Karacabeyli üreticisiler bezelye ve soğandan sonra bir darbe de domatesten yedi.
Domatesi bir zamanlar “Kırmızı altın” diye nitelendiren Karacabey’li üreticiler son yıllarda ne ekerse eksin, umduğunu bulamayınca zor günler geçirmeye başladı.
Sürekli zarar eden üretici, ikili oynayan salça fabrikalarının acımasız tutumundan yakındı. Bir kilo domates maliyetinin 23 ile 26 kuruş arasında değiştiğini belirten üretici, fabrikaların serbest piyasada 22 kuruşa alım yapmaya başlamasına tepki gösterdi. Sözleşmeli çiftçiden 26 kuruşa alım yapacağını duyuran fabrikaların serbest piyasada etik davranmadığını ve çiftçiyle adeta dalga geçtiğini ileri sürdü. Fabrikaların, domates üreticisi ile tek taraflı yaptığı sözleşmeden doğan yaptırımları “Koz” olarak kullanmasını son derece yakışıksız bulduklarını dile getiren Karacabeyli domates üreticisi, “Soyguncular karşısında ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Tek taraflı sözleşmeyle elimizi kolumuzu bağlayan fabrikalar yıllardır aynı senaryoyu oynuyor. Bir yandan taahhütlü üreticiyle sözleşme yapıyor. Diğer taraftan da açıktan ekim yaptırıyor. Anlayacağınız her koşulda kazanan fabrika ikili oynuyor ve domates üreticisini yerlerde süründürüyor. Burada bütünlük içinde hareket etmeyen ve gizli anlaşmalarla arkadaşlarını satan üreticilerin suçu çok büyük elbette. Uyanık geçinen 3-5 sahtekârın yüzünden, olan binlerce dürüst üreticiye oluyor. Bütünlük içinde hareket edilse de bir yıl topluca ekim yapılmasa fabrikaların tümünün hizaya geleceğinden kimsenin kuşkusu olmasın. Maliyeti 23-26 kuruş olan bir kilo domatese 26 kuruş fiyat verilir mi? Zarar eden çiftçiyle dalga geçiliyor. Üstüne üstlük bu insafsızlık yetmiyormuş gibi, fiyatların 22 kuruşa indirildiği haberine ne demeli? Fabrikalar, üreticileri kafa kafaya tokuşturarak, tek taraflı sözleşmeden doğan haklarını nalıncı keseri gibi kendine yontuyor. Haksız rekabet yaratılıyor ve altta kalanın canı çıksın deniliyor” şeklinde konuştu.
Salça fabrikalarının oynak tutumu nedeniyle bir kez daha görülmüştür ki, domates üreticisi bu yıl da zarar edecektir.
Geçtiğimiz hafta domates alım sezonunu başlatan fabrikalar, taahhütlü üreticiye 26 kuruştan ödeme yapacağını ancak, arkasından da, serbest piyasadan 22 kuruştan alımlara başladığını duyurdu.
Yağışlar başlamadan domatesini tarladan bir an önce kaldırma telaşı içindeki sözleşmeli çiftçiye nazlanan fabrikaların, açıktan satışları tercih ederek fiyatları 22 kuruşa düşürmesi “Pes” dedirtti. Domates üreticisi fabrikalara haklı olarak isyan etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.