Karacabey’de önlemler arttı, AMA…

“Koronavirüsü el birliğiyle yeneceğiz”

Hız kesmeden dünyaya yayılan koronavirüs salgınında vaka sayıları her geçen gün artıyor. Dün gece yapılan açıklamayla Türkiye’de vaka sayısının 1.236’ya can kaybının da 30’a çıktığı açıklandı. Türkiye’de 16 Mart 2020 tarihinden itibaren koronavirüse karşı il olarak okullar olmak üzere, kamu da, açık alanlarda ve halkın etkileşim içinde olduğu işyerlerinde çeşitli tedbirler alındı.
Sağlık Bakanlığı ile yapılan değerlendirmeler sonucunda; Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri olarak faaliyet yürüten ve vatandaşlarımızın çok yakın bir mesafede bir arada bulunarak hastalığın bulaşma riskini arttıracağı gerekçesiyle; tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları (atari, playstation vb.), her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine 16.03.2020 tarihi itibariyle durdurulmuştu.
İki haftada Türkiye’de hızla yayılan Koronavirüs sebebiyle lokantalar, kuaförler ve berberlerde de çeşitli tedbirler alınırken, Karacabey’de de önlemler hat safhaya çıkarıldı. Karacabey Belediyesi koronavirüs tedbirleri kapsamında kamu alanları başta olmak üzere ilçenin dört bir yanında dezenfekte ve hijyen çalışmalarını sürdürüyor. Belediye ve devlet daireleri de vatandaşları internet üzerinden işlemlerini yapmaları için yönlendiriyor.
İlçede kamu daireleri, bankalar, eczaneler ve açık olan esnaf koronavirüs tedbirleri kapsamında farklı uygulamalara başvurdu. Uygulamalardan bazıları ise eleştiri konusu oldu. PTT ve bankalarda vatandaş tek tek içeri alınırken, kapıda bekleyen müşteriler yığılmalara sebebiyet verdi. Vatandaşlar kuyrukta yakın temasla sırasının gelmesini beklerken tehlike içinde olduklarını ve uygulamanın yeterli olmadığını savundu.Türkiye’de Koronavirüs salgınında vaka sayısı 1.236’ya çıkınca Karacabeyliler yeni önlemleri devreye soktu.
Eczanelerde ‘koronavirüs’ önlemleri

Karacabey’de eczanelerde, koronavirüse karşı tedbirler alındı. Türk Eczacılar Birliği’nin koronavirüs tedbirleri kapsamında ‘1 metre’ kuralına uyulurken, günde 3 ya da 4 kez dezenfektanla temizlik yapılıyor. Erdem Eczanesi de, ‘1 metre’ kuralı çerçevesinde müşteri ve çalışan arasına şerit çekerek önlemini alıyor.
Karacabeyli eczacılar, “Malum zor bir süreçten geçiyoruz. Çok hızlı yayılabilen bir virüsle uğraşıyoruz. Hastanelerden sonra en çok hastanın bulunduğu mekanlar eczaneler. Hem kendimizi hem hastalarımızı korumak amaçlı çeşitli önlemler alıyoruz. Vatandaşlarımızdan ve hastalardan da istediğimiz bazı şeyler var. Eczanelerde kalabalık yapmayalım. Mesela 2-3 kişi varsa lütfen dışarıda beklesinler. Mümkün olduğu kadar evde kalsınlar. Mecbur olmadıkça dışarı çıkılmamalı. Diğer insanlarla temas etmesinler çünkü bu virüs hem temasla hem de havadan bulaşıyor ve tükürük yoluyla bulaşıyor. Temizliklerine dikkat etsinler ve gezmeye çıkmasınlar. Hastaneleri, doktorları ve eczacıları, sağlık görevlilerini meşgul etmemeleri çok önemli. En çok maske, eldiven ve dezenfektan tarzı temizlik ürünleri satıldı. Maskeleri hastalığa sahip bireylerin takması lazım. Hastalar arasında da 1 metre kuralını uyguluyoruz. Hastanın temas ettiği yerleri dezenfektanla siliyoruz. Kendimiz eldiven kullanıyoruz ve ellerimizi devamlı sabunlu suyla yıkıyoruz ” diye konuştu.
Bankalarda ve PTT virüs tedbirleri eleştirildi
Koronavirüsün yayılması ile birlikte bankalar kendi çaplarında tedbir alırken, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tüm bankaların mesai saatlerine yönelik tavsiye kararı aldı.
TBB’nden bankalara gönderilen tavsiye kararında yeni mesai saati 12.00 ile 17.00 arası olarak belirlendi. Tavsiye niteliğinde olan karar bankalar için kesin bağlayıcılık taşımıyor.
Karacabey’de İş Bankası ve bazı bankalar bu karara uydu. Vatandaşların müşterisi olduğu bankalara ulaşarak, şubelerin çalışma saatlerini öğrenebilecekleri kaydedildi.
Karacabey’de korona virüs (Covid-19) kapsamında bankalar da önlemlerini artırdı. ATM işlemlerinde para çekme limitleri arttırılırken, müşteriler elleri dezenfekte edilerek, bankalara tek tek alınıyor. PTT’de aynı tedbir uygulanıyor.
İlçede vatandaşlar korona virüs tedbirleri gerekçesiyle içeriye tek tek alınınca banka ve PTT önlerinde kuyruklar oluştu. Karacabey’de çeşitli işlemleri yaptırmak için bankalara ve PTT’ye gelen müşteriler Koronavirüs tedbirlerine takıldı. Müşteriler, Koronavirüs tedbiri gerekçesiyle bankalara tek tek alınınca dışarıda uzun kuyruklar oluşturdu. Vatandaşlar, içeri koronavirüs gerekçesiyle tek tek alındıklarını belirterek kuyrukta yan yana sıra beklemelerinin çelişki oluşturduğunu söylediler. Kuyrukta yakın temasla sırasının gelmesini beklerken tehlike içinde olduklarını ve uygulamanın yeterli olmadığını savunan bazı vatandaşlar Zabıtanın kurum önlerindeki yığılmaları kontrol altına alması gerektiği yönünde eleştirilerde bulundular. İçeride işi biten müşterinin yerine yenisi güvenlik görevlisinin eline dezenfektan sıkmasıyla içeri aldığı görüldü.
Kuyrukta bekleyen bazı vatandaşlar ise, içeride beklemektense dışarıda durmanın sağlık açısından daha iyi olduğunu söyleyerek uygulamayı destekledi.
Esnaf tedbirleri arttırdı
Koronavirüs salgınının görülmesinin ardından yurt genelinde alınan sıkı önlemlere Karacabey esnafı da destek verdi. Açık olan esnaf önlem alarak; maske, eldiven ve bone takarak çalışmaya başladı. Sağlık Bakanlığı’nın aldığı tedbirlere destek olmak ve virüsün yayılmasını önlemek amacı ile müşterileriyle tokalaşmadıklarını söyleyen Karacabey esnafı, “Bu virüsü hep beraber el birliği ile yeneceğiz” diye konuştu. İşyerlerini günde defalarca dezenfekte ettiklerini belirten esnaflar, müşterilerini de kolonya yada dezenfektan ilaçları ile kapıda karşılıyor.
Müşteriler ise uygulamadan memnun olduklarını ve alınan tedbirleri desteklediklerini söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.