“Karacabey soğanı tarlada kalabilir!”

 İYİ Parti’li Şeker; “250 ton kişi başı soğan ihracat iznine tepki gösterdi!”

İYİ Parti Karacabey Belediye Meclis Üyesi Ferudun Şeker, ihracatçı başına 250 ton olarak açıklanan soğan ihracatının komik bir rakam olduğunu belirterek, “250 ton kişi başı ihracat izni yetersizdir ve yükseltilmelidir.” dedi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Ferudun Şeker, şunları kaydetti: “Tarım ve Orman Bakanlığı, salgın sürecinde kontrollü olarak Ocak ayından bu yana durdurulan soğan ihracatına izin verdiğini açıkladı. Hem de ihracatçı başına 250 ton ihracat! Adana ve çevresinde soğan hasadı başladı. Bursa ve Karacabey’imizde ise 15 Mayıs itibariyle hasat başlayacak. Hasat yapılacak yaklaşık 10 bin dönüm civarında kayıtlı ekim alanı olan Karacabey ovasında, bu üretilen soğanların bir kısmının ihracatının yapılmaması halinde ‘Karacabey Soğanı’ tarlada kalma riskiyle karşı karşıya kalacak.

Türkiye genelinde üretilen turfanda soğan rekoltesi oldukça yüksektir. Üretilen bu soğanların 550 – 600 bin tonu ülke tüketiminin fazlasıdır. Bu sebeple ihracatın önünün açılması hem üreten biz çiftçilerin, hem de ticaretini yapan tüccarların ve aynı zamanda tüketen vatandaşlarımızın menfaatine olacaktır. Açılan 250 ton kişi başı ihracat izni yetersizdir ve yükseltilmelidir. Karacabey’de soğan ticareti yapan kişilerin sayısı iki elin parmaklarını geçmez. Bir de hepsi soğanın ihracatını yapamamaktadır. Dolayısıyla 250 ton gibi bir rakam hem komik, hem de maalesef az kalacaktır. Bu ihracat rakamları kadar önemli bir diğer sorun da, hasat için gelecek 2500-3000 civarı işçinin barınacak yer, su, elektrik gibi ihtiyaçlarına Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı’nın bir an önce çare bulmaları şarttır. İşçilerin yerleşim alanları belirlenmeli, altyapı çalışmaları 15 Mayıs’a kadar tamamlanarak tüccara bildirilmeli ve yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi gerekmektedir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.