Karacabey Pazar günü sandık başında!

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Karacabey’de 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için sandık başına gidecek. Karacabey’de 221 sandıkta 32 bin 14’ü kadın, 14 bin 270’i genç ve 16 bin 938’i erkek olmak üzere 63 bin 222 seçmen oy kullanacak. Yapılacak olan yerel seçimde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı, Karacabey Belediye Başkanı, meclis üyelikleri ve muhtarlık için oy kullanılacak.
Bursa genelinde Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) verilerine göre, 2014 yerel seçimlerinde 1 milyon 982 bin 143 olan seçmen sayısı 194 bin 553 artış göstererek, 2 milyon 176 bin 696’ya, 6 bin 792 olan sandık sayısı da 6 bin 835’e yükseldi. Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde, oy verme işlemi 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacak. Bütün seçmenler oylarını kullanmış olsa bile oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılamayacak, önce belediye başkanlığına ait pusulalar sayılacak. Daha sonra belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık pusulaları açılacak.
31 Mart’ta yapılacak yerel seçimde YSK tarafından basılan, “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranlı sarı renkteki zarflar kullanılacak. Birleşik oy pusulasında, daha önce çekilen kuraya göre sırayla siyasi partilerin adaylarının isimleri, parti adları ile partilerin amblemleri yer alıyor. Pusulanın sonunda bağımsız adayların isimleri bulunuyor. Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi için kullanılacak oy pusulası “beyaz”, büyükşehir olmayan illerde “turuncu”, ilçe belediyesi için hazırlanan oy pusulası “mavi”, belediye meclis üyeliği için kullanılacak oy pusulası ise “sarı” renkte olacak. Seçmenler, “Evet” veya “Tercih” yazılı mühürlerle oylarını kullanacak. Oy pusulalarının üzerine mühür dışında yazı yazılmayacak. Oy pusulaları tek zarfa konulacak. Zarflar, şeffaf sandıklara atılacak.
Karacabey’de Pazar günü yapılacak olan Karacabey Belediye Başkanlığı seçimine Saadet Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Vatan Partisi, AK Parti (Cumhur İttifakı), Demokrat Parti ve İyi Parti (Millet İttifakı) katılacak. Seçim günü Karacabeyli seçmenler Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Karacabey Belediye Başkanlığı, Belediye Meclis Üyesi oy pusulalarına ‘Evet’ mührünü basarak, oy vermek istediği muhtarın oy pusulasını da kabin içerisinden alarak 4 ayrı oy pusulasını tek zarfa koyup, sandığa atacak. Belediye Başkanlığı oy pusulasında parti logosu ve en altta aday ismi yer alacak. ‘Evet’ mührü logo ve isim arasındaki kalan yuvarlak boşluğa vurulacak. Karacabey Belediye Meclis Üyesi oy pusulasında sadece parti logo ve adı yer alacak. Boşluğa ‘Evet’ mührünü vurulacak. Muhtarlık seçimi için de oy vermek istenilen muhtarın oy pusulası da kabin içerisinden alınarak toplam 4 oy pusulası zarfa yerleştirilerek sandığa atılacak. İttifaklarda hangi parti aday ise onun logosu ve adı yer alacak. Mühür dışında herhangi bir yere imza atılması veya işaret koyulması takdirinde oy geçersiz sayılacak. Daha sonra sandık görevlileri tarafından verilen sandık seçmen listesinde oy kullanıldığına dair imza atılacak.
Oy verme günü seçmenler yanlarında TC. Kimilik Numaralı; TC. Kimlik Kartı (TCKK), nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, pasaport, evlenme cüzdanı, resmi dairelerce verilmiş kimlik kartı v.b. resimli ve resmi nitelikli belgeyi bulundurma zorunda olacak.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un propaganda serbestliği ve süresini düzenleyen 49. maddesi, propagandanın oy verme gününden önceki gün saat 18.00’de sona ereceğini öngörüyor. Buna göre, oy verme gününden önceki gün (30 Mart) saat 18.00’den sonra yapılacak yayınlarda, propaganda maksatlı ve oy vermenin tam bir serbestlikle yapılmasına tesir edebilecek mahiyette haber, yorum ve köşe yazısı yayınlanması yasak olacak.
Seçim günü 18.00-21.00 saatlerinde radyolarda ve her türlü yayın organlarında sadece Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından seçimle ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.
YSK, oy verme işleminin tüm seçim çevrelerinde sona erdiğinin anlaşılması üzerine, Anayasa ve seçim yasalarının verdiği yetkiye dayanarak, yayın yasağını saat 21.00’den önce kaldırabilecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.