Karacabey, bölgenin parlayan yıldızı olacaktır

 

Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ile Uludağ Üniversitesi Karacabey MYO tarafından birlikte düzenlenen 1 Ekim’de başlayan Karacabey Sempozyumu sona erdi.

Karacabey’in envanterinin çıkarıldığı, bu yıl ilki gerçekleştirilen 3 gün süren sempozyumda; Karacabey’in dünü, bugünü, geleceği, tarih, kültür, sanat, doğal kaynaklar, çevre, turizm, tarım, hayvancılık, eğitim, sağlık, spor, kentleşme sosyal yapı,  sanayi, ticaret ve ekonomi konuları ele alındı. Mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. Sempozyumda ele alınan konuların önümüzdeki yıllarda takip edilmesi amacıyla raporlama çalışmalarının devam edileceği ifade edildi.

Sempozyumun ikinci gününde Karacabey’in tarım ve hayvancılık, eğitim, sağlık ve spor, kentleşme ve sosyal yapı, sanayi, ticaret ve ekonomi oturumları gerçekleştirildi.

Sempozyumun sabah oturumun Prof. Dr. Mustafa Tayar’ın başkanlığında gerçekleştirilerek tarım ve hayvancılık konusu ele alındı. Oturumda konuşan Feyz Hayvancılık besi çiftliği sahibi işadamı Sencer Solakoğlu, “Ülkemizde 100 kg süt üretmek için 50-60 dolar maliyetle karşı karşıyayız. Bunu Fransa, Almanya, İspanya’dan daha ucuza mal edebilmeliyiz ama durum böyle değil. Sütün ve yemin Karacabey’de hem daha ucuz, hem de daha kaliteli olması gerekiyor. Arazi fiyatları artıyor ve bu durumda kıymetlenen araziler tarım yerine sanayi tesisi kuruluyor veya depoya kiraya veriliyor. Üreticiler hayvan yemlemede kullanılan mısırı ekeceğine endüstriyel tarım ürünlerinin ekimini tercih ediyor. Haliyle yem fiyatları artıyor ve hayvan daha az yemle besleniyor. Bu durumda hem hayvanın sağlığı hem de hem süt kalitesi bozuluyor” dedi.

Sencer, hayvancılıkta ve süt üretiminde sürdürülebilirlik için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Önce sütün vasıflarının tanımlanması lazım. Süt sadece beyaz bir sıvı değildir. AB şartlarına uyum sürecimiz doğru işlemiyor. AB’nin konuyla ilgili 17 bin sayfalık müktesebatı tercüme edilip ‘buyurun uygulayın’ deniyor ama bizim kendimize göre koşullarımız var. Bunlar göz önünde bulundurulmalı. Hayvancıların ve süt üreticilerinin kendi aralarında daha organize olmaları gerekiyor.”

Hayvancılık için tarım arazisi şart

Prof. Dr. İsmet Arıcı da süt sığırcılığında Türkiye’de bir yapı oluşturulmadığını dile getirdi. İşletmelerin köylerde sıkıştığını ifade eden Prof. Dr. Arıcı, “Tarım arazileri olmayan, yemini üretmeyen işletmelerin geleceğe taşınması zor. Hayvancılıkla ilgili yatırım yapmak isteyenlerin mutlaka tarım arazine sahip olması gerekli. Sorunların çözümü için çiftçi, üniversiteler ve devlet el ele vermeli” dedi.

Çiftçi ve sanayici el ele vermeli

Prof. Dr. Arıcının ardından Sezer Tarım firması yetkilisi Serkan Karaca karlılığın devamı için arazi, makine, personel seçiminde ve yapılaşmada doğru adımlar atmanın önemli olduğuna dikkat çekerken Agromar AŞ Genel Müdürü Dr. Sabahattin Bodur, tohum konusunda Türk halkının yanlış yönlendirildiğini ifade etti. SALKONDER Genel Koordinatörü Ahmet Özmumcu ise, domates ve salça üretiminde karlılığın sürekli olması için sözleşmeli tarımın yaygınlaşması gerektiğini aktardı. Özmumcu, “Sanayici ve çiftçi el ele verirse bu başarılabilir. Böylece ürün hem ihraç edileceği hem de iç piyasada satılacağı kadar üretilir” şeklinde konuştu.

Karacabey’in eğitim sağlık ve sportif yönü

Prof. Dr. Müfit Parlak’ın başkanlığını yaptığı diğer oturumda ise Karacabey’in eğitim, sağlık ve sportif yönü ele alındı. Bu oturuma konuşmacı olarak katılan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ensar Uygun ve İlçe Spor Müdürü Ayhan Sağlam, müdürlüklerinin çalışmaları hakkında bilgi verirlerken Prof. Dr. Mustafa Tayar ve Prof. Dr. İbrahim Ak da Karacabey MYO çalışmaları ve üniversite-sanayi işbirliği hakkında değerlendirmelerde bulundular.

Prof. Dr. Erol İyibozkurt’un yönettiği sempozyumun 8. oturumuna da konuşmacı olarak Prof. Dr. Zeyyat Sabuncuoğlu, Karacabey Ticaret Borsası Başkanı Murad Bertan, EKADER Başkanı Güllü Bilgin, Doç. Dr. Sertaç Dokuzlu ve KTSO Başkanı Naci Güncü katıldı.

Prof. Dr. Zeyyat Sabuncuoğlu, Karacabey’in pek çok özellikleriyle marka şehir potansiyeli taşıdığını belirtirken, “Karacabey Güney Marmara’nın parlayan yıldızıdır.” dedi. Prof. Dr. Sabuncuoğlu, “Karacabey’de vizyon olabildiğince geniş tutulmalı. İlçenin taşıdığı potansiyeli 5T ile açıklayabilirim ve bunlar Tabiat, Tarih, Tarım, Turizm ve Teknopark – Batı OSB’dir.” dedi.

KTSO Başkanı Güncü: Karacabey yüzünü geleceğe döndü

Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Naci Güncü, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Karacabey’in bölge ticaret ve sanayisini yönlendirdiğini ifade eden Güncü, “Bin 200 üye ve sektörel çeşitlilik ile örnek oluyoruz. Bölgemizde yatırımlara her geçen gün yenileri ekleniyor. İstanbul ve Bursa’nın yüzünü Karacabey’e, Karacabey’in de müreffeh bir geleceğe döndüğü bu topraklar, üretim faktörlerinin bir arada yer aldığı özellikli bir bölge. Üretim ve ürün teknolojilerimizi geliştirmek, bunları yaparken varlığımızı ve değerlerimizi korumak adına Karacabeyliler olarak hep birlikte el ele vermemiz ve geleceğe emin adımlarla yürümemiz gerektiği unutulmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Karacabey Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Murad Bertan da çalışmaları hakkında bilgi verirken, Doç. Dr. Sertaç Dokuzlu, Coğrafi İşaretler hakkında yaptığı sunumla Karacabey Soğanı’nın coğrafi işaret olarak tescilinin alınması konusundaki çalışmalarını anlattı.

Erdem Bora İmer: Kazan kazandır felsefesiyle çalışıyoruz

Prof. Dr. Zeyyat Sabuncuoğlu’nun yönettiği 9. oturuma ise Matlı Yem adına Erdem Bora İmer, SÜTAŞ adına Dilay Çalışkaner, NSK Otomotiv adına İcra Kurulu Başkanı Ömer Kazangil ve Yardımcı Doç. Dr. Metin Güldaş katıldı.

Matlı A.Ş.’nin kuruluşundan günümüze kadar olan gelişme sürecinden bahseden Erdem Bora İmer, “Matlı A.Ş. Karacabey’den serpilen ve tüm Türkiye’ye yayılan bir tohumdur. Türkiye’nin 6 bölgesindeki üretimiyle ‘kazan kazandır’ felsefesiyle çalışıyoruz. Üreticilerimizi eğitmek için köy köy, dam dam geziyoruz. Daha çok verim elde etmek, daha çok kazandırmak için var gücümüzle çalışıyoruz.” diye konuştu.

Ömer Kazangil: 5 kıtada 100′den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz

NSK Otomotiv adına oturuma katılan İcra Kurulu Başkanı Ömer Kazangil de, “Karacabey’de doğduk ve doyuyoruz. Bu kentte olmaktan, burada üretmekten, burada istihdam sağlamaktan gurur duyuyoruz. Karacabey, gelecekte Bursa’nın banliyosü olacaktır. Bu yüzden tedbirlerimizi almalı ve Karacabey’in geleceğini planlamalıyız. Biz bu amaçla arkamıza hayırsever iş adamlarımızın desteğini de alarak bir mesleki eğitim merkezi vakfı kurmak üzere çalışmalara başladık ve bu sürecin sonuna yaklaşmış bulunuyoruz. Kısa zamanda KATGEM Vakfı’mızın kuruluş müjdesini de sizlerle paylaşmış olacağız.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Metin Güldaş da Mihaliç peyniri ile sunum yaptı. SÜTAŞ adına Dilay Çalışkaner ise bu sene kuruluşunun 40. yılını kutlayan Sütaş’ın ulusal bir marka olma serüvenini katılımcılara paylaştı.

İlki gerçekleştirilen Karacabey Sempozyumu’nun kapanış oturumuna ise KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Naci Güncü ve Sempozyum Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak’ın yanı sıra Bursa Ticaret Borsası Başkanı, Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası’nın geçmiş dönem Yönetim Kurulu Başkanı ve Matlı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Karacabey Ticaret Borsası Başkanı Murad Bertan ve Karacabey Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Vural katıldılar.

Sempozyum Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr.  İbrahim Ak, “Bu sempozyumda emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Bu sempozyumun ardında çok ciddi emekler var. Burada amacımız geçmişimizin bir envanterinin çıkarılması, bugünümüzün paylaşılması ve gelecek hedeflerimizin belirlenmesiydi. Bu bir başlangıç olacak. Karacabey’de tüm kurum ve kuruluşların bir arada olduğu önemli bir etkinlik oldu. Artık belli periyotlarda sempozyumların tekrarlanması ve alınan kararların takip edilmesi gerekiyor. Sadece oturup konuşmak yetmez. Sempozyum 1 panel ve 9 oturumla 2 gün boyunca olmak üzere rekor bir tempoda gerçekleştirildi.” diye konuştu.

Son oturumda bu sene ilki düzenlenen sempozyumda ele alınan konuların önümüzdeki yıllarda takip edilmesi amacıyla raporlama çalışmalarının devam edileceği ifade edildi.

Değerlendirme toplantısında konuşan Karacabey Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Vural “Karacabey Bursa’nın yükselen yıldızı olacaktır.” dedi.

Sempozyumun genelini değerlendiren Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Naci Güncü de, 1,5 yılda çok yoğun emeklerle meydana getirilen sempozyumda arzu ettikleri sonuca ulaştıklarını söyledi. Güncü, “Karacabey’in dünü bugünü geleceği sloganuyla bu sempozyuma bir isim koyduk. Bu etkinliğimizle Karacabey’in geleceğine önemli bir not düştük. Karacabey’in önü açık, Bölgenin parlayan yıldızı olacaktır.” ifadesini kullandı.

Kapanış oturumunun son konuşmasını yapan Bursa Ticaret Borsası Başkanı, Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası’nın geçmiş dönem Yönetim Kurulu Başkanı ve Matlı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, “Bu organizasyonu gerçekleştiren tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. 2 gün süresince sabahtan akşama kadar yoğun toplantılar gerçekleştirildi ve işin sonunda Karacabey kendi değerlerinin iyi bir yerde olduğunu gördü. U.Ü. ile beraber Karacabey’i bütünleştirmek için bir takım oluştu. Artık yeni Karacabeylilere sahibiz. Hepsi markalaşmanın birer süreci.  Biz kendi adımıza derslerimizi aldık. Hep birlikte inanarak yola çıktığımızda başaramayacağımız hiçbir şey yok.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.