Karaca, “Mısır üreticisi hüsrana uğratıldı”

Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanan dane mısır taban fiyatının bölge çiftçisini oldukça üzdüğünü söyledi.
Karaca, mısır hasadının sonuna gelindiğini, çiftçilerin çok büyük ümitlerle TMO’nun alım fiyatlarını beklediğini belirterek, “Açıklanan taban fiyat çiftçi kesimi olarak bizlerde hayal kırıklığı yaratmıştır. Çünkü açıklanan alım fiyatı ne yazık ki, maliyeti dahi karşılamamaktadır” dedi.
Dane Mısır taban fiyatının üreticiyi tam bir hüsrana uğrattığının altını çizen Karaca, konuyla ilgili olarak açıklamasını şöyle sürdürdü:
“3 yıldan beri ortalama 70 kuruş/kg’dan işlem gören dane mısır, destekleme priminin de 6.7 kuruş/kg’dan bu sene 2 kuruş/kg’a düşürülmesi ile üretimi tam bir kabusa dönmüştür.
Sulu üretim yapılan Dane Mısır’ın üretiminin maliyeti dekar başına 800 TL’dir. Bu da bu yılki alım fiyatları ile 1200 kg. civarı mısıra tekabül etmektedir. Bu da çiftçinin bir yıllık emeğini çöpe atmak ve onu açlığa terk etmek demektir.
TMO’nun yıllardır öncelikli işlevi “Çiftçinin kara gün dostu” olmasıdır. Piyasaları regüle etmek ve çiftçinin ürününü değer fiyatına satmasını sağlamak için kurulmuştur. Çiftçinin anlayamadığı TMO artık sanayicinin “Kara gün dostu mu” olmuştur.
Çiftçi kuruluşları uyuyor mu?
Yem sanayicileri ve ürün ithalatçıları 2 aydır TMO Genel Müdürlüğü’nde ve bakanlıklarda cirit atarken, Ziraat Odaları başta olmak üzere diğer tarım sivil toplum kuruluşları ne yapmaktadır?
Ülkemizde enflasyon tahminleri %8-9 iken, girdi fiyatları %20 artmışken, dane mısıra alım fiyatına yapılan ve %2’ye karşılık gelen 15 kuruş/kg’lık fiyat artışı ALLAH’tan reva mıdır?
TZOB Genel Başkanı her ay sonu Türkiye İstatistik Kurumu Genel Müdürü gibi ürün fiyatlarını açıklamaktan başka ne yapmaktadır?
Yetkili yerlere ürün maliyetleri vermeden, lobi çalışması yapmadan, etkili siyasilere ulaşmadan, medyada yer alıp kamuoyu oluşturmadan bu görevlerin yapılamayacağını ne zaman öğrenecekler.
Sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik’in belirttiği 6.4 milyon ton rekolte tahmini doğrudur. Bu rakam ülke ihtiyacını ancak karşılamaktadır. Dane mısır üretimi 2004 yılında 2-2,5 milyon ton civarında idi. 10 yılda uygulanan doğru destek ve fiyat politikaları sayesinde dünya tarımında eşi benzeri görülmemiş şekilde rekolte 3’e katlanmıştır.
Dünya fiyatları ile karşılaştırma yapmak kesinlikle doğru değildir. Türkiye yaz yağmurları bakımından kısır bir ülkedir. Biz bu nedenle mısırı 15-20 defa sulayarak elde etmekteyiz (Önemli bir üretici ülke olan Ukrayna ise hiç sulama yapmamaktadır) Sayın Bakanımızın 2017’de uygulamaya sokacağı havza sistemini destekliyoruz.
Dane mısır ve hayvan yemi üretiminde kullanılan diğer bütün ürünlerin fiyatları yıllarca sabit kalırken fabrika yem fiyatlarının her ay artması nasıl izah edilebilir. İthalat silahı çiftçinin başında Demokles’in kılıcı gibi sallanıyorsa, varsın yem ithalatı da yapılıp hayvancılığa katkı sağlansın.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.