Karaca, gübre piyasasında fiyatlar suni olarak şişiriliyor!

Karaca, gübre piyasasında fiyatlar suni olarak şişiriliyor!
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, şeker fabrikalarının piyasa fiyatının çok üstünde bir fiyatla gübre satmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’dan duruma el koymasını istedi.
Karaca, Bakan Çağlayan’a gönderdiği mektupta; Panko-Birlik aracılığıyla pancar üreticisine gübre dağıtan şeker fabrikalarının piyasa fiyatı 43 YTL olan 12-30-12 kompoze gübreyi 62 YTL’ye verdiğine dikkat çekti. 2007 yılında aynı gübrenin 24.27 YTL’ye satıldığını hatırlatan Karaca, şeker fabrikalarının %115 oranında zam yapmasının pancar üreticini zora soktuğunu ifade etti.
Gübrenin, üreticilerin üretim maliyetlerinin yüzde 15’ini oluşturduğunu belirten Karaca, istenilen düzeyde gübre kullanımının üründeki verimi yüzde 30 ila 90 arasında artırdığını ifade etti.
Karaca, “Gerek yurt içi gerekse yurt dışı gübre piyasası bu senaryoyu her yıl tekrarlıyor. Gübre tarımsal üretimde mutlaka kullanılmalı. Artış üreticinin belini bükerken, gübre kullanımın azalması üretimde sıkıntıya yol açacak. Fiyatlar suni olarak şişirilmeye devam ederse üretici tarlasına istenilen ölçüde gübre atamaz. Bu durum kalite ve verim kaybına neden olmasının yanında milli ekonomiye de zarar verir” diye tepkisini dile getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.