Nüfus artışında rekor

Karacabey’in nüfusu 7 yılda % 28 artışla 52 bin’e ulaştı
Nüfus artışında rekor
*Türkiye’nin nüfusu % 4 artarken Karacabey kent merkezi’nde bu oran % 28 olarak gerçekleşti ve % 25 artış gösteren İstanbul’u bile geride bıraktı.
*Devlet İstatistik Enstitüsü’nün rakamlarına göre Karacabey İlçe Merkezi’nin nüfusu 52 bine ulaşırken beraberinde birçok değişiklik de getirdi.
*Şehir merkezi nüfusunun 50 bini aşmasıyla birlikte, Karacabey önemli gelir kaynaklarına kavuştu. İdari ve kültürel yapıda da köklü değişimler yaşanacak.
*Toplam nüfus artış oranının aslında % 3 olması, Karacabey Köyleri’nden şehir merkezine yoğun bir yerleşim olduğu gerçeğini ortaya çıkardı.
*Karacabey; 52.016 kişilik nüfusuyla, büyük şehirler dahil, kentler sıralamasında, 194. sıraya yükseldi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) 2 yıldan bu yana yürüttüğü “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi” 2007 sonuçlarını açıklamasıyla birlikte Karacabey’in önemli bir sıçrama yaptığı görüldü.
Karacabey, 2000 yılındaki sayımdan bu yana 7 yıllık dönemde İlçe Merkezi nüfusu % 28’lik rekor artışla 40.624’den 52.016’ya yükseldi. Rekor düzeydeki bu artış oranı, % 25 artış gösteren İstanbul’u bile geride bıraktı. Karacabey kent merkezi bu rekor artışla birlikte, büyük şehirler dahil Türkiye’nin 194. büyük kenti oldu.
Karacabey’in köyleriyle birlikte nüfusu % 3’lük artışla 76.887’den 79.115’e yükseldi. Aynı sosyolojik yapıya sahip çevre ilçelerde Şehir-Köy toplam nüfus artışı neredeyse sıfıra yakınken 7 yıllık dönemde Karacabey’de reel olarak % 3’lük bir nüfus artışı görüldü. Bu artış oranı; Karacabey köylerinden şehir merkezine akan yaklaşık 10 bin kişilik göç olgusunun kanıtı oldu. Anadolu’nun muhtelif yörelerinden yaklaşık 1500 kişinin de Karacabey’e göç ettiği ve Karacabey’in göç konusunda önemli bir cazibe merkezi olduğu ortaya çıktı. Rakamsal göstergeler, yoğun artışın hızlanarak- devam edeceği gerçeğini de beraberinde getirdi.
Nüfus artışı Karacabey’e neler kazandırıyor?
Karacabey şehir merkezinde görülen bu yoğun nüfus artışının; uzun dönemde önemli ve kaçınılmaz sosyo-ekonomik değişimlere damga vurması beklenirken, yasal prosedürde yarattığı köklü değişiklikler de oldu:
Nüfus artışı neler getirdi:
* Belediye Meclisi 15 yerine 25 üyeden oluşacak ve aynı sayıda yedek üye de belirlenecek.
* Devletin; Bütçe Gelirlerinden belediyeye, İller Bankası aracılığıyla aktardığı % 6’lık pay yükseldi.
* İlçe Belediye sınırlarına 5000 metreden yakın köyler Danıştay’a başvurularak ilçe sınırları ve imar planı içine alınabilecek.
* Kadınlar ve çocuklar için belediyenin “Koruma Evi” açması zorunlu hale geldi.
* Belediye Başkanı’nın “Stratejik Plan” hazırlaması zorunluluk oldu. Yeni belediye başkanı seçimden sonra 6 ay içinde hazırladığı planı meclise sunacak. Yıllık bütçeler bu plan çerçevesinde hazırlanacak.
* Belediye Başkan yardımcılarının sayısı 2 olacak. Meclis üyeleri arasından seçilecek başkan yardımcıları başkan maaşının 2/3 sini alacak ve sosyal güvenlik kurumlarına kayıt edilecek.
* Encümen üyeleri 6.000 gösterge rakamından ek ödenek alacak
* Belediye Başkanı 100.000 gösterge rakamından ek ödenek alacak
* Belediye, turizm, sağlık, sanayi ve ticaret yatırımlarının ve eğitim kurumlarının su, termal su, kanalizasyon, doğalgaz, yol ve aydınlatma gibi alt yapı çalışmaları yapabilecek, bu tesislere ortak olabilecek ve tahsis edebilecek.
* “Kentsel dönüşüm ve gelişim alanı” oluşturabilecek. (Konut, Sanayi, Ticaret, Teknoloji parkı)
Nüfus artışının Yerel Seçimlere yansıması nasıl olacak?
Karacabey Kent merkezi’ndeki yaklaşık 40 bin seçmen önümüzdeki yerel seçimlerde oy kullanırken 25 Belediye Meclis üyesi seçilecek. Belediye Başkanı kontenjanından seçilecek Meclis Üye sayısı ise 2’den 3’e yükselecek. Son genel seçimlerdeki oy oranlarının önümüzdeki yerel seçimlere yansıtılması durumunda Belediye Meclis Üyeleri’nin dağlımı ise şu şekilde oluşacak: AKP:18, MHP:4, CHP:3 (Hesaplama Tablosu)
Doğal olarak, partilerin göstereceği adayların niteliği ve bir önceki yerel seçimde gözlenen gizli ya da gönüllü koalisyonlar bu tablonun dağılımında önemli değişiklikler yaratacak.
Değerlendirme ve sonuç:
Yukarıdaki veriler ışığında, kent merkezinin göç alan önemli bir cazibe merkezi haline geldiği gerçeğinden hareketle; Karacabey’in sosyo-ekonomik ve kültürel alanda önümüzdeki dönemde önemli değişikliklere sahne olacağı görülmektedir..
Karacabey,aslında asla övünülmemesi gereken- “Tarım kenti” vasfını uzun vadede yitirebilir. Bilinçli ve çevreyi kirletmeyen sanayileşmeyi -bir çırpıda elinin tersiyle itmeden- özen gösterilerek, (çimento-kireç fabrikası örneklerindeki dayanışmada olduğu gibi) tarıma dayalı yatırımcılara alanlar tahsis edilebilir. Özellikle “Nüfusu 50 bini aşan belediyelerde, 5000 metreden yakın yerler belediye sınırlarına alınır” maddesi, bu sanayi ve yerleşim alanlarının yaratılmasında çok önemli olacaktır. Şahinköy, Taşlık, Akçakoyun, Harmanlı, Uluabat, Bakırköy, Hotanlı gibi köylerin ne kadarı bu yarıçap içine giriyor? Hara olabilir mi? Düşünülmesi gereken sorular. Ki bu madde ile ilgili “Hazine arazileri belediyeye devredilir” ibaresinin muhtevası yoruma oldukça açıktır. Siyasi parti ve hükümetlerle “sıcak diyaloğu mükemmel” bir belediye ve Karacabeylilerin el-ele vermesi kapsama içeriğinin genişlemesini sağlayabilir.
Peki, gelecek böyle güzel fırsatlar sunarken; “Odunu koysam seçilir” zihniyetini ve yarattığı “Tahta Pinokyo ve Cambazları”nı ne yapacağız? Sizce artık dersimizi almamız gerekmiyor mu? Garez-çıkar kaynaklı ittifaklar, kamplaşmalar ve emir kulluğu Karacabey’in daha kaç yılına mal olacak?
Sorumluluk sahibi siyasi parti ve yöneticileriyle, tüm sivil toplum örgütlerinin duruma el koyup, Karacabey’in geleceğine “el-ele” sahip çıkmasının tam zamanıdır artık!
Haber-Araştırma-Analiz: Erdinç ÖZER
Kaynaklar:


1- Mahalli İdareler İle Mah.Muh.Seçimi Hakkında Kanun-1
2- Mahalli İdareler İle Mah.Muh.Seçimi Hakkında Kanun-2
3- Belediye Kanunu
4- Türkiye Geneli 2000 Yılı İl-İlçe-Köy nüfusları (Excel Dosyası)
5- 2007 Yılı Karacabey ve çevre ilçeler nüfus sonuçları (Excel dosyası)
6- TUİK 2007 Nüfus sonuç verileri: www.tuik.gov.tr

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.