KAMULAŞTIRMA BEDELLERİ NEDEN ÖDENMEDİ?

AHMET AYGÜN ATA HABERİ

Pazar günü açılışı yapılan İstanbul -İzmir yolunun 7139 sayılı yasanın 26. Maddesi ile 2942 sayılı yasanın 10. Maddesine göre ödenmesi gereken kamulaştırma bedellerinin ödenmediği ortaya çıktı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından törenle açılan otoyolun Hürriyet, Taşpınar ve Badırga köylerindeki hak sahiplerine, kamulaştırmadan doğan alacaklarının ödenmemesi kafalarda soru işareti yarattı.
2016 yılının ortalarında Bakanlar Kurulu kararı ile alınan acele kamulaştırmadan doğan bedellerinin ne zaman ödeneceği hakkında ise herhangi bir açıklama yapılmadı.
Hürriyet, Taşpınar ve Badırga köylülerinin avukatları konuyla ilgili şöyle konuştu. “Bursa ili Karacabey ilçesi kapsamındaki birçok mahallede taşınmaz sahibi olanların kamulaştırma nedeniyle gayrimenkullerindeki tasarruf hakları son bulmuş olmasına rağmen mağduriyetleri devam etmektedir. Kamulaştırma Yasasının 10. Maddesindeki değişiklik nedeniyle hak ettikleri alacakları hala ödenmemiştir. Kamulaştırma Yasasının amacı, idarenin elinde bulunan yetkisini kullanırken alacaklının rızası dışında tasarruf yapamaz. Taşınmazlarını yitiren hak sahiplerinin Anayasa ile korunan mülkiyet hakkına zarar vermez. Taşınmazın gerçek bedelinin hemen ödenmesi gerekir.
Ancak anılan yasa değişikliği ile bu hassas denge büyük ölçüde dengeleri bozmuştur.
Yasal anlamda bir kararın kesinleşmesi, hele ki temyiz yolunun açık olduğu durumlarda uzun sürebilmektedir. Bu süre içinde kamulaştırma bedelinin ne şekilde ödeneceği de ayrı bir sorun oluşturmaktadır. Kamulaştırma bedellerine uygulanacak faiz oranı bankaların mevduat için uyguladığı oran ile aynı olmalıdır.
Kamulaştırma yapılmasına karşın, bedellerinin ödenmemesi kişilerin hukuka olan güvenini zedelemektedir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.