Kamu görevlilerin uymaları gereken ilkeler

Karacabey Kaymakamlığı, kamu görevlilerinin uymaları gereken ilkelerle ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Açıklamada, Kamu görevlilerinin saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik, kamu yararını gözetme gibi etik davranış ilkelerini ve Kamu Görevlileri Etik Kurulunun görev ve çalışma esaslarını belirlemek amacıyla 5176 Sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 08.06.2004 tarihinde yürürlüğe girdiği duyuruldu.
            Kanunun Uygulamasını göstermek ve etik davranış ilkelerini belirlemek amacıyla 13.04.2005 tarihinde Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin çıkarıldığı belirtilirken, ilgili Kanun ve Yönetmelikle, kamu görevlilerinin uymaları gereken etik davranış ilkelerinin hem kamu görevlileri, hem de vatandaşlarımız tarafından yeterince bilinmediği ifade edildi.
            Bu nedenle; Kamu görevlilerinin etik davranış ilkelerine uymalarını sağlamak amacıyla aşağıda belirtilen hususların bir kez daha hatırlatıldı;
            – Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Bakanlar Kurulu üyeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri, Yargı Mensupları, Üniversiteler haricinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memur, sözleşmeli, işçi dahil tüm personel bu kanun kapsamındadır.

            – En az Genel Müdür seviyesinde kamu görevlileri hakkında Kamu Etik Kurulu yetkili olup, bu seviyenin altındaki kamu görevlileri hakkında, etik davranışa aykırılık kararı verme yetkisi ilgili disiplin kurullarındadır. İlgili disiplin kurulu Milli Eğitim, Emniyet, İl Özel İdaresi ve Belediye çalışanları için kendi disiplin kurulları; özel disiplin kurulu olmayan personel içinse İl İdare Kuruludur. Örneğin Emniyet Mensupları için İl Emniyet Disiplin Kurulu, Sağlık Mensupları için İl İdare Kuruludur.
            -Etik davranış ilkelerine uymadığı iddiasıyla yapılan başvurularda, kamu görevlileri hakkında inceleme ve araştırma yaptırma yetkisi ilgili disiplin kurullarındadır.
            -Başvurular 3071 Sayılı Dilekçe Hakkının Kullanmasına Dair Kanunda belirtilen esaslara göre medeni hakları kullanma ehliyetine sahip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Türkiye’de ikamet eden yabancı gerçek kişiler tarafından yapılabilir.
            -Etik kültürünü yerleştirmek amacıyla Valiliğimizde İl Etik Komisyonu oluşturulmuştur. Büyükşehir Belediyesinde, Kaymakamlıklarda ve İlçe Belediyelerinde halen oluşturulmamışsa, Etik Komisyonları oluşturulacaktır.
            -Başta Etik Davranış İlkeleri olmak üzere Kanun ve Yönetmeliğin ve tamamının her düzeydeki personel tarafından öğrenilmesi kurum amirleri tarafından sağlanacaktır.
            -Tek amacı vatandaşa hizmet olan kamu görevlilerinin başta Anayasamız olmak üzere çeşitli kanunlarla verilen görevleri yerine getirirken Etik Davranış İlkelerine de uyması  gerektiğini bilerek vatandaşa karşı en güzel şekilde muamele edeceklerdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.