Kahraman: “AKP halkı kandırıyor”

Karacabey Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Fevzi Kahraman, AKP'nin tarım politikalarını eleştirdi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Karacabey ziyaretindeki konuşmalarına da değinen Kahraman, AKP'nin halkı kandırdığını söyledi.

2002 yılında çiftçilerin 3 buçuk kilogram buğday satarak 1 litre mazot aldığını hatırlatan Kahraman, bugün ise 7 kilogram buğdayla 1 litre mazot alınabildiğini vurguladı. Gübre fiyatlarından da örnek veren Kahraman, 2012 yılında 0,94 kilogram buğdayla 1 kilogram gübre alan çiftçinin, bugün 1,90 kilogram buğday ile 1 kilogram gübre alabildiğini kaydetti. 

Çiftçinin en önemli girdileri olan mazotta yüzde 147, gübrede ise yüzde 218 artış olduğunun altını çizen Kahraman, buğday fiyatlarındaki artışın ise yüzde 57'de kaldığını dile getirdi.   

Kahraman, “Çay ve simit hesabı ile ekonomiyi izah etmeye çalışanlardan, birde gübre-mazot hesabı yapmalarını bekliyoruz. Domatesin sözleşme fiyatı 185-205 kuruş olmasına karşın rampalarda 130-160 kuruş arası alındı. Toprak Mahsulleri Ofisi, 2013 yılı mısır alım fiyatlarını 640 kuruş (%14 rutubet) olarak açıkladı. Ancak, Hatay ve Adana'da mısırın kilogramı 500-515 kuruşa alıcı bulabiliyor. Karacabey ovasında mısır rutubet oranı yüzde 18-20 arası olduğuna göre, fiyatı gelin siz düşünün. AKP'nin mantığı şu; 'Üretme, yandaş ithal etsin.'

Köyden kente göç hızla ve artarak devam ediyor. Asgari ücretle ya da çok az üstü bir maaşla fabrikalarda iş bulabilenler kendini şanslı sayıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2013 Ağustos ayı verilerine göre nüfusun en zengin yüzde 20'lik kesimi, gelirin yüzde 46,7'sini alırken, en fakir yüzde 20'lik kesimi ise, gelirin yüzde 05,8'ini almaktadır.

Rusya, İran, Irak, Suriye, Türki Cumhuriyetler, komşumuz ve pazarımızken bugün hepsi küs komşularımız oldu.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Karacabey ziyaretinde 'Batı daralıyor, Türkiye büyümeye devam ediyor. Sizler kabul etmeseniz bile, biz çiftçilerin tarımda iyi günler geçirdiğine inanıyoruz' dedi.

Arınç, acaba Karacabey'de kaç köylünün icralık olduğunu, kaç dönüm tarla satıldığını, kaç hanenin borçları yüzünden dağıldığını da açıklayabilir mi? Arınç, Tapu ve İcra Dairelerinden çiftçilerin içler acısı durumuna bir baksın” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.