Kadınlar günü resmi tatil olsun!

8 Mart’ın resmi tatil olmasını isteyen Eğitim Sen üyeleri, konuyla ilgili şu bilgilere yer verdi;

“8 Mart 1857 yılında New York’ta tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için greve gitti. Greve müdahale edilmesi sonucu 129 kadın işçi yanarak öldü. 1910 yılında II. Enternasyonal Kadın Konferansında, 17 Mart 1970 yılında ise Birleşmiş Milletler tarafından 8 Mart ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak ilan edilmiştir.

Aradan geçen 155 yıla rağmen kadınlar hala güvencesiz, esnek, düşük ücretle, kayıt dışı çalışmakta, her türlü şiddete, tacize, tecavüze maruz kalmaktadır. Bursa’da yanarak ölen tekstil işçisi kadınlar, Ceylanpınar’da boğularak ölen tarım işçisi çocuk yaştaki kadınlar hepsi kayıt dışıydı. Yine bugün kadın cinayetlerinin ulaştığı rakam ve öldürülme yöntemleri vahşet boyutlarına ulaşmıştır.

8 Martdünyanın pek çok ülkesinde ve Türkiye’de kadınların hak ve eşitlik isteklerini dile getirdikleri, kadın olmaktan dolayı yaşadıkları sorunlara dikkat çektikleri, her türlü baskı ve sömürüye karşı bir araya geldikleri gündür.

Kadınların yüzyıllar önce başlayan ezilme öyküsüne isyanımızı büyütme kararlılığında olan biz KESK’li kadınlar, bugün 8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesi için bir kez daha alanlardayız.

Kadınların;

Sistem tarafından ucuz işgücü olarak görülüp; güvencesiz, kayıt dışı, düşük ücretlerle, 18 saate kadar çalıştırılmasına,

Performans adı altında çok çalıştırılıp, rekabete itilmesine,

İşyerlerinde kreş, çocuk bakımevleri olmadığı için çalışma yaşamından dışlanmasına,

Ev işleri, çocuk, yaşlı ve hasta bakımının sadece kadınların göreviymiş gibi gösterilerek bir kez daha sömürülmesine,

Her gün 5  kadının vahşice öldürülmesine ve faillerin çeşitli adlar altında ceza indimi alması ya da serbest bırakılmasına,

Namus kavramının kadın cinselliğiyle özdeş görüldüğü sistemde, töre-namus adı altında baskıya, işkenceye uğramasına, öldürülmesine,

İşyerinde, sokakta, evde; taciz, tecavüz ve saldırıya maruz kalmasına,

Yasaların, toplumsal yaşamın kadınları ikincilleştiren yapısına,

Daha yoksul olduğu için eğitim, sağlık gibi temel haklardan her geçen gün mahrum edilmesine,

Nedeni ya da tarafı olmadıkları savaş politikalarının bedelini ödemeye mecbur bırakılarak; acı, gözyaşı ve göçe itilmesine, tecavüze uğramasına,

Başkaldıranlarının toplumdan dışlanmasına, politikleşip, özgürlük istediğinde gözaltına alınıp, tutuklanmasına,

Neo-liberal muhafazakâr ataerkil politikalarla bedeninin, emeğinin ve cinselliğinin sömürülmesine,

karşı başkaldırıyoruz!

Kadını alınıp-satılan, emeği, anneliği sömürülen bir mal olarak gören anlayışın yıkılması için isyandayız!

19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren düşük ücretlerine, uzun çalışma saatlerine ve insanlık dışı çalışma koşullarına başkaldıran kadın işçilerin yarattığı mücadelenin bayrağını taşımak için alanlardayız!

8 Mart kadınların birlik, mücadele ve dayanışma gününde; biz kadınlar, hak ve eşitlik isteklerimizi dile getirmek, kadın olmaktan dolayı yaşadığımız sorunlara dikkat çekmek, her türlü baskı ve sömürüye karşı çıkmak için tekrar bir araya geldik.

Bugün aralarında Çin, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Moldova ve Kırgızistan’ın da bulunduğu 21 ülkede “8 Mart” ülkenin genel tatil günlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu topraklarda yaşayan kadınlar olarak biz de; sözümüzü söylemek, taleplerimizi haykırmak, dayanışmamızı örmek için 8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesini istiyoruz. Bunun için 8 Mart’ta hizmet üretmeyerek alanlara çıkıyoruz. Tüm kadınları da 8 Mart’ın resmi tatil olması için hizmet üretmeyerek alanlara çıkmaya davet ediyoruz.

KESK Kadın Sekreteri başta olmak üzere kadın sekreterlerimizin 8 Mart öncesi tutuklanmasını ve KESK’e yönelik baskıları kınıyoruz. Korkmuyor, susmuyor, taleplerimiz için alanlara çıkmaya devam edeceğimizi bir kez daha buradan ilan ediyoruz.

KESK’li kadınlar olarak 8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesi için yaptığımız eylemlerin bu 8 Mart’la sınırlı kalmayacağını, talebimizin ısrarlı takipçisi olacağımızı buradan tüm kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. “

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.